Follow:
Archaeological sites/Museums/Art Galleries, Castles and palaces, Greece, Mainland

Εσύ έχεις επισκεφτεί τον Πύργο Βασιλίσσης;

 

Αλήθεια εσύ έχεις επισκεφτεί τον Πύργο Βασιλίσσης στο Ίλιον;; Ομολογώ ότι έμαθα γι’αυτόν πριν περίπου ένα χρόνο από μια ανάρτηση στο Facebook που έλεγε ότι γίνονται ξεναγήσεις. Μπήκα να δω περί τίνος πρόκειται και τρελάθηκα όταν είδα φωτογραφίες! Κι από τότε προσπαθούσα να μπω σε μια από αυτές τις ξεναγήσεις οι οποίες κλείνουν πολύυυ γρήγορα! Μέχρι το προηγούμενο Σάββατο που κατάφερα να επισκεφτώ τον Πύργο (έχοντας κλείσει βέβαια θέση περίπου δυο μήνες πριν!!!)

 

Και βρέθηκα μπροστά σε ένα παραμυθένιο σκηνικό κρυμμένο κάπου στο Ίλιον Αττικής!! Μία καταπράσινη έκταση 250 περίπου στρεμμάτων, μη ορατή από τον κεντρικό δρόμο, μ’ έναν επιβλητικό γοτθικό Πύργο. Πρόκειται για το κτήμα του Πύργου της Βασιλίσσης, ένα σχετικά άγνωστο μνημείο της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας δίπλα ακριβώς από το Πάρκο Τρίτση.

 

Το ταξίδι μας στο παρελθόν ξεκίνησε με τον εξαιρετικό κύριο Βασίλη Κουτσαβλή ο οποίος μας μίλησε για την ιστορία του Πύργου και του κτήματος και παράλληλα μας έβαλε και λίγο στο κλίμα της εποχής εκείνης, μας μίλησε δηλαδή και για την ιστορία της νεότερης Ελλάδας κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Όθωνα και της Αμαλίας μέχρι την έξωσή τους από τη χώρα (1832-1862).

Η Αμαλία αγαπούσε τη γη, τα ζώα και τα φυτά και αγόρασε το κτήμα το 1848 για να δημιουργήσει ένα πρότυπο  και σύγχρονο κέντρο γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, αγόρασε και τα διπλανά αγροτεμάχια και έτσι το 1861 το κτήμα είχε μία έκταση 2.500 στρεμμάτων. Είχε προσλάβει ειδικούς αμπελουργούς από τα Μέγαρα ώστε να διαμορφώσουν τον αμπελώνα, έφερε πολλά οικόσιτα ζώα (άλογα, αγελάδες,πρόβατα της ράτσας «μερινό»), φυτά, οπωροφόρα δένδρα, φιστικιές, ελαιόδεντρα, κυπαρίσσια και ένα είδος φοίνικα, τις ουασιγκτόνιες. Στη θέση ενός παλιού πύργου που υπήρχε στο κτήμα έχτισε ένα νέο γοτθικού ρυθμού κατ ‘απομίμηση του πύργου Ηochenschwangau στην Βαυαρία όπου γεννήθηκε ο Όθωνας. Μάλιστα έκανε τα εγκαίνια του Πύργου τον Αύγουστο του 1854, ημέρα γενεθλίων του Λουδοβίκου (του πεθερού της) για να τον τιμήσει καθώς τον αγαπούσε πολύ!

 

 

Και ήρθε η ώρα να μπούμε στον Πύργο!! Ο Πύργος Βασιλίσσης αποτελείται από δύο ορόφους. Στο ισόγειο βρίσκεται η μεγάλη αίθουσα υποδοχής και μια περιστροφική σκάλα!! Θα θαμπωθείς επίσης από το φανταστικό διάκοσμο στο ταβάνι!!

 

 

Κάπου εκεί αφήσαμε τα παπούτσια μας για να ανέβουμε στον δεύτερο όροφο και την κεντρική αίθουσα του Πύργου και να πατήσουμε με ασφάλεια στο ξύλινο πάτωμα. Και βρεθήκαμε σε ένα περίτεχνης διακόσμησης δωμάτιο σαν αυτά που βλέπεις στα παλάτια της Ευρώπης. Έντονο κυανό χρώμα, εμβλήματα και θυρεοί, μικροέπιπλα, χρυσοποίκιλτος και έντονα χρωματικός σε μπλε και κόκκινες ζώνες διάκοσμος στις πόρτες, φωτιστικά γοτθικού ρυθμού.

(Θα ήθελα να επισημάνω πώς τα έπιπλα που βρίσκονται σήμερα μέσα στον Πύργο είναι ακριβή αντίγραφα των αυθεντικών, καθώς επί γερμανικής κατοχής ο πύργος επιτάχθηκε και τα έπιπλα που υπήρχαν στις αίθουσες καταστράφηκαν. Μόνο ο πολυέλαιος είναι αυθεντικός από τα χρόνια της Αμαλίας.)

Το σκηνικό ήταν παραμυθένιο και δεν ήθελα να φύγω!! Έκανα εικόνα την Αμαλία να πίνει τσάι με τις φίλες της στο χώρο!!

 

 

Η ξενάγηση συνεχίστηκε από την κυρία Ελένη Αθανασιάδου στο κυρίως κτήμα με τις ελιές, τις αμυγδαλιές, τις μουριές, αρωματικά φυτά και βότανα (που μπορείς να προμηθευτείς στο πωλητήριο του κτήματος). Είχε και φιστικιές (ήταν το αγαπημένο σνακ της Αμαλίας) αλλά όπως μας είπαν αναγκάστηκαν να τις βγάλουν γιατί είχαν πιάσει παράσιτα από τα δέντρα του παρακείμενου πάρκου Τρίτση….πόσο κρίμα! Βρήκαμε και άλογα!! Ιδιοκτήτες μπορούν να ενοικιάσουν τους στάβλους είτε για φιλοξενία είτε για προπόνηση προκειμένου αυτά να συμμετάσχουν σε αγώνες. Και πραγματικά τα άλογα φαίνονταν καλοταϊσμένα και περιποιημένα….και πολύ φιλικά!! Κάναμε και μια βόλτα στον αμπελώνα!!

Πραγματικά το κτήμα μου φάνηκε τεράστιο αν και μόνο 250 στρέμματα (με νόμο του μεσοπολέμου που απαγόρευε την μεγάλη ακίνητη περιουσία η οικογένεια Σερπιέρη [η οικογένεια στην οποία ανήκει πλέον ιδιωτικά το κτήμα] αναγκάστηκε να παραχωρήσει το μεγαλύτερο μέρος του κτήματος στο Ελληνικό Δημόσιο και να κρατήσει μόνο 250 στρέμματα μέσα στα οποία βρίσκεται σήμερα και ο Πύργος Βασιλίσσης. Η τεράστια έκταση του Κτήματος αποτελεί σήμερα το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Αντώνης Τρίτσης.)

 

 

Η παράδοση παραγωγής εκλεκτών κρασιών συνεχίζεται ακόμη και σήμερα, τα κρασιά πωλούνται στο πωλητήριο του κτήματος και σε επιλεγμένες κάβες στην Αττική. Και είχαμε την ευκαιρία να μπούμε στο διατηρητέο αλλά εξοπλισμένο με σύγχρονα μηχανήματα οινοποιείο-εμφιαλωτήριο και να μάθουμε για την παραγωγή και την εμφιάλωση των κρασιών του κτήματος.

 

 

Η ενδιαφέρουσα διαδρομή μας στο κτήμα ολοκληρώθηκε με το ευγενικό προσωπικό να προσφέρει στους ανακατασκευασμένους στάβλους (κατά το παρελθόν φιλοξενούνταν εκεί οι καμηλοπαρδάλεις του κτήματος), μια εξαιρετική οινική εμπειρία. Δοκιμάσαμε δύο λευκά και ένα κόκκινο κρασί από την παραγωγή με τη συνοδεία πολύσπορου ψωμιού, τυριών (το καπνιστό ήταν φανταστικό) και χορτόπιτας (ήταν πολύ γιαμ και έφαγα τέσσερα κομμάτια…χαχα). Παράλληλα η κυρία Ελένη Αθανασιάδου μας έδωσε συμβουλές για το πώς μπορεί να συνδυαστεί το φαγητό με το κατάλληλο κρασί (wine pairing).

 

 

 

Η ξενάγηση διαρκεί 2,5-3 ώρες και κοστίζει 9 ευρώ (με όλα τα παραπάνω μέσα) και την απόλαυσα πραγματικά. Είναι μια βόλτα στη φύση και παράλληλα βλέπεις και ένα μνημείο της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Οι ξεναγοί ήταν εξαιρετικοί, ένας από τους λόγους που η μίνι εκδρομή στο Ίλιον αξίζει πραγματικά. Χαλάλι τον χρόνο που χρειάστηκε να βρω θέση για την ξενάγηση (κατάλαβα γιατί κλείνουν γρήγορα).

Πληροφορίες για την επίσκεψη στον Πύργο και τις ξεναγήσεις μπορείς να βρεις εδώ.

 

Έφυγα με διάφορες σκέψεις από την ξενάγηση.

-Χάρηκα πολύ που ένα μνημείο της νεότερης ελληνικής ιστορίας έχει διατηρηθεί τόσο καλά μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Μάλιστα έμαθα πως ο κύριος Κουτσαβλής (που μας έκανε την ξενάγηση στον Πύργο) είναι και στο Σύλλογο Φίλων Κτήματος Τατοίου και κάνει ξεναγήσεις κι εκεί.

Πήγα μια βόλτα και στο διπλανό πάρκο Τρίτση κι ενώ έβλεπα κόσμο να βολτάρει με τα παιδάκια του και τα σκυλιά του ένιωσα λύπη και αηδία για το πώς έχει αφεθεί το πάρκο στη μοίρα του. Πριν λίγα χρόνια είχαμε πραγματοποιήσει με το κέντρο που έκανα τότε πρακτική άσκηση μια δράση σ’αυτό και το πάρκο ήταν πεντακάθαρο, χωρίς άσχημα γκραφίτι και σπασμένα παγκάκια, ένας χώρος πρασίνου που χαιρόσουν να περπατάς και μια όαση μέσα στην τσιμεντούπολη.

-Ο μόνος όμορφος πνεύμονας πρασίνου που έχει μείνει ανέγγιχτος και προσεγμένος στην Αθήνα είναι ο Εθνικός Κήπος. Το Πεδίον του Άρεως είχε φτιαχτεί αλλά πλέον δεν μπορείς να πατήσεις ούτε την ημέρα από την βρώμα και τα εξαρτημένα άτομα που κάνουν χρήση μέσα στο χώρο. Και χρειαζόμαστε πράσινους χώρους σαν τον Εθνικό κήπο!!!

 

 

 

 

Εσύ έχεις επισκεφτεί τον Πύργο Βασιλίσσης;; Περιμένω τις εντυπώσεις σου!!

 

Πένυ/Penny In Wanderland

XXX

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

74 Σχόλια

 • Reply Μαμά Μαρία

  Πένυ μ εντυπωσίασε η ξενάγησή σου στον πύργο της βασίλισσας και ομολογώ πως δεν τον ήξερα. Ήθελα να μου δείξεις περισσότερες φωτογραφίες από το εσωτερικό που με εκέπληξαν τα έντονα χρώματα. Σ ευχαρισυούμε για την ανάρτησή σου που μας έδωσες πληροφορίες για αυτό το μνημείο που υπάρχει στην Αθήνα και ίσως οι περισσότεροι να μην το γνωρίζουμε.

  12/12/2018 at 20:48
  • Reply Penny Protopapa

   Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια!! Κι εγώ τώρα τελευταία το έμαθα και πραγματικά αξίζει μια επίσκεψη!! Η αλήθεια είναι ότι είχα μαγευτεί τόσο πολύ που δεν τράβηξα πάρα πάρα πολλές φωτογραφίες!!! 🙁

   24/01/2019 at 17:52
 • Reply Callie

  Πωπω, δεν είχα ιδέα ότι υπάρχει κάτι τέτοιο στην Αττική! Μπράβο τους και μακάρι σιγά σιγά να αρχίσουν να αξιοποιούνται και τα βασιλικά κτήματα. Οσο για το Πάρκο Τρίτση το έχω ακούσει ότι καταρρέει σιγά σιγά. Τι κρίμα! Καλές γιορτές Πένυ μου και ελπίζω να τα πούμε σύντομα! Κάλη

  24/12/2018 at 11:57
  • Reply Penny Protopapa

   Κι εγώ είχα πρωτοδεί φωτογραφίες και όταν το είδα από κοντά έμεινα με το στόμα ανοιχτό!! Φανταστικός και ο ξεναγός βέβαια!! Μακάρι!! Καλή χρονιά να έχουμε!!! 🙂

   24/01/2019 at 17:54
 • Reply berkey

  May I just say what a relief to uncover someone that really understands what they’re discussing online. You certainly realize how to bring an issue to light and make it important. More people have to read this and understand this side of your story. I was surprised that you aren’t more popular since you surely have the gift.|

  28/11/2020 at 17:44
 • Reply feed

  I am regular visitor, how are you everybody? This paragraph posted at this website is truly fastidious.|

  24/12/2020 at 04:41
 • Reply thefeed

  Hey! This is kind of off topic but I need some advice from an established blog. Is it difficult to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast. I’m thinking about making my own but I’m not sure where to start. Do you have any tips or suggestions? Many thanks|

  25/12/2020 at 01:38
 • Reply whole house atmospheric water generator

  It’s great that you are getting thoughts from this post as well as from our discussion made here.|

  06/01/2021 at 15:52
 • Reply asmr https://0mniartist.tumblr.com

  Greetings! Very useful advice within this article! It is the
  little changes that make the largest changes.
  Thanks a lot for sharing! asmr 0mniartist

  10/04/2021 at 15:28
 • Reply asmr https://0mniartist.tumblr.com

  That is a great tip especially to those new to the blogosphere.
  Short but very accurate info… Many thanks for sharing this one.
  A must read article! 0mniartist asmr

  11/04/2021 at 07:00
 • Reply 0mniartist

  When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added”
  checkbox and now each time a comment is added I get four emails with the same comment.
  Is there any way you can remove people from that service?
  Thanks a lot! asmr 0mniartist

  12/04/2021 at 09:56
 • Reply tinyurl.com

  Having read this I thought it was very enlightening.
  I appreciate you spending some time and effort to put this informative article together.
  I once again find myself spending a lot of time both reading and leaving comments.
  But so what, it was still worthwhile! asmr 0mniartist

  14/04/2021 at 17:32
 • Reply http://tinyurl.com

  Hello just wanted to give you a quick heads up. The words in your content seem to be running off the screen in Firefox.
  I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with browser compatibility but I figured I’d post
  to let you know. The design look great though! Hope you get the issue solved soon. Thanks asmr 0mniartist

  16/04/2021 at 06:31
 • Reply gamefly what

  I am curious to find out what blog platform you have been utilizing?
  I’m experiencing some minor security problems with my latest
  site and I’d like to find something more safe.
  Do you have any solutions?

  28/04/2021 at 01:17
 • Reply asmr with

  I’m gone to inform my little brother, that he should also
  visit this webpage on regular basis to obtain updated from latest news.

  29/04/2021 at 04:04
 • Reply an asmr

  Amazing! This blog looks exactly like my old one!
  It’s on a completely different subject but it has pretty much the same layout and design. Excellent choice of
  colors!

  29/04/2021 at 13:01
 • Reply was asmr

  I’m extremely pleased to discover this site. I need to to thank you for ones time just for this
  fantastic read!! I definitely savored every bit of
  it and I have you book marked to see new things in your site.

  29/04/2021 at 13:55
 • Reply gamefly in

  Hi there, its fastidious paragraph regarding media print, we
  all know media is a impressive source of information.

  04/05/2021 at 04:55
 • Reply asmr of

  Hello it’s me, I am also visiting this web page daily, this website is really
  nice and the viewers are really sharing fastidious thoughts.

  04/05/2021 at 09:53
 • Reply http://tinyurl.com/

  I just could not depart your web site prior to suggesting that I extremely enjoyed the usual information an individual supply to
  your visitors? Is going to be again often in order to check out new posts

  07/05/2021 at 13:15
 • Reply asmr what

  I’m no longer positive the place you are getting your info, however great topic.

  I needs to spend a while finding out much more or understanding
  more. Thanks for magnificent information I was in search
  of this info for my mission.

  08/05/2021 at 01:31
 • Reply asmr or

  I was curious if you ever thought of changing the layout of your website?
  Its very well written; I love what youve got
  to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better.

  Youve got an awful lot of text for only having one or two images.
  Maybe you could space it out better?

  09/05/2021 at 06:04
 • Reply tinyurl.com

  scoliosis
  In fact when someone doesn’t know after that its up to other visitors that they will assist, so
  here it occurs. scoliosis

  15/05/2021 at 11:12
 • Reply j.mp

  scoliosis
  When someone writes an article he/she maintains
  the thought of a user in his/her mind that how a user can know it.
  Thus that’s why this post is great. Thanks! scoliosis

  16/05/2021 at 18:56
 • Reply bitly.com

  scoliosis
  Pretty! This was a really wonderful article.

  Thanks for providing this information. scoliosis

  19/05/2021 at 11:53
 • Reply https://6869milesoflove.tumblr.com/

  free dating sites
  I’m truly enjoying the design and layout of your blog.
  It’s a very easy on the eyes which makes it much
  more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out a developer
  to create your theme? Superb work! free dating sites

  20/05/2021 at 13:39
 • Reply https://785days.tumblr.com/

  dating sites
  Hi, yup this article is really nice and I have learned lot of things from
  it concerning blogging. thanks. dating sites
  https://785days.tumblr.com/

  21/05/2021 at 08:10
 • Reply my asmr

  Fantastic site. Lots of helpful info here.
  I’m sending it to a few buddies ans additionally sharing in delicious.

  And of course, thank you on your effort!

  21/05/2021 at 12:17
 • Reply dating sites their

  Thank you for another informative site. Where else may I get that kind of information written in such an ideal
  manner? I’ve a venture that I am simply now operating on, and I’ve been at the glance out for such information.

  25/05/2021 at 23:53
 • Reply dating sites a

  Spot on with this write-up, I truly believe that this website needs a lot more attention.
  I’ll probably be back again to read through more, thanks for the information!

  26/05/2021 at 15:18
 • Reply free dating sites was

  Why visitors still make use of to read news papers when in this technological world all
  is presented on net?

  29/05/2021 at 10:05
 • Reply surgery scoliosis our

  It’s a shame you don’t have a donate button! I’d most certainly donate
  to this brilliant blog! I guess for now i’ll settle for book-marking
  and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to fresh updates and will share
  this site with my Facebook group. Talk soon!

  30/05/2021 at 22:00
 • Reply scoliosis it

  Have you ever considered about adding a little bit more than just your articles?
  I mean, what you say is fundamental and all. However think
  of if you added some great photos or video clips to give your posts more, “pop”!

  Your content is excellent but with pics and video clips, this site could undeniably
  be one of the best in its field. Terrific blog!

  31/05/2021 at 12:55
 • Reply free dating sites for

  Thanks for sharing your thoughts on when. Regards

  31/05/2021 at 19:55
 • Reply for free dating sites

  Thank you, I’ve recently been searching for info about this
  subject for a while and yours is the greatest I’ve came upon till
  now. But, what about the conclusion? Are you positive concerning the source?

  01/06/2021 at 04:38
 • Reply http://tinyurl.com

  I like the helpful information you provide for your articles.
  I’ll bookmark your blog and test again here
  regularly. I’m quite sure I will be told many new
  stuff right right here! Best of luck for the following!

  01/06/2021 at 11:20
 • Reply tinyurl.com

  Heya i’m for the first time here. I found this board and
  I find It truly useful & it helped me out much. I hope to give something back and aid others
  like you aided me.

  01/06/2021 at 23:51
 • Reply bxh pháp

  Trực Tiếp đá Bóng Thời Điểm Hôm Nay, Link Coi Soccer Trực Tuyến 24hkenh vtv3 truc tuyenTheo thể thức thi đấu, đội thắng ở cặp đấu này sẽ giành tấm vé đến Lithuania vào ngày hội bóng đá lớn nhất thế giới mang đến futsal. Tuyển futsal Việt Nam bước vào trận play-off lượt đi tranh vé dự play-off World Cup 2021 với sự tự tin. Tuy vậy, HLV Phạm Minh Giang bày tỏ, toàn đội không ngán Lebanon tuy nhiên sẽ tìm cách để khắc chế sức mạnh của đối thủ bởi bên trên băng ghế huấn luyện là nhà cầm quân Ramiro Lopez, người từng dẫn dắt futsal Tây Ban Nha.|Dựa vào lịch thi đấu, bạn rất có thể sắp xếp làm việc

  19/06/2021 at 14:44
 • Reply lịch chiếu fox movie

  Xoilac Tv Trực Tiếp đá Bóngbao moi liteNếu cứ chơi như cơ hội vừa đè bẹp Everton cho tới 3-1 bên trên sảnh khách

  26/06/2021 at 20:09
 • Reply 188beet

  Thông Tin, Sự Khiếu Nại Liên Quan Lại Đến Trực Tiếp đá Bóng Nữ Giới game đánh bàiĐội tuyển chọn futsal nước Việt Nam đã được một trận đấu chấp nhận được trước đối thủ đầy sức mạnh Lebanon. Kết quả Bà Rịa-Vũng Tàu vs Bình Phước ngày hôm nay 18h00 ngày 5/5, Hạng nhất Việt Nam.

  29/06/2021 at 10:24
 • Reply spinner carb cap

  What Is Dab Mat?https://www.posts123.com/user/839690/expertdollar7All products intended for use with legal smoking/vaping mixtures only .

  29/06/2021 at 15:26
 • Reply bd truc tuyen

  Xoilac Tv Trực Tiếp Bóng Đá link m88Đội tuyển chọn futsal Việt Nam đã có một trận đấu đồng ý được trước phe đối lập đầy mức độ mạnh Lebanon. Kết trái Bà Rịa-Vũng Tàu vs Bình Phước thời điểm hôm nay 18h00 ngày 5/5, Hạng nhất Việt Nam.

  30/06/2021 at 20:04
 • Reply Ronda

  Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though
  you relied on the video to make your point. You clearly know what youre
  talking about, why throw away your intelligence on just posting videos
  to your site when you could be giving us something
  enlightening to read?

  01/07/2021 at 08:07
 • Reply pes 2020 crack

  Xoilac Tv Trực Tiếp Soccertivi24hNếu cứ nghịch như cách vừa đè bẹp Everton cho tới 3-1 bên trên sân khách hàng

  09/07/2021 at 12:13
 • Reply Marvin

  If you wish for to increase your knowledge simply
  keep visiting this site and be updated with the newest information posted here.

  27/07/2021 at 04:01
 • Reply lotte cinema - đà nẵng

  Lựa Chọn Giầy Bóng Rổthong tin ve u23 viet namLần đầu tiên ra đôi mắt thì giầy Jordan 1 có màu sắc đỏ, white và đen phối với nhau. Với upper mỏng dính nhẹ nhàng và đế bền rộng cùng cỗ đệm lấy trực tiếp từ Crazylight Boost năm 2016, trong hoàn cảnh tạm thời Rose 8 cũng cực kỳ đáng nhằm demo.

  31/07/2021 at 08:39
 • Reply trực tiếp chung kết aff cup 2018

  Giày Bóng Rổ Giá Tiền Rẻ Bền đẹp Mắt, Giá Sốc, Nên Lựa Chọn Ở Đâuxem phim trần thiên thiên trong lời đồnLần trước tiên ra đôi mắt thì giày Jordan 1 có màu đỏ, white và đen phối với nhau. Với upper mỏng dính nhẹ nhàng và đế bền hơn cùng bộ đệm lấy thẳng từ Crazylight Boost năm 2016, trong giai đoạn tạm thời Rose 8 cũng cực kỳ đáng nhằm demo.

  31/07/2021 at 17:09
 • Reply zovrelioptor

  There are actually quite a lot of details like that to take into consideration. That could be a great level to carry up. I offer the thoughts above as common inspiration but clearly there are questions like the one you deliver up the place an important thing can be working in sincere good faith. I don?t know if finest practices have emerged round things like that, but I’m certain that your job is clearly identified as a good game. Each girls and boys feel the influence of only a moment’s pleasure, for the rest of their lives.

  02/08/2021 at 22:13
 • Reply tinyurl.com

  I like the valuable info you provide in your articles.
  I will bookmark your blog and check once more here regularly.

  I’m slightly certain I will learn lots of new stuff right here!
  Good luck for the next!

  10/08/2021 at 03:08
 • Reply j.mp

  Hi, after reading this remarkable piece of writing
  i am also happy to share my familiarity here
  with mates.

  11/08/2021 at 00:24
 • Reply http://tinyurl.com/ygcahap8

  When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and
  now each time a comment is added I get three emails with
  the same comment. Is there any way you can remove people from that service?

  Appreciate it!

  12/08/2021 at 04:00
 • Reply tinyurl.com

  great put up, very informative. I ponder why the other experts of this sector don’t notice this.
  You should continue your writing. I am confident, you’ve a great readers’ base
  already!

  12/08/2021 at 22:39
 • Reply bitly.com

  I have been browsing online greater than 3 hours as of late, but I never discovered any attention-grabbing article like yours.

  It is pretty price sufficient for me. In my
  view, if all webmasters and bloggers made just right
  content material as you did, the internet shall be a lot more useful than ever
  before.

  16/08/2021 at 09:26
 • Reply where gamefly

  I was suggested this blog by my cousin. I am not sure
  whether this post is written by him as nobody else know such
  detailed about my problem. You are amazing! Thanks!

  17/08/2021 at 11:10
 • Reply ps4 games where

  Have you ever thought about including a little bit
  more than just your articles? I mean, what you say is valuable and all.
  However imagine if you added some great pictures or video clips to give your posts more, “pop”!
  Your content is excellent but with images and clips, this website could undeniably
  be one of the most beneficial in its niche.
  Awesome blog!

  22/08/2021 at 11:34
 • Reply Raymon

  Hmm it seems like your website ate my first comment (it was extremely long) so
  I guess I’ll just sum it up what I wrote and say, I’m
  thoroughly enjoying your blog. I as well am an aspiring
  blog blogger but I’m still new to the whole thing.

  Do you have any tips for beginner blog writers? I’d genuinely
  appreciate it.

  24/08/2021 at 14:27
 • Reply there ps4 games

  Do you have a spam problem on this website; I also am a blogger, and
  I was wondering your situation; many of us have developed some nice methods and we
  are looking to trade methods with other folks, please shoot me an e-mail if interested.

  26/08/2021 at 11:42
 • Reply web hosting an

  When someone writes an paragraph he/she retains the thought of a user in his/her brain that how a user can know it.
  Therefore that’s why this piece of writing is perfect.

  Thanks!

  28/08/2021 at 19:57
 • Reply t.co

  Spot on with this write-up, I seriously believe that this web site needs
  a great deal more attention. I’ll probably be returning to read
  more, thanks for the advice!

  30/08/2021 at 05:21
 • Reply asmr why

  I savour, cause I discovered exactly what I used to be taking a look for.

  You’ve ended my 4 day lengthy hunt! God Bless you man. Have a nice day.
  Bye

  01/09/2021 at 22:44
 • Reply scoliosis surgery why

  My spouse and I stumbled over here coming from a different website and thought I should check things out.

  I like what I see so now i’m following you. Look forward to checking out
  your web page for a second time.

  02/09/2021 at 19:52
 • Reply bitly.com

  What’s up everybody, here every person is sharing these kinds of know-how, so it’s good to
  read this webpage, and I used to pay a visit this blog daily.

  03/09/2021 at 08:58
 • Reply asmr is

  Thank you for sharing your thoughts. I truly appreciate
  your efforts and I am waiting for your further write ups thanks once again.

  04/09/2021 at 14:42
 • Reply appealk

  Viagra

  05/09/2021 at 05:40
 • Reply bit.ly

  Hi there to all, how is all, I think every one is getting more from this web
  site, and your views are good in favor of new visitors.

  05/09/2021 at 18:14
 • Reply sudgewess

  http://buytadalafshop.com/ – Cialis

  06/09/2021 at 01:29
 • Reply our scoliosis surgery

  Admiring the persistence you put into your blog and detailed information you provide.
  It’s nice to come across a blog every once in a while that isn’t the same old rehashed material.
  Great read! I’ve saved your site and I’m
  adding your RSS feeds to my Google account.

  06/09/2021 at 03:39
 • Reply quest bars the

  Thanks for any other informative web site.
  The place else could I get that kind of information written in such a
  perfect approach? I have a mission that I am simply now working on,
  and I have been at the look out for such information. quest bars http://bit.ly/3jZgEA2 quest bars

  10/09/2021 at 14:29
 • Reply app.gumroad.com

  I’ll immediately snatch your rss feed as I can’t to find your e-mail subscription hyperlink
  or e-newsletter service. Do you’ve any? Kindly allow me realize in order that I could subscribe.
  Thanks. asmr https://app.gumroad.com/asmr2021/p/best-asmr-online asmr

  11/09/2021 at 19:39
 • Reply bitly.com

  I’m extremely impressed together with your writing talents and
  also with the layout to your weblog. Is that this a paid topic
  or did you customize it your self? Anyway keep up the excellent quality
  writing, it is rare to peer a nice weblog like this one these days..

  cheap flights http://1704milesapart.tumblr.com/ cheap flights

  12/09/2021 at 06:35
 • Reply coub.com

  Unquestionably believe that which you said. Your favorite reason seemed
  to be on the web the simplest thing to be aware of. I say to you, I definitely get irked while people think about worries that they
  plainly do not know about. You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without
  having side effect , people can take a signal. Will likely be
  back to get more. Thanks scoliosis surgery https://coub.com/stories/962966-scoliosis-surgery scoliosis surgery

  12/09/2021 at 08:49
 • Reply http://bit.ly/

  You’ve made some good points there. I looked on the internet for more info about the issue and
  found most people will go along with your views on this website.
  scoliosis surgery https://0401mm.tumblr.com/ scoliosis
  surgery

  13/09/2021 at 03:07
 • Reply bit.ly

  I all the time emailed this web site post page to all my friends, as if like to read it after that my links will too.
  ps4 games https://bit.ly/3z5HwTp ps4

  13/09/2021 at 21:36
 • Reply www.iherb.com

  Keep this going please, great job! quest bars https://www.iherb.com/search?kw=quest%20bars quest
  bars

  14/09/2021 at 06:02
 • Leave a Reply

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.