Follow:
Europe, Romania

48 ώρες στο Βουκουρέστι

Σπουδαία αρχιτεκτονική, καταπράσινα πάρκα, δενδροφυτεμένες φαρδιές λεωφόροι και όμορφο ιστορικό κέντρο!! Το Βουκουρέστι αποτελεί ταξιδιωτική εμπειρία για τον επισκέπτη του και είναι ιδανικό για city break!!

Βρίσκεται under construction προσπαθώντας να αναβιώσει την αίγλη του παρελθόντος, τον κοσμοπολίτικο αέρα που το έκανε γνωστό ως ”Παρίσι της Ανατολής”!!

Σύμφωνα με ιστορικές αναφορές το έτος ίδρυσης της πόλης χρονολογείται στα 1459 και το όνομα του συνδέεται με έναν πρίγκιπα ή κυνηγό της περιοχής που ονομαζόταν Bukur (στα ρουμάνικα σημαίνει χαρά). Περίοδοι ανάπτυξης και παρακμής εναλάσσονται, με περιόδους κατοχής και λεηλασιών από εχθρικά φύλα. Μετά από ένα πλήθος αλλαγών το 1862, το Βουκουρέστι εδραιώνει τη θέση του ως βασικό κέντρο της ρουμανικής επικράτειας και ανακηρύσσεται πρωτεύουσα της χώρας.

 Εμείς βρεθήκαμε εκεί μέσα στον Ιούνιο για ένα Παρασκευοσαββατοκύριακο και περάσαμε υπέροχα, καθώς υπάρχουν πολλά να κάνεις και να δεις!! Ακόμα και μέσα σε 48 ώρες!!! Πήγα, είδα και σας μεταφέρω!!!

Ξεκινάμε!!!

 

Piata Revolutiei, Piata Universitatii, Piata Unirii

Οι τρεις βασικές πλατείες της πόλης!!! Η Piata Revolutiei όπως λέει και το όνομά της αποτέλεσε την αφετηρία της επανάστασης ενάντια στο καθεστώς του Τσαουσέσκου. Ξεχωριστό το επιβλητικό κτήριο της Βιβλιοθήκης! Από εδώ ξεκινά και η λεωφόρος Calea Victoriei με τα ακριβά μαγαζιά και τα καλύτερα ξενοδοχεία του Βουκουρεστίου. Η Piata Universitatii στη συνέχεια νοτιότερα με το κοντινό πανεπιστήμιο και το ξενοδοχείο Intercontinental να αποτελεί ένα από τα ψηλότερα κτήρια στην πόλη. Κατά τη γνώμη μου η ομορφότερη από όλες είναι η Piata Unirii. Σ’αυτήν καταλήγει η μεγάλη λεωφόρος Unirii και σ’αυτήν υπάρχει το πιο όμορφο σιντριβάνι που έχω αντικρίσει μέχρι τώρα!!

 

Muzeul National de Arta al Romaniei

Η Εθνική Πινακοθήκη!! Στεγάζεται στο πρώην παλάτι και φιλοξενεί έργα Ρουμάνικης τέχνης αλλά και Ευρωπαϊκής!! Γιατί να την επισκεφτείτε;; Γιατί έχει πίνακες του El Greco!!! Και του Monet!! Kαι του Rembrandt!! Εμείς λόγω χρόνου μπήκαμε μόνο στην ευρωπαϊκή πτέρυγα!! Σιγά μην έχανα αγαπημένο El Greco!! (Muzeul National de Arta al Romaniei)

 

Το Παλάτι του Κοινοβουλίου (Palatul Parlamentului)

Το ”Παλάτι του Λαού” όπως λέγεται είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κτήριο στον κόσμο μετά το Πεντάγωνο των ΗΠΑ!!! Κατασκευάστηκε επί Νικολάι Τσαουσέσκου και σήμερα στεγάζει τη Βουλή και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης!! Έχει 45λεπτες οργανωμένες ξεναγήσεις άμα θελήσετε να αντικρίσετε την πολυτέλεια των αιθουσών!! Προσοχή, πρέπει να κάνετε κράτηση τουλάχιστον μια ημέρα πριν και να την επιβεβαιώσετε κιόλας!! Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο Palace of Parliament. Εμείς προτιμήσαμε να μην δούμε το εσωτερικό του! Μεταξύ μας δεν με έψηνε και πολύ, γιατί και ήθελα περισσότερο ένα καφεδάκι παραπάνω και το βρήκα λιγουλάκι ugly το κτήριο!!!

 

Πάρκο Herastrau (Parcul Herastrau)

Ενα πανέμορφο και μεγαλο πάρκο στα βόρεια της πόλης!! Έχει λίμνη στο κέντρο για ρομαντικές βαρκάδες και ένα open air εθνογραφικό μουσείο, το ”Μουσείο του Χωριού” για το οποίο σου μίλησα σε προηγούμενο post: Στο ”Μουσείο του Χωριού” στο Βουκουρέστι!!

 

Κήποι του Cismigiu (Gradina Cismigiu)

Το πιο παλιό πάρκο στο Βουκουρέστι!! Και νομίζω το αγαπημένο μου στην πόλη!! Ιδανικό για λίγες ώρες χαλάρωσης και διάβασμα στο χορτάρι!! Ερωτεύτηκα τα περίτεχνα παγκάκια που έχει!! 

 

Αψίδα του Θριάμβου (Arcul de Triumf)

Το 1878 που η Ρουμανία κέρδισε την ανεξαρτησία της κατασκευάστηκε και αυτή η Αψίδα. Η αρχική ήταν ξύλινη ενώ η σημερινή κατασκευή εγκαινιάστηκε το 1936! Μπορεί να μην είναι ίδια με αυτή του Παρισιού, αλλά θα σου θυμίσει λίγο Champs-Élysées και όμορφο Παρισάκι!! Και έχει και όμορφα γλυπτά!

 

Ρουμανικό Αθήναιον (Ateneul Român)

Ένα από τα πιο κομψά κτήρια που έχω δει ever!! Στεγάζει το Μέγαρο Μουσικής, είναι κυκλικό και καλύπτεται με θόλο!! Θεωρείται νεοκλασικού στυλ με πινελιές ρομαντισμού! Το auditorium είναι καταπληκτικό!!! (Filarmonica George Enescu)

 

Εκκλησίες: 

Οι Ρουμάνοι είναι χριστιανοί ορθόδοξοι σαν εμάς τους Έλληνες, επομένως οι ναοί τους είναι γεμάτοι με τοιχογραφίες και εικόνες!! Πολύ ιδιαίτερες μάλιστα θα έλεγα!! Μπήκαμε μέσα σε δύο εμείς, που κατά τη γνώμη μου είναι οι σημαντικότερες στο Βουκουρέστι!
         
Εκκλησία της Σταυρουπόλεως (Biserica Stavropoleos)
Βρίσκεται στην οδό Σταυροπόλεως στο ιστορικό κέντρο και η αρχιτεκτονική της είναι επηρεασμένη από Οθωμανικά, δυτικά και τοπικά Ρουμανικά στοιχεία. Το εσωτερικό είναι πανέμορφο με ξύλινα και πέτρινα γλυπτά και τοιχογραφίες!! Θεωρώ πως είναι must στην επίσκεψή σου στην πόλη! Έχει και ένα όμορφο κηπάκι!! (Biserica Stavropoleos)

 

Εκκλησία Creţulescu (Biserica Creţulescu)
Η εκκλησία αυτή χτίστηκε το 1722 χάρις στον Iordache Creţulescu and τη γυναίκα του Safta από κόκκινα τούβλα!! Κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1989 καταστράφηκε, αλλά σήμερα τίποτα δεν μαρτυρά αυτό το γεγονός!! Οι νωπογραφίες στην είσοδο είναι οι αυθεντικές, δουλειά ενός άγνωστου καλλιτέχνη!! Αυτές που κοσμούν το εσωτερικό του ναού προστέθηκαν το 1859 επί εποχής  Tattarescu!! Αξίζει να κάνετε μια στάση να τη θαυμάσετε!! Βρίσκεται στην Piata Revolutiei!!

 

Συνοικία Lipscani

Το ιστορικό κέντρο!!! Πεζοδρομημένο, με γραφικά σοκάκια και κάτι που θυμίζει Παρίσι!! Βλέπεις πολλά κτήρια είναι ρυθμού Belle Epoque!! Από τα μέσα του 17ου αιώνα αποτελούσε την εμπορική περιοχή της πόλης, αυτό μέχρι το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που οι ιδιοκτήτες συλλήφθηκαν από τις κομμουνιστικές αρχές και η περιοχή παραμελήθηκε πολύ!! Σήμερα φιλοξενεί καφετέριες, εστιατόρια και μπαράκια!! Και το βράδυ αλλάζει εντελώς πρόσωπο!! Νεολαία στους δρόμους και χορεύτριες στα μαγαζιά! Δύσκολο να είσαι γυναίκα και να περνάς νύχτα από εκεί….νιώθεις λίγο περίεργα!! 

 

Θα σας πρότεινα όταν κάνετε βολτίτσα στο ιστορικό κέντρο να περάσετε από το Pasajul Villacrosse, μια στοά ξεχωριστή που μπορείς να πιεις και το καφεδάκι σου στα μαγαζιά της!! 

 

Αν είσαι και βιβλιόφιλος/η, υπάρχει ένα βιβλιοπωλείο σαν τον δικό μας Ιανό με εξαιρετική μίνιμαλ λευκή αρχιτεκτονική, το Cărtureşti Carusel, το ”Καρουζέλ του Φωτός” που άνοιξε πέρσι!!! Να πας και να χαζέψεις!! Τα ράφια με τα ταξιδιωτικά και τα βιβλία ψυχολογίας σαν εμένα…χεχε!! Και να βγάλεις και φωτογραφίες γιατί θα σου αρέσει πολύ!! (Carturesti Carusel)

 

Καφές-Τσάι

Στο Βουκουρέστι υπάρχουν πάρα πολλές και καλές επιλογές για να χαλαρώσεις σε κάποιο μαγαζάκι!! Μέσω Trip Advisor διάλεξα και πήγα στα παρακάτω!!

Bohemia Tea House: Ένα κουκλίστικο τεϊοποτείο για το οποίο αφιέρωσα ένα ολόκληρο blog post!!

 

Camera din față: Ωραίος χώρος, ωραίος καφές, φανταστικά γλυκά!! Και ακόμα πιο φανταστική εξυπηρέτηση από τα κορίτσια που δουλεύουν εκεί. Ευγενέστατες και πρόθυμες να σου εξηγήσουν τα πάντα στον κατάλογο ο οποίος είναι μόνο στα ρουμάνικα!! Ποικιλία τσαγιού για τους λάτρεις του είδους!! Και τα τραπεζάκια είναι από παλίες vintage μηχανές Singer!!!

 

Φαγητό

Ιδιαίτερη και η ρουμάνικη κουζίνα!! Εμείς δειπνήσαμε σε δυο παραδοσιακά εστιατόρια και μείναμε αρκετά ευχαριστημένοι!! Γράφω αρκετά, γιατί οι Ρουμάνοι δεν είναι ιδιαίτερα ανοιχτοί άνθρωποι σαν εμάς τους Νότιους, αλλά ήταν εξυπηρετικότατοι οφείλω να πω!! 

La Mama: Το βράδυ της 10ης Ιουνίου δειπνήσαμε σε αυτό το παραδοσιακό εστιατόριο (με σπιτικές γεύσεις  και παρακολουθήσαμε μαζί με τους Ρουμάνους την πρεμιέρα του Euro 2016. Έπαιζε η διοργανώτρια Γαλλία με τη Ρουμανία και παντού έβλεπες ντόπιους με φανέλες της Εθνικής τους ομάδας και μια μπίρα στο χέρι (ρουμάνικη και αυτή βέβαια!). Πολύ ωραίο φαί και όμορφος χώρος με ξύλινες λεπτομέρειες!! Πήραμε μια ποικιλία κρεατικών με ντόπια λουκάνικα και χορτάσαμε!!

 

La Placinte: Αλυσίδα εστιατορίων με Μολδαβική κουζίνα (μην ξεχνάτε πως για κάποιο διάστημα η Μολδαβία και η Βλαχία αποτελούσαν μέρος του Βασιλείου της Ρουμανίας). Εξαιρετικό φαγητό!! Δοκιμάστε σίγουρα τις πίτες για τις οποίες είναι φημισμένο το μαγαζί!! Και Ρουμάνικη μπίρα Ciuc φυσικά!

 

Ποτάκι

Στο Caru Cu Bere φυσικά!! Μία από τις παλαιότερες μπιραρίες που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια και εστιατόριο…για να συνοδεύσεις την μπίρα σου!!! Πάρε μία από τις ”σπιτικές” και απόλαυσε τη γεύση της, αλλά και το χώρο!!

 

 

Tips για το Βουκουρέστι:

 • Η Ρουμανία είναι πλέον μέλος της Ε.Ε., γι’αυτό και δεν χρειάζεστε διαβατήριο. Μια ταυτότητα νέου τύπου αρκεί!
 • Το τοπικό νόμισμα είναι το λέι (lei). 1 ευρώ ισοδυναμεί περίπου με 4,25 lei.
 • Η πόλη του Βουκουρεστίου περπατιέται πολύ εύκολα!! Αν θέλετε όμως να χρησιμοποιήσετε και μέσα μαζικής μεταφοράς, μπορείτε να πάρετε το μετρό, τραμ, λεωφορεία ή τρόλει.
 • Μπορείτε να το συνδυάσετε με εκδρομή στο Κάστρο Peleş και στο Κάστρο του Μπραν (γνωστό ως Κάστρο του Δράκουλα)! Εμείς το αφήσαμε για επόμενη φορά, αφού ήρθαμε για city break!
 • Είναι πολύ προσιτή οικονομικά πόλη!! Πολύ φθηνή βασικά!! 

 

Έχεις επισκεφτεί το Βουκουρέστι;; Περιμένω τις εντυπώσεις σου!!

Πένυ/Penny In Wanderland
XXX

 

 

 

 

 

 

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

140 Σχόλια

 • Reply berkey

  Hi there to all, because I am really keen of reading this web site’s post to be updated on a regular basis. It includes nice stuff.|

  28/11/2020 at 23:21
 • Reply the feed

  Thanks for finally writing about > %blog_title% < Loved it!|

  24/12/2020 at 05:12
 • Reply feed

  Excellent post. I was checking continuously this blog and I’m inspired! Very useful information particularly the closing section 🙂 I take care of such information a lot. I used to be seeking this particular info for a long time. Thanks and best of luck. |

  25/12/2020 at 02:03
 • Reply feed

  Today, while I was at work, my cousin stole my iphone and tested to see if it can survive a twenty five foot drop, just so she can be a youtube sensation. My apple ipad is now destroyed and she has 83 views. I know this is completely off topic but I had to share it with someone!|

  25/12/2020 at 16:58
 • Reply solar powered atmospheric water generator

  Right now it looks like Drupal is the preferred blogging platform out there right now. (from what I’ve read) Is that what you’re using on your blog?|

  06/01/2021 at 16:23
 • Reply ClarkNus

  npsq3 zwclj d9hs

  02/03/2021 at 01:37
 • Reply amoxicillin antibiotic

  amoxicillin dosage chart amoxil capsule price will amoxicillin treat a urinary tract infection how to treat amoxicillin rash

  11/03/2021 at 07:47
 • Reply furosemide 20 milligrams

  lasix 20 order lasix with no prescription a nurse is preparing to administer furosemide what to do when lasix stops working

  11/03/2021 at 18:17
 • Reply azithromycin stomach pain

  azithromycin pill buying zithromax in mexico zithromax z-pak 250 mg tablet azithromycin where to buy

  12/03/2021 at 04:38
 • Reply cost of ivermectin

  ivermectin mange treatment stromectol 12mg online how fast does ivermectin work how long does it take pour on ivermectin to absorb

  12/03/2021 at 21:33
 • Reply coronavirus albuterol

  alternatives to albuterol albuterol 1.5 mg how many doses in ventolin inhaler how often can you use an albuterol inhaler

  13/03/2021 at 07:59
 • Reply Social Signals Check Facebook, Twitter and Google

  dijvjzvly knxav mswqdrn tyoy nqvhtcgfchqjrnw

  14/06/2021 at 14:06
 • Reply levitra 20

  posologie du viagra achat viagra sans ordonnance vente de viagra generique en france viagra cialis ou autre

  20/06/2021 at 00:38
 • Reply cialis sur internet

  viagra ou equivalent prix du viagra 50 mg en pharmacie acheter viagra en ligne canada comment prendre viagra 50mg

  20/06/2021 at 09:56
 • Reply cvs levitra prices

  viagra online france viagra moins cher avis achat viagra en ligne comment remplacer du viagra

  20/06/2021 at 19:16
 • Reply levitra or viagra

  viagra prix pharmacie viagra original produit similaire au viagra sans ordonnance ou acheter du viagra pour femme

  21/06/2021 at 04:24
 • Reply viagra 100mg

  photo viagra comprar viagra viagra naturel pour femme recette qui a deja acheter du viagra sur internet

  21/06/2021 at 04:26
 • Reply levitra 10 mg online

  cialis générique prise de cialis cialis 20 mg et alcool au bout de combien de temps agit le cialis

  21/06/2021 at 13:59
 • Reply Hortense

  Great blog here! Also your site loads up fast! What
  web host are you using? Can I get your affiliate link to your host?
  I wish my website loaded up as quickly as yours lol

  01/07/2021 at 08:15
 • Reply Maureen

  Hello, There’s no doubt that your website may be having browser compatibility issues.
  When I take a look at your web site in Safari, it looks fine however when opening in Internet Explorer,
  it’s got some overlapping issues. I simply wanted to give you a quick heads
  up! Besides that, fantastic site!

  27/07/2021 at 11:20
 • Reply zovre lioptor

  Hi there! This post couldn’t be written any better! Reading through this post reminds me of my good old room mate! He always kept talking about this. I will forward this post to him. Pretty sure he will have a good read. Thanks for sharing!

  02/08/2021 at 04:29
 • Reply Elvira

  My programmer is trying to convince me to move to .net
  from PHP. I have always disliked the idea because of the costs.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on a variety of
  websites for about a year and am concerned about switching to
  another platform. I have heard excellent things about blogengine.net.
  Is there a way I can transfer all my wordpress posts into it?

  Any kind of help would be really appreciated!

  24/08/2021 at 07:38
 • Reply it web hosting

  Hi there! This is kind of off topic but I need
  some guidance from an established blog. Is it difficult to set up your own blog?
  I’m not very techincal but I can figure things
  out pretty fast. I’m thinking about making my own but I’m not sure where to start.
  Do you have any tips or suggestions? With thanks

  28/08/2021 at 14:12
 • Reply http://bitly.com/

  At this moment I am ready to do my breakfast, once having my breakfast coming yet again to read more news.

  29/08/2021 at 22:32
 • Reply bit.ly

  Hello to every , since I am really eager of reading this website’s post to be updated daily.
  It consists of nice material.

  01/09/2021 at 18:59
 • Reply the scoliosis surgery

  Nice post. I was checking continuously this blog and I’m impressed!
  Extremely useful information particularly the last part :
  ) I care for such info much. I was looking for this
  particular info for a long time. Thank you and best
  of luck.

  01/09/2021 at 21:06
 • Reply but asmr

  Having read this I thought it was extremely informative. I appreciate you finding the time
  and effort to put this article together. I once again find myself personally spending
  way too much time both reading and posting comments.
  But so what, it was still worth it!

  02/09/2021 at 21:17
 • Reply http://j.mp/2WShZQd

  Very descriptive post, I loved that bit. Will there be a
  part 2?

  04/09/2021 at 03:58
 • Reply asmr an

  Wow, incredible blog layout! How long have you been blogging for?
  you make blogging look easy. The overall look of your site is wonderful,
  as well as the content!

  06/09/2021 at 04:56
 • Reply scoliosis surgery or

  Excellent article. Keep writing such kind of info on your site.
  Im really impressed by your site.
  Hello there, You’ve done a great job. I’ll definitely digg it and personally recommend to my friends.

  I’m sure they’ll be benefited from this website.

  06/09/2021 at 11:05
 • Reply http://app.gumroad.com/asmr2021/p/best-asmr-online

  Awesome website you have here but I was curious if you knew
  of any community forums that cover the same topics discussed in this article?
  I’d really love to be a part of community where I can get feed-back
  from other knowledgeable individuals that share the same interest.
  If you have any recommendations, please let me
  know. Many thanks! asmr https://app.gumroad.com/asmr2021/p/best-asmr-online asmr

  10/09/2021 at 09:40
 • Reply for quest bars

  I constantly emailed this blog post page to all my friends, for the reason that if like to read it then my links will too.
  quest bars http://bitly.com/3jZgEA2 quest bars

  11/09/2021 at 11:20
 • Reply www.iherb.com

  An impressive share! I have just forwarded this onto a co-worker who has been conducting a little homework on this.

  And he actually ordered me lunch due to the
  fact that I stumbled upon it for him… lol.
  So let me reword this…. Thank YOU for the meal!!

  But yeah, thanks for spending time to talk about this topic here on your internet site.

  quest bars https://www.iherb.com/search?kw=quest%20bars quest
  bars

  12/09/2021 at 05:55
 • Reply bitly.com

  Everyone loves it when people get together and share thoughts.

  Great website, continue the good work! scoliosis surgery https://0401mm.tumblr.com/ scoliosis surgery

  12/09/2021 at 06:59
 • Reply http://j.mp

  obviously like your web site however you have to take a look at the
  spelling on quite a few of your posts. Many of them are rife with spelling problems
  and I find it very troublesome to inform the reality however I will definitely come back again. cheap
  flights http://1704milesapart.tumblr.com/ cheap flights

  13/09/2021 at 02:03
 • Reply coub.com

  Hi there superb website! Does running a blog such as this
  take a great deal of work? I have absolutely no understanding of coding but I had been hoping to start my own blog in the near future.
  Anyway, if you have any suggestions or tips for new blog owners please share.
  I understand this is off topic however I just wanted to ask.
  Cheers! scoliosis surgery https://coub.com/stories/962966-scoliosis-surgery scoliosis surgery

  14/09/2021 at 10:52
 • Reply hoatrioca

  Neurontine

  01/10/2021 at 10:22
 • Reply kedopoite

  https://prednisonebuyon.com/ – Prednisone

  04/10/2021 at 07:30
 • Reply hovakly

  prednisolone dose for allergic reaction

  06/10/2021 at 10:21
 • Reply bowashy

  https://buyneurontine.com/ – Neurontine

  07/10/2021 at 18:18
 • Reply Prednisone

  Cephalexin Dermatitis

  10/10/2021 at 03:19
 • Reply gabapentin mg

  Amoxicillin And Epstein Barr

  10/10/2021 at 22:33
 • Reply bit.ly

  Wow! This blog looks exactly like my old one! It’s on a completely different topic but it
  has pretty much the same page layout and design. Great choice of colors!

  part time jobs hired in 30 minutes https://parttimejobshiredin30minutes.wildapricot.org/

  22/10/2021 at 18:24
 • Reply what ps4 games

  Link exchange is nothing else however it is only placing the other person’s website link on your
  page at suitable place and other person will also do similar in support of you.

  25/10/2021 at 13:34
 • Reply on ps4 games

  Excellent blog! Do you have any helpful hints for aspiring writers?
  I’m planning to start my own website soon but I’m a little lost on everything.
  Would you advise starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many options out there that
  I’m completely confused .. Any ideas? Bless you!

  26/10/2021 at 19:44
 • Reply Hyclive

  Viagra

  30/10/2021 at 08:02
 • Reply Viagra

  Buy Levitra Overnight Shipping

  30/10/2021 at 09:53
 • Reply quegomy

  Stromectol

  30/10/2021 at 12:55
 • Reply buying ivermectin online

  Propecia Caja

  31/10/2021 at 02:11
 • Reply cialis online without

  Buy Atomoxetine

  01/11/2021 at 23:00
 • Reply amazon affiliate website

  Keep functioning ,splendid job!

  05/11/2021 at 14:16
 • Reply Cialis

  Plavix Online Buy

  06/11/2021 at 18:23
 • Reply insutty

  can i buy cialis online

  08/11/2021 at 00:14
 • Reply asmr what

  I’m extremely pleased to uncover this website.
  I wanted to thank you for your time just for this fantastic
  read!! I definitely appreciated every part of it and i also have you book-marked to look at new
  information in your blog.

  29/12/2021 at 13:09
 • Reply j.mp

  You’re so cool! I do not suppose I’ve truly read through anything like that before.
  So wonderful to find another person with original thoughts on this topic.
  Really.. thanks for starting this up. This site is one thing that is needed on the web, someone with some originality!

  01/01/2022 at 00:46
 • Reply dn.shkola30.com

  I belong to two poker leagues and we make use of the WSOP endorsed poker guidelines for every group.

  11/01/2022 at 08:36
 • Reply Einzahlung

  Es gibt Spiele zu finden und Faktoren das kann kann Erworbene unten while schätzen aswell.

  12/01/2022 at 08:01
 • Reply www.recruiterclick.com

  Everyone appears to assume that their cards are what
  things, and they do to a specific level,
  however the vendor’s cards will be the most critical and don’t
  forget that.

  12/01/2022 at 10:57
 • Reply TedJaM

  sildenafil 50 mg tablet

  16/03/2022 at 14:27
 • Reply UgoJaM

  buy tadalafil canada

  16/03/2022 at 18:11
 • Reply zomenoferidov

  This really answered my downside, thank you!

  19/03/2022 at 21:12
 • Reply http://tinyurl.com/yblclfdp

  Hi, its good piece of writing regarding media print, we all understand media is a great
  source of data.

  20/03/2022 at 07:02
 • Reply AnnaJaM

  buy trental uk

  29/03/2022 at 22:12
 • Reply NickJaM

  celebrex 200mg uk

  29/03/2022 at 22:38
 • Reply KiaJaM

  buy tadalafil 40 mg

  10/05/2022 at 07:00
 • Reply Samuelret

  cafergot

  12/06/2022 at 06:18
 • Reply Robertbib

  amoxicillin 5 00mg

  12/06/2022 at 09:47
 • Reply CurtisEreds

  cafergot uk

  12/06/2022 at 12:54
 • Reply Robertbib

  robaxin otc in canada

  13/06/2022 at 06:47
 • Reply Michaelnem

  cafergot usa

  13/06/2022 at 21:17
 • Reply hire a hacker online

  Its superb as your other articles : D, appreciate it for posting. “The squeaking wheel doesn’t always get the grease. Sometimes it gets replaced.” by Vic Gold.

  20/06/2022 at 23:48
 • Reply zorivare worilon

  Glad to be one of many visitors on this awful internet site : D.

  30/06/2022 at 19:04
 • Reply Doyletut

  點子數位科技有限公司

  https://spot-digital.com.tw/

  07/08/2022 at 06:04
 • Reply ms-marvelkkbze

  http://tynews.ru/yi30b – Мажор 4 сезон все серии

  10/08/2022 at 19:51
 • Reply ThomasTah

  Жителю Кентуки присудили 450k$ за то, что компания, в которой он работал устроила ему неожиданную вечеринку в честь его дня рождения, несмотря на его предупреждения о том, что такое вызовет у него всплеск тревоги.
  Истец, Кевин Берлинг, утверждает, что данная вечеринка в 2019 году в корпорации Gravity Diagnostics вызвала у него серию приступов паники.
  Благодаря иску, поданному в Кентуки, мистер Берлинг, страдающий тревожными расстройствами, неоднократно просил своего начальника не праздновать его день рождения на работе, как это всегда проводится для коллег, поскольку это может привести к паническим атакам и вызвать неприятные детские воспоминания.
  Несмотря на просьбу г-на Берлинга, компания, проводящая тесты Covid-19, устроила ему вечеринку-сюрприз в августе 2019 года, что послужило поводом для приступа панической атаки. Мистер Берлинг ушел с вечеринки и закончил свой обед в машине.
  В августе Gravity Diagnostics уволила Берлинга, сославшись на опасения по поводу безопасности на рабочем месте. В своем иске Берлинг пояснил, что компания дискриминировала его из-за его болезни и несправедливо отомстила ему за то, что он просил не устраивать это празднование.
  После двухдневного заседания в конце марта суд присудил ему $450 000, включая $300 000 за расстройство и $150 000 за потерянную работу.
  Статистики альянса по психическим заболеваниям говорят о том, что более 40 млн Американцев – а это почти 20% всей америки – мучаются от таких расстройств.
  Информация предоставлена rctorg.top

  15/08/2022 at 14:52
 • Reply Denissedia

  ARTBBS PTCH PTSC

  little girls cp

  ddx.cz/Fa

  20/08/2022 at 14:49
 • Reply Glenndum

  雙波長亞歷山大除毛雷射 – 八千代

  https://yachiyo.com.tw/alexandrite-laser/

  22/08/2022 at 02:47
 • Reply Howarddob

  ничего особенного
  _________________
  casino fortuna bufet, idman mərcini qazanmaq mümkündür, slot maşın oyun maskası nümayişi

  26/08/2022 at 01:23
 • Reply virgilvm69

  Browse over 500 000 of the best porn galleries, daily updated collections
  http://fairfield.lexixxx.com/?kenna
  black porn video tubes elve porn anime vids free gigi porn roberts porn black van young teen petite porn bsdm

  26/08/2022 at 20:35
 • Reply Donaldcoows

  Приводим в порядок базу телефонных номеров клиентов 3-мя способами:
  1. Нормализация телефонных номеров в Excel (B2 – это адрес ячейки с исходным номером)
  =ПРАВСИМВ(ПОДСТАВИТЬ(ПОДСТАВИТЬ(ПОДСТАВИТЬ(ПОДСТАВИТЬ(B2;” “;””);”-“;””);”(“;””);”)”;””);10)*1
  2. Нормализация телефонных номеров в Notepad++ через Regexp
  Заменяем 0-9\n|\r|\r\n] на ничего. (заменяем все символы кроме цифр)
  Заменяем ^(?:\+7|8|7)(\d10) на +7$1
  3. Нормализация телефонных номеров прямо в .txt файле через программу. Этим способом можно обрабатывать огромные списки в несколько миллионов строк.
  https://vk.com/wall7825962_1048

  31/08/2022 at 20:46
 • Reply cryptocurrency to buy

  As I web-site possessor I believe the content matter here is rattling excellent , appreciate it for your hard work. You should keep it up forever! Best of luck.

  12/09/2022 at 01:15
 • Reply best cryptocurrency to invest

  Pretty element of content. I simply stumbled upon your site and in accession capital to say that I acquire in fact loved account your blog posts. Any way I’ll be subscribing on your feeds or even I success you access constantly rapidly.

  12/09/2022 at 14:50
 • Reply cryptocurrency to buy now

  I am curious to find out what blog system you are using? I’m having some small security issues with my latest site and I would like to find something more safe. Do you have any recommendations?

  13/09/2022 at 21:16
 • Reply best cryptocurrency to invest in 2022

  Great wordpress blog here.. It’s hard to find quality writing like yours these days. I really appreciate people like you! take care

  15/09/2022 at 00:30
 • Reply MichaelWat

  日光共享空間 – Nikko Space

  https://nikkospace.com/

  20/09/2022 at 00:41
 • Reply KevinPheTa

  Круто + за пост
  _________________

  casino bahisleri, iddaa dünkü maç sonuçları – canlı bahisleri göster

  30/09/2022 at 23:57
 • Reply JosephApads

  Если ищешь классный сайт про авто заходи сюда aboutmycar.ru

  01/10/2022 at 19:06
 • Reply DavidtEt

  水微晶玻尿酸 – 八千代

  https://yachiyo.com.tw/hyadermissmile-injection/

  04/10/2022 at 23:16
 • Reply JeffreyWousy

  интересный пост
  _________________

  başkanlık bahisleri, canlı sonuçlar – iddaa sonuçları sahadan.com – bugünün bahisleri

  06/10/2022 at 02:21
 • Reply WordPress Image

  I loved as much as you will receive carried out right here.

  The sketch is attractive, your authored subject matter stylish.
  nonetheless, you command get bought an shakiness over that
  you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again as exactly the same nearly a lot often inside
  case you shield this increase.

  08/10/2022 at 21:39
 • Reply PetarBlaby

  Best onlіnе саsіno
  Bіg bоnus аnd Frееsріns
  Spоrt bеttіng аnd pоkеr

  go now https://tinyurl.com/4y39sa7r

  13/10/2022 at 20:41
 • Reply KizDib

  A lot of thanks for all your hard work on this blog and alo try to play kizi10 games . Ellie takes pleasure in setting aside time for investigations and it’s really simple to grasp why. My spouse and i hear all concerning the compelling method you deliver powerful items on this website and as well strongly encourage participation from website visitors on the area plus my princess is undoubtedly being taught so much.

  17/10/2022 at 00:08
 • Reply Lamarguace

  не работает
  _________________
  casino montreal poker tournois, cəmi futbolda canlı mərclər, baltbet komendantı

  17/10/2022 at 17:05
 • Reply buy bitcoin canada

  I do not know if it’s just me or if perhaps everybody else encountering
  issues with your website. It looks like some of the text within your posts are running off the screen. Can someone
  else please comment and let me know if this is happening to them too?
  This could be a issue with my web browser because I’ve had this happen previously.
  Appreciate it

  18/10/2022 at 22:00
 • Reply GeorgeDuh

  歐客佬精品咖啡 |OKLAO COFFEE|蝦皮商城|咖啡豆|掛耳|精品咖啡|咖啡禮盒 專賣|精品麵包

  https://first-cafe.com/

  25/10/2022 at 22:17
 • Reply Davidetems

  + за пост
  _________________
  как сыграть в игровые автоматы на деньги – стратегия aviator, как установить плагин для казино vulcan slotes777 com на деньги

  28/10/2022 at 13:42
 • Reply J8ks1mbumscrump

  https://jesusadobbins.dogtraininginchicagobest.online graT graT dipmexia lorenzo dog training az isokinator koelbel muscle training for dogs dog hunting training tips adoption a dog in mn that have paramedic training dog agility training classes north east

  03/11/2022 at 08:54
 • Reply Richarddus

  Check out featured full-length Granny Porn videos

  04/11/2022 at 11:43
 • Reply เมก้าเกม

  Thanks for finally talking about > Penny In Wanderland – 48 ώρες στο Βουκουρέστι – Penny In Wanderland < Liked it!

  08/11/2022 at 11:03
 • Reply Kahoot hack auto answer| Hablamos de Gamers

  Hi there! I just wanted to ask if you ever have any problems with hackers?
  My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing a few months of
  hard work due to no backup. Do you have any solutions to stop hackers?

  15/11/2022 at 11:55
 • Reply https://pay-for-papers.com/

  Hi there I am so glad I found your site, I really found you by error, while I
  was researching on Aol for something else, Anyhow I am here now and would
  just like to say many thanks for a fantastic
  post and a all round thrilling blog (I also love the theme/design),
  I don’t have time to go through it all at the moment but
  I have saved it and also included your RSS feeds, so when I have time
  I will be back to read more, Please do keep up the awesome work.

  19/11/2022 at 13:26
 • Reply help me write my dissertation

  Dissertation writing service for busy students.
  Order essays, term papers, or other kinds of papers for college.
  Fast delivery and affordable prices. No plagiarism and 100% original content.

  19/11/2022 at 13:41
 • Reply failing retaining wall

  Excellent blog here! Also your website loads
  up fast! What host are you using? Can I get your affiliate link to your host?
  I wish my website loaded up as fast as yours lol

  19/11/2022 at 14:59
 • Reply drywall repair cost

  I am regular reader, how are you everybody? This paragraph posted at this web page
  is truly nice.

  19/11/2022 at 15:09
 • Reply The Foundry - Urban Luxury Suites - Athens

  Do you mind if I quote a few of your posts as long as I provide credit and sources back to your weblog?
  My website is in the exact same niche as yours and my
  visitors would certainly benefit from a lot of the information you present here.
  Please let me know if this alright with you.
  Appreciate it!

  19/11/2022 at 15:46
 • Reply zmozero teriloren

  My brother suggested I might like this web site. He was entirely right. This post actually made my day. You cann’t imagine simply how much time I had spent for this information! Thanks!

  22/11/2022 at 17:26
 • Reply hunting rifles

  You are so awesome! I do not suppose I’ve read a single thing like that before.
  So wonderful to find somebody with some genuine thoughts on this subject matter.

  Really.. many thanks for starting this up. This web site is something that is
  needed on the web, someone with a little originality!

  28/11/2022 at 22:42
 • Reply game boxes

  I think this is one of the such a lot significant info for me. And i’m happy reading your article. But wanna commentary on some normal issues, The site style is great, the articles is in reality great : D. Good activity, cheers

  05/12/2022 at 01:26
 • Reply what is real estate crowdfunding

  Hello to all, because I am actually eager of reading this website’s post to be updated daily.
  It consists of fastidious information.

  08/12/2022 at 14:59
 • Reply Automotive & Motorcycles Magazines

  I really pleased to find this web site on bing, just what I was searching for : D as well bookmarked.

  14/12/2022 at 15:05
 • Reply Hondenpenning

  Hey there! Do you know if they make any plugins
  to assist with Search Engine Optimization? I’m trying to get my
  blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good results.
  If you know of any please share. Appreciate it!

  15/12/2022 at 13:55
 • Reply Recruitment Portal

  naturally like your website but you need to take a look at the spelling on several of your posts.
  Many of them are rife with spelling problems and I in finding it
  very bothersome to tell the truth however I will certainly
  come again again.

  18/12/2022 at 13:40
 • Reply How to Start a Coal Preparation (deep Mined) Business (Beginners Guide)

  This website online is really a stroll-by means of for all the info you wished about this and didn’t know who to ask. Glimpse here, and you’ll positively discover it.

  20/12/2022 at 01:04
 • Reply How to Write a Business Plan for a Current Checking Instruments (electronic) Business

  I got what you mean , thanks for putting up.Woh I am delighted to find this website through google. “Do not be too timid and squeamish about your actions. All life is an experiment.” by Ralph Waldo Emerson.

  20/12/2022 at 22:19
 • Reply A Beginners Guide to Deer hunting (Volume 1)

  Today, while I was at work, my cousin stole my iPad and tested to see if it can survive a 25 foot drop, just so she can be a youtube sensation. My apple ipad is now broken and she has 83 views. I know this is completely off topic but I had to share it with someone!

  23/12/2022 at 16:07
 • Reply How to Become a Car Dropper

  I¦ve been exploring for a little for any high-quality articles or weblog posts in this sort of area . Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this website. Reading this information So i am happy to convey that I have an incredibly just right uncanny feeling I came upon exactly what I needed. I so much without a doubt will make certain to don¦t omit this web site and give it a look regularly.

  25/12/2022 at 07:53
 • Reply How to Become a Stock Control Clerk

  I enjoy your work, appreciate it for all the useful articles.

  25/12/2022 at 16:29
 • Reply Handbook Guide to a Bond - BUG (Classic Handbook Car Guide)

  I’m not that much of a online reader to be honest but your sites really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your website to come back later on. All the best

  30/12/2022 at 23:17
 • Reply golden dişi köpek isimleri

  Heya i am for the primary time here. I came across this board and I find It truly helpful & it helped me out much. I’m hoping to offer something back and aid others such as you aided me.

  01/01/2023 at 05:35
 • Reply Packers and Movers Jalandhar

  I’m not that much of a online reader to be honest but your sites really
  nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your site to come back in the future.
  Cheers

  03/01/2023 at 12:13
 • Reply psilocybin mushrooms for sale

  I was able to find good info from your blog posts.

  03/01/2023 at 12:38
 • Reply h4895

  Wonderful blog! Do you have any tips for aspiring writers?
  I’m hoping to start my own blog soon but I’m a little lost on everything.
  Would you suggest starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There
  are so many choices out there that I’m totally confused ..
  Any ideas? Kudos!

  08/01/2023 at 10:13
 • Reply cufflinks

  Wow, marvelous blog layout! How long have you been blogging for?
  you make blogging look easy. The overall look of your website is excellent,
  as well as the content!

  08/01/2023 at 12:17
 • Reply SEO Images

  I love what you guys tend to be up too. This kind of clever
  work and reporting! Keep up the great works guys
  I’ve you guys to my own blogroll. Website Speed Test

  08/01/2023 at 17:13
 • Reply Custom Challenge Coins

  Hello! Someone in my Facebook group shared this
  site with us so I came to take a look. I’m definitely enjoying the information. I’m book-marking and will be tweeting this to
  my followers! Excellent blog and great design.

  08/01/2023 at 18:52
 • Reply Киностудия Muh

  Windows Movie Maker, бесплатное программное энергообеспечивание чтобы редактирования видео, что ль угощение нам кот воздушностью создать замечательное видео. Что ни говорите иногда пишущий эти строки видим чернейшие полосы в Windows Silver screen Maker. Яко убрать черные полосы изо ютуб в течение Windows Movie Maker? Теперь в течение этом посте показано, как избавиться через черных полос в течение видео, также отдельная связанная со сиим информация.

  Microsoft впечатлила целых свойскою свежей предназначением в Windows 10 унтер названием Horror story Remix. По сути, это юлина чтобы редактирования ютуб, который разрешит для вас рассеивать карточки а также ютуб не без; впечатляющими 3D-эффектами.

  В ТЕЧЕНИЕ сегодняшний день время чуть только тестировщики Windows 10 могут делать опыты всего свежим приложением до его официознного дебюта в течение следующем большом обновлении Windows осенью.

  Microsoft обрисовывает Story Remix яко «эволюцию придатка Photos» (а) также наместника Windows Movie Maker, шефство тот или иной бытовала брошена чуть-чуть лет назад.

  Разве что вы являетесь участником програмки подготовительной оценки Windows, ваша милость сможете использовать финальную наладку Windows 10 Bod 16193 да взять стресс-тестирование функции Legend Remix.
  https://portal-karate.clan.su/forum/2-53-1

  09/01/2023 at 09:50
 • Reply french bulldog puppies for sale

  This text is worth everyone’s attention. When can I find out more?

  10/01/2023 at 08:27
 • Reply Richardosciz

  SlutL present new matures videos look for free

  24/01/2023 at 13:05
 • Leave a Reply

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.