Follow:
Europe, Romania

48 ώρες στο Βουκουρέστι

Σπουδαία αρχιτεκτονική, καταπράσινα πάρκα, δενδροφυτεμένες φαρδιές λεωφόροι και όμορφο ιστορικό κέντρο!! Το Βουκουρέστι αποτελεί ταξιδιωτική εμπειρία για τον επισκέπτη του και είναι ιδανικό για city break!!

Βρίσκεται under construction προσπαθώντας να αναβιώσει την αίγλη του παρελθόντος, τον κοσμοπολίτικο αέρα που το έκανε γνωστό ως »Παρίσι της Ανατολής»!!

Σύμφωνα με ιστορικές αναφορές το έτος ίδρυσης της πόλης χρονολογείται στα 1459 και το όνομα του συνδέεται με έναν πρίγκιπα ή κυνηγό της περιοχής που ονομαζόταν Bukur (στα ρουμάνικα σημαίνει χαρά). Περίοδοι ανάπτυξης και παρακμής εναλάσσονται, με περιόδους κατοχής και λεηλασιών από εχθρικά φύλα. Μετά από ένα πλήθος αλλαγών το 1862, το Βουκουρέστι εδραιώνει τη θέση του ως βασικό κέντρο της ρουμανικής επικράτειας και ανακηρύσσεται πρωτεύουσα της χώρας.

 Εμείς βρεθήκαμε εκεί μέσα στον Ιούνιο για ένα Παρασκευοσαββατοκύριακο και περάσαμε υπέροχα, καθώς υπάρχουν πολλά να κάνεις και να δεις!! Ακόμα και μέσα σε 48 ώρες!!! Πήγα, είδα και σας μεταφέρω!!!

Ξεκινάμε!!!

 

Piata Revolutiei, Piata Universitatii, Piata Unirii

Οι τρεις βασικές πλατείες της πόλης!!! Η Piata Revolutiei όπως λέει και το όνομά της αποτέλεσε την αφετηρία της επανάστασης ενάντια στο καθεστώς του Τσαουσέσκου. Ξεχωριστό το επιβλητικό κτήριο της Βιβλιοθήκης! Από εδώ ξεκινά και η λεωφόρος Calea Victoriei με τα ακριβά μαγαζιά και τα καλύτερα ξενοδοχεία του Βουκουρεστίου. Η Piata Universitatii στη συνέχεια νοτιότερα με το κοντινό πανεπιστήμιο και το ξενοδοχείο Intercontinental να αποτελεί ένα από τα ψηλότερα κτήρια στην πόλη. Κατά τη γνώμη μου η ομορφότερη από όλες είναι η Piata Unirii. Σ’αυτήν καταλήγει η μεγάλη λεωφόρος Unirii και σ’αυτήν υπάρχει το πιο όμορφο σιντριβάνι που έχω αντικρίσει μέχρι τώρα!!

 

Muzeul National de Arta al Romaniei

Η Εθνική Πινακοθήκη!! Στεγάζεται στο πρώην παλάτι και φιλοξενεί έργα Ρουμάνικης τέχνης αλλά και Ευρωπαϊκής!! Γιατί να την επισκεφτείτε;; Γιατί έχει πίνακες του El Greco!!! Και του Monet!! Kαι του Rembrandt!! Εμείς λόγω χρόνου μπήκαμε μόνο στην ευρωπαϊκή πτέρυγα!! Σιγά μην έχανα αγαπημένο El Greco!! (Muzeul National de Arta al Romaniei)

 

Το Παλάτι του Κοινοβουλίου (Palatul Parlamentului)

Το »Παλάτι του Λαού» όπως λέγεται είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κτήριο στον κόσμο μετά το Πεντάγωνο των ΗΠΑ!!! Κατασκευάστηκε επί Νικολάι Τσαουσέσκου και σήμερα στεγάζει τη Βουλή και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης!! Έχει 45λεπτες οργανωμένες ξεναγήσεις άμα θελήσετε να αντικρίσετε την πολυτέλεια των αιθουσών!! Προσοχή, πρέπει να κάνετε κράτηση τουλάχιστον μια ημέρα πριν και να την επιβεβαιώσετε κιόλας!! Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο Palace of Parliament. Εμείς προτιμήσαμε να μην δούμε το εσωτερικό του! Μεταξύ μας δεν με έψηνε και πολύ, γιατί και ήθελα περισσότερο ένα καφεδάκι παραπάνω και το βρήκα λιγουλάκι ugly το κτήριο!!!

 

Πάρκο Herastrau (Parcul Herastrau)

Ενα πανέμορφο και μεγαλο πάρκο στα βόρεια της πόλης!! Έχει λίμνη στο κέντρο για ρομαντικές βαρκάδες και ένα open air εθνογραφικό μουσείο, το »Μουσείο του Χωριού» για το οποίο σου μίλησα σε προηγούμενο post: Στο »Μουσείο του Χωριού» στο Βουκουρέστι!!

 

Κήποι του Cismigiu (Gradina Cismigiu)

Το πιο παλιό πάρκο στο Βουκουρέστι!! Και νομίζω το αγαπημένο μου στην πόλη!! Ιδανικό για λίγες ώρες χαλάρωσης και διάβασμα στο χορτάρι!! Ερωτεύτηκα τα περίτεχνα παγκάκια που έχει!! 

 

Αψίδα του Θριάμβου (Arcul de Triumf)

Το 1878 που η Ρουμανία κέρδισε την ανεξαρτησία της κατασκευάστηκε και αυτή η Αψίδα. Η αρχική ήταν ξύλινη ενώ η σημερινή κατασκευή εγκαινιάστηκε το 1936! Μπορεί να μην είναι ίδια με αυτή του Παρισιού, αλλά θα σου θυμίσει λίγο Champs-Élysées και όμορφο Παρισάκι!! Και έχει και όμορφα γλυπτά!

 

Ρουμανικό Αθήναιον (Ateneul Român)

Ένα από τα πιο κομψά κτήρια που έχω δει ever!! Στεγάζει το Μέγαρο Μουσικής, είναι κυκλικό και καλύπτεται με θόλο!! Θεωρείται νεοκλασικού στυλ με πινελιές ρομαντισμού! Το auditorium είναι καταπληκτικό!!! (Filarmonica George Enescu)

 

Εκκλησίες: 

Οι Ρουμάνοι είναι χριστιανοί ορθόδοξοι σαν εμάς τους Έλληνες, επομένως οι ναοί τους είναι γεμάτοι με τοιχογραφίες και εικόνες!! Πολύ ιδιαίτερες μάλιστα θα έλεγα!! Μπήκαμε μέσα σε δύο εμείς, που κατά τη γνώμη μου είναι οι σημαντικότερες στο Βουκουρέστι!
         
Εκκλησία της Σταυρουπόλεως (Biserica Stavropoleos)
Βρίσκεται στην οδό Σταυροπόλεως στο ιστορικό κέντρο και η αρχιτεκτονική της είναι επηρεασμένη από Οθωμανικά, δυτικά και τοπικά Ρουμανικά στοιχεία. Το εσωτερικό είναι πανέμορφο με ξύλινα και πέτρινα γλυπτά και τοιχογραφίες!! Θεωρώ πως είναι must στην επίσκεψή σου στην πόλη! Έχει και ένα όμορφο κηπάκι!! (Biserica Stavropoleos)

 

Εκκλησία Creţulescu (Biserica Creţulescu)
Η εκκλησία αυτή χτίστηκε το 1722 χάρις στον Iordache Creţulescu and τη γυναίκα του Safta από κόκκινα τούβλα!! Κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1989 καταστράφηκε, αλλά σήμερα τίποτα δεν μαρτυρά αυτό το γεγονός!! Οι νωπογραφίες στην είσοδο είναι οι αυθεντικές, δουλειά ενός άγνωστου καλλιτέχνη!! Αυτές που κοσμούν το εσωτερικό του ναού προστέθηκαν το 1859 επί εποχής  Tattarescu!! Αξίζει να κάνετε μια στάση να τη θαυμάσετε!! Βρίσκεται στην Piata Revolutiei!!

 

Συνοικία Lipscani

Το ιστορικό κέντρο!!! Πεζοδρομημένο, με γραφικά σοκάκια και κάτι που θυμίζει Παρίσι!! Βλέπεις πολλά κτήρια είναι ρυθμού Belle Epoque!! Από τα μέσα του 17ου αιώνα αποτελούσε την εμπορική περιοχή της πόλης, αυτό μέχρι το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που οι ιδιοκτήτες συλλήφθηκαν από τις κομμουνιστικές αρχές και η περιοχή παραμελήθηκε πολύ!! Σήμερα φιλοξενεί καφετέριες, εστιατόρια και μπαράκια!! Και το βράδυ αλλάζει εντελώς πρόσωπο!! Νεολαία στους δρόμους και χορεύτριες στα μαγαζιά! Δύσκολο να είσαι γυναίκα και να περνάς νύχτα από εκεί….νιώθεις λίγο περίεργα!! 

 

Θα σας πρότεινα όταν κάνετε βολτίτσα στο ιστορικό κέντρο να περάσετε από το Pasajul Villacrosse, μια στοά ξεχωριστή που μπορείς να πιεις και το καφεδάκι σου στα μαγαζιά της!! 

 

Αν είσαι και βιβλιόφιλος/η, υπάρχει ένα βιβλιοπωλείο σαν τον δικό μας Ιανό με εξαιρετική μίνιμαλ λευκή αρχιτεκτονική, το Cărtureşti Carusel, το »Καρουζέλ του Φωτός» που άνοιξε πέρσι!!! Να πας και να χαζέψεις!! Τα ράφια με τα ταξιδιωτικά και τα βιβλία ψυχολογίας σαν εμένα…χεχε!! Και να βγάλεις και φωτογραφίες γιατί θα σου αρέσει πολύ!! (Carturesti Carusel)

 

Καφές-Τσάι

Στο Βουκουρέστι υπάρχουν πάρα πολλές και καλές επιλογές για να χαλαρώσεις σε κάποιο μαγαζάκι!! Μέσω Trip Advisor διάλεξα και πήγα στα παρακάτω!!

Bohemia Tea House: Ένα κουκλίστικο τεϊοποτείο για το οποίο αφιέρωσα ένα ολόκληρο blog post!!

 

Camera din față: Ωραίος χώρος, ωραίος καφές, φανταστικά γλυκά!! Και ακόμα πιο φανταστική εξυπηρέτηση από τα κορίτσια που δουλεύουν εκεί. Ευγενέστατες και πρόθυμες να σου εξηγήσουν τα πάντα στον κατάλογο ο οποίος είναι μόνο στα ρουμάνικα!! Ποικιλία τσαγιού για τους λάτρεις του είδους!! Και τα τραπεζάκια είναι από παλίες vintage μηχανές Singer!!!

 

Φαγητό

Ιδιαίτερη και η ρουμάνικη κουζίνα!! Εμείς δειπνήσαμε σε δυο παραδοσιακά εστιατόρια και μείναμε αρκετά ευχαριστημένοι!! Γράφω αρκετά, γιατί οι Ρουμάνοι δεν είναι ιδιαίτερα ανοιχτοί άνθρωποι σαν εμάς τους Νότιους, αλλά ήταν εξυπηρετικότατοι οφείλω να πω!! 

La Mama: Το βράδυ της 10ης Ιουνίου δειπνήσαμε σε αυτό το παραδοσιακό εστιατόριο (με σπιτικές γεύσεις  και παρακολουθήσαμε μαζί με τους Ρουμάνους την πρεμιέρα του Euro 2016. Έπαιζε η διοργανώτρια Γαλλία με τη Ρουμανία και παντού έβλεπες ντόπιους με φανέλες της Εθνικής τους ομάδας και μια μπίρα στο χέρι (ρουμάνικη και αυτή βέβαια!). Πολύ ωραίο φαί και όμορφος χώρος με ξύλινες λεπτομέρειες!! Πήραμε μια ποικιλία κρεατικών με ντόπια λουκάνικα και χορτάσαμε!!

 

La Placinte: Αλυσίδα εστιατορίων με Μολδαβική κουζίνα (μην ξεχνάτε πως για κάποιο διάστημα η Μολδαβία και η Βλαχία αποτελούσαν μέρος του Βασιλείου της Ρουμανίας). Εξαιρετικό φαγητό!! Δοκιμάστε σίγουρα τις πίτες για τις οποίες είναι φημισμένο το μαγαζί!! Και Ρουμάνικη μπίρα Ciuc φυσικά!

 

Ποτάκι

Στο Caru Cu Bere φυσικά!! Μία από τις παλαιότερες μπιραρίες που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια και εστιατόριο…για να συνοδεύσεις την μπίρα σου!!! Πάρε μία από τις »σπιτικές» και απόλαυσε τη γεύση της, αλλά και το χώρο!!

 

 

Tips για το Βουκουρέστι:

  • Η Ρουμανία είναι πλέον μέλος της Ε.Ε., γι’αυτό και δεν χρειάζεστε διαβατήριο. Μια ταυτότητα νέου τύπου αρκεί!
  • Το τοπικό νόμισμα είναι το λέι (lei). 1 ευρώ ισοδυναμεί περίπου με 4,25 lei.
  • Η πόλη του Βουκουρεστίου περπατιέται πολύ εύκολα!! Αν θέλετε όμως να χρησιμοποιήσετε και μέσα μαζικής μεταφοράς, μπορείτε να πάρετε το μετρό, τραμ, λεωφορεία ή τρόλει.
  • Μπορείτε να το συνδυάσετε με εκδρομή στο Κάστρο Peleş και στο Κάστρο του Μπραν (γνωστό ως Κάστρο του Δράκουλα)! Εμείς το αφήσαμε για επόμενη φορά, αφού ήρθαμε για city break!
  • Είναι πολύ προσιτή οικονομικά πόλη!! Πολύ φθηνή βασικά!! 

 

Έχεις επισκεφτεί το Βουκουρέστι;; Περιμένω τις εντυπώσεις σου!!

Πένυ/Penny In Wanderland
XXX

 

 

 

 

 

 

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.