Follow:
Europe, Greece, Mainland

Καρδίτσα και Λίμνη Πλαστήρα: παραδοσιακοί οικισμοί, φύση,οινοποιεία και εξαιρετικό φαγητό

 

Καρδίτσα! Η πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού ένας τόπος με έντονες αντιθέσεις, που παντρεύει τον επιβλητικό ορεινό όγκο των Αγράφων στα δυτικά, με τον απέραντο θεσσαλικό κάμπο στα ανατολικά. Η θέση του νομού στο κέντρο της ηπειρωτικής Ελλάδας, τον κατέστησε σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών, οι οποίοι άφησαν το στίγμα τους στην περιοχή.

Ομολογώ πως η πόλη της Καρδίτσας δεν ήταν ψηλά στην λίστα μου, δέχτηκα όμως με χαρά την πρόσκληση της Περιφέρειας Θεσσαλίας για ένα fam trip στην Καρδίτσα και τις γύρω περιοχές. Δεν αποτελεί πρώτη επιλογή των Ελλήνων ταξιδιωτών, κακώς θα πω! Ένα κομμάτι της Ελλάδας μας που αξίζει πραγματικά να εξερευνήσεις, γιατί έχει πολλά να προσφέρει στον επισκέπτη, ειδικά εκείνον που ψάχνει να αποφύγει τον μαζικό τουρισμό και θέλει να περάσει ήσυχες διακοπές. Κάτι που μπορεί να κάνει και την περίοδο του Πάσχα!!!

Η Καρδίτσα λοιπόν που λες με τις μεγάλες πλατείες, το τεράστιο πάρκο Παυσίλυπο με τα παγώνια και το αναψυκτήριο και τους όμορφους πεζόδρομους, δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες της να περιηγηθούν στην πόλη με τα πόδια αλλά και με ποδήλατο, καθώς διαθέτει ευρύ δίκτυο ποδηλατόδρομων που θα ζήλευε και η Αθήνα μας. Στο πάρκο θα χαζέψεις και τον επιβλητικό ανδριάντα του στρατηγού και πολιτικού Νικολάου Πλαστήρα. Άλλο ένα αξιοσημείωτο αξιοθέατο της πόλης αποτελεί η Δημοτική Αγορά του 19ου αιώνα που πλέον φιλοξενεί διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις και ένα εμπορικό κέντρο.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας είναι κατά τη γνώμη μου ένα από τα πιο προσεγμένα αρχαιολογικά μουσεία εκτός Αθηνών! Φιλοξενεί αντιπροσωπευτικά και πολύ σημαντικά ευρήματα της περιοχής καταγράφοντας το χαρακτήρα του πολιτισμού της και την πολιτισμική εξέλιξη της μέσα από μια ιστορική διαδρομή που καλύπτει χρονικά όλες τις περιόδους της Προϊστορίας και Ιστορίας από την Παλαιολιθική και Νεολιθική εποχή έως την Ύστερη Αρχαιότητα.

Η έκθεση είναι δομημένη κατά χρονολογική σειρά και με θεματικές ενότητες, αποσκοπώντας στην ανθρωποκεντρική προσέγγιση του παρελθόντος με αναφορές στον ιδιωτικό και δημόσιο βίο, στις καθημερινές δραστηριότητες, την αισθητική, τη λατρεία, το εμπόριο, την οικονομία και τον θάνατο.

Άλλο ένα αξιόλογο μουσείο που μπορείς να επισκεφτείς στην Καρδίτσα είναι το Μουσείο Πόλης.

Στον πρώτο όροφο φιλοξενεί την Ιστορική και Λαογραφική Συλλογή με θέμα την Καρδίτσα από τους οθωμανικούς χρόνους έως τις αρχές του εικοστού αιώνα, μέσα από τις επιλεγμένες όψεις της εξέλιξής της.

Στον δεύτερο όροφο θα βρεις τον πυρήνα της συλλογής του μουσείου: προσωπικά αντικείμενα του Νικολάου Πλαστήρα. Το πιο εντυπωσιακό έκθεμα θα έλεγα ότι αποτελεί η καρδιά του πολιτικού, ναι καλά διαβάζεις…27 ολόκληρα χρόνια, ο επιστήθιος φίλος και προσωπικός γιατρός του Αντώνης Παπαιωάννου, κρατούσε την καρδιά του Νικολάου Πλαστήρα ταριχευμένη σε μια γυάλα στο σπίτι του στην οδό Σόλωνος 45 στην Αθήνα. Τον Νοέμβριο του 1980 αποφάσισε να κάνει πράξη την επιθυμία του Πλαστήρα και να παραδώσει την καρδιά του στους ανθρώπους της γενέτειράς του. Στο μουσείο εκτίθεται ως μέρος μιας σύγχρονης εικαστικής εγκατάστασης, που συνδυάζει την έκθεση της αυθεντικής καρδιάς σε χρονοκάψουλα και της ‘αερόπλαστης‘ καρδιάς από το υλικό διαστημικής τεχνολογίας silicaaerogel.

Αν αγαπάς το κρασί και θέλεις ν’αγοράσεις κάποιο μπουκάλι πέρνα από την κάβα του Οινοποιείου Monsieur Nicolas. Από τις πιο ιδιαίτερες κάβες που έχω δει ποτέ με ζωγραφιές στο ταβάνι. Ψάξε την σπάνια ποικιλία Μεσενικόλας ΠΟΠ με την οποία ο Γιώργος Καραμήτρος συνεχίζει την παράδοση τεσσάρων γενεών στην παραγωγή και οινοποίηση. Προσωπικά μου άρεσε αρκετά και το ξηρό αφρώδες ροζέ Snob.

Να πας μια βόλτα και από το Βυζαντινό Κάστρο του Φαναρίου. Η πρώτη αναφορά στο Φανάρι γίνεται σε αυτοκρατορικό χρυσόβουλο του 1289. Η βυζαντινή πόλη Φανάρι, απαντάται συχνά στις πηγές σε όλη τη διάρκεια του 14ου αι. Κτισμένη σε φύσει οχυρή θέση, αποκτά ιδιαίτερη στρατηγική σημασία στην υστεροβυζαντινή περίοδο, αφού βρίσκεται στην έξοδο μιας από τις διόδους επικοινωνίας της Ηπείρου- Θεσσαλίας και έλεγχε ιδιαίτερα την οδό Τρικάλων- Άρτας. Για τους ίδιους λόγους οι Τούρκοι χρησιμοποίησαν το κάστρο ορμητήριο σε όλη τη διάρκεια της κυριαρχίας τους. Στο εσωτερικό του υπάρχουν ερείπια δύο δεξαμενών, καμαροσκέπαστης πυριτιδαποθήκης, ενός τζαμιού που πατάει επάνω σε παλιότερο κτίριο με λουτρό, καθώς και δίχωρου κτιρίου μπροστά στην είσοδο για τις ανάγκες της φρουράς. Είναι το μοναδικό καλοδιατηρημένο φρούριο σε όλη τη δυτική Θεσσαλία και μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’50 υπήρχαν ακέραιες και οι επάλξεις του. Στεναχωρέθηκα βέβαια όταν έμαθα πως η παραμέληση του από την πολιτεία και τους τοπικούς φορείς είχε ως αποτέλεσμα την λαφυραγώγηση του, καθώς τα υλικά από τα οποία είναι χτισμένο (κυρίως πέτρα πελεκητή και τούβλα) πρόσφεραν την πρώτη ύλη για την κατασκευή σπιτιών από τους ντόπιους, και όχι μόνο.

Για εξαιρετικό φαγητό στο κέντρο της Καρδίτσας, προτείνω το Bistrot ΑΡΝΗ! Θα το βρεις σ’ένα προπολεμικό ροκοκό τεχνοτροπίας κτήριο που ήταν αρχικά ξενοδοχείο, μετά θεατρική σκηνή (ο Βεάκης και η Κοτοπούλη έπαιξαν στη σκηνή του), μετά καφενείο και πλέον είναι hot spot για την γαστρονομική σκηνή της πόλης. Ο σεφ Απόστολος Στεργιόπουλος χρησιμοποιεί τοπικά υλικά με επιρροές από την γαλλική και την ιταλική κουζίνα και πραγματικά τα πιάτα του σε μεταφέρουν σε κάποιο παριζιάνικο μπιστρό ή κάποια ρωμαϊκή τρατορία.

 

Κοντινές εκδρομές γύρω από την Καρδίτσα

Λίμνη Πλαστήρα

Στην καρδιά της Ελλάδας, στα Θεσσαλικά Άγραφα, στις απολήξεις της Πίνδου, θα βρεις ένα τόπο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, την δεύτερη μεγαλύτερη σε μέγεθος λίμνη της χώρας μας που αποτελεί δημοφιλή προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου, την Λίμνη Πλαστήρα! Θυμίζω πως η λίμνη είναι τεχνητή και δημιουργήθηκε χάρις στο μεγαλόπνοο σχέδιο του Νικολάου Πλαστήρα εξού και το όνομά της! Είχα να πάω από το Γυμνάσιο αν θυμάμαι καλά και πραγματικά είχα ξεχάσει πόσο μα πόσο όμορφη είναι!!

Το ξενοδοχείο που μείναμε είχε θέα από το μπαλκόνι την λίμνη και ήταν πραγματικά μοναδικό να ξυπνάς με αυτή την θέα!! Αν θες κι εσύ αυτή τη θέα, θα σου έλεγα να κάνεις έστω μια διανυκτέρευση στο Nevros Resort & Spa στο Νεοχώρι!

 

Στο Νεοχώρι λοιπόν που το αποκαλούν ‘το Μπαλκόνι της Λίμνης Πλαστήρα’ θα πας στο σημείο του Μαλόκεδρου για εκπληκτική θέα και μετά θα κάνεις στάση στο Artemis Cafe του Γιώργου Καραντώνη για να φας γλυκό του κουταλιού μανιτάρι! Εγώ που είμαι λάτρης των μανιταριών ξετρελάθηκα!! Ο Γιώργος είναι υπεύθυνος του συλλόγου ‘Μανιταρόφιλοι Θεσσαλίας’ και θα σε πάει για κυνήγι μανιταριών.

Αξίζει μια επίσκεψη και στον Βοτανικό Κήπο Νεοχωρίου!! Εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 1998 και συνεχίζει τη λειτουργία του έως σήμερα και είναι επισκέψιμο και για εκπαιδευτικές εκδρομές σχολείων. Η έκτασή του ανέρχεται σε 10 στρέμματα. Κατά την είσοδό σας στην «Κεντρική Αλέα», μπορείτε να ξεκινήσετε την περιήγησή σας από το οικολογικό μονοπάτι και να δείτε διάφορες περιοχές, ανάλογα με τα είδη φυτών και βοτάνων που διατηρούνται και αναπαράγονται. Μπορείτε να δείτε τον «Θαμνότοπο», τον «Ανθώνα», το τμήμα με τα «Ενδημικά Φυτά» και τα «Φαρμακευτικά Φυτά» καθώς επίσης και τη «Μικρή Τεχνητή Λίμνη» με ψάρια του γλυκού νερού. Πριν τελειώσετε την περιήγησή σας, θα δείτε «Τεχνητούς Υγρότοπους», «Καλλωπιστικούς Θάμνους» και πλήθος άλλων φυτών που ανήκουν στο χλωριδικό σύστημα της Ελλάδας και όχι μόνο. Για περισσότερες πληροφορίες μπες εδώ.

Να πας και στην Ιερά Μονή Παναγίας Πελεκητής. Βρίσκεται πάνω στο χείλος μιας απόκρημνης πλαγιάς των Αγράφων και αποτελεί αρχιτεκτονικό δημιούργημα του 15ου αιώνα με εκπληκτική θέα στην Λίμνη Πλαστήρα. Η παράδοση αναφέρει ότι το όνομα “Πελεκητή” οφείλει στο βράχο επάνω στον οποίο είναι κτισμένη, που κατά την παράδοση «πελεκίσθηκε» με ξύλινα εργαλεία, ύστερα από υπόδειξη της Παναγίας, που παρουσιάστηκε στο όνειρο των μαστόρων. Το εσωτερικό της είναι γεμάτο με πύλες και φυσικούς θόλους από το βράχο μέσα στον οποίο πελεκήθηκε και εντυπωσιακές τοιχογραφίες.

 

 

Κι από δραστηριότητες στην Λίμνη Πλαστήρα;; Η χαρά του φυσιολάτρη!! Ιππασία, σκοποβολή, τοξοβολία, υδροποδηλασία, πεζοπορίες και άλλα πολλά!!

-Οι δυο ορειβατικοί σύλλογοι της περιοχής, ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας και ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγράφων έχουν καταγράψει περίπου 700 χιλιόμετρα μονοπατιών κάποια εκ των οποίων έχουν διαμορφωθεί και σημανθεί και είναι προσιτά στον επισκέπτη.

 

-Στο Saloon-Φάρμα Ζαμπέτας, σε έναν υπέροχο χώρο μέσα στο πράσινο για ιππασία, τοξοβολία και υδροποδηλασία.

 

-Σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία στην όχθη της λίμνης Πλαστήρα, στη διαδρομή προς ακτή Πεζούλας, βρίσκεται η βάση δραστηριοτήτων του Tavropos. Είναι μια έκταση περιτριγυρισμένη από βελανιδιές και διαθέτει χώρο τοξοβολίας, υδροποδήλατα, κανό-καγιάκ-SUP. Από εδώ ξεκινούν και οι παραλίμνιες χωμάτινες διαδρομές για τα ποδήλατα βουνού (mountain bike).

 

Trekking Hellas σχεδιάζει και υλοποιεί μοναδικά προγράμματα στη λίμνη για όσους αγαπούν τη φύση και τη δράση! Canoe kayak, mountain bike και πολλά άλλα.

Μεσενικόλας

Ιστορικό κεφαλοχώρι με πλούσια αμπελουργική παράδοση αιώνων. Λέγεται ότι στα χρόνια της Φραγκοκρατίας κάποιος “Μεσιέ Νικολά” εγκαταστάθηκε στην περιοχή, φέρνοντας ποικιλίες αμπελιού ανάμεσα στις άλλες και μια ποικιλία, από την οποία παράγεται μέχρι σήμερα το φημισμένο Κρασί Μεσενικόλα. Κάθε Αύγουστο μάλιστα πραγματοποιείται Γιορτή Κρασιού. Στα αξιοθέατα περιλαμβάνεται το Μουσείο Οίνου και Αμπέλου με εκθέματα που αφορούν την ιστορία του κρασιού.

Για φαγητό γύρω στα 10χλμ μακριά θα πας στα Καλύβια Πεζούλας στο ”Φαγοπότι”. Εκεί η κυρία Πολυξένη θα σε περιποιηθεί με τοπικές συνταγές, κάποιες with a twist! Αγάπησα ιδιαίτερα την φάβα με την καπνιστή πέστροφα και τους κεφτέδες της. Και σίγουρα θα χαζέψεις τα σουβενίρ που έχει φέρει από τα ταξίδια της!

Ρεντίνα

Γνωστή ως ‘Βασίλισσα των Αγράφων’ από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Ένα κεφαλοχώρι που δεν πρέπει να χάσεις.

Θα μπεις στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου όπου θα θαυμάσεις το πλουμιστό ξύλινο ταβάνι και μετά δίπλα στο Εκκλησιαστικό Μουσείο Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής τέχνης.

Μην παραλείψεις το εξαιρετικό μουσείο Εθνικής Αντίστασης που στεγάζεται στο κτήριο του δημοτικού σχολείου. Εκεί θα δεις κειμήλια και φωτογραφικό υλικό από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και της ηρωικής αντίστασης.

Λίμνη Σμοκόβου, Φράγμα Σμοκόβου και Ιαματικά Λουτρά

Η λίμνη Σμοκόβου βρίσκεται στα όρια του Νομού Καρδίτσας με το Νομό Φθιώτιδας και το δρόμο Κέδρου-Ρεντίνας–Καρπενησίου, πρόκειται για μία τεχνητή λίμνη στον ορεινό όγκο των νοτίων Αγράφων. Το φράγμα τιθάσευσε τα νερά του ποταμού Ονοχώνου ή Σοφαδίτη με συνέπεια να δημιουργηθεί η τεχνητή λίμνη Σμοκόβου. Τα νερά που συγκεντρώνονται χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την άρδευση σχεδόν μισού εκατομμυρίου στρεμμάτων του θεσσαλικού κάμπου ενώ παράλληλα θέτουν σε λειτουργία δύο εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

Ομολογώ πως δεν είχα ακούσει ποτέ νωρίτερα για τα Ιαματικά λουτρά Σμοκόβου. Πρόκειται για μια πολύ καλά οργανωμένη λουτρόπολη με σπα, πισίνες, σάουνες, γυμναστήριο, αίθουσες για μασάζ κ.α. και στο υδροθεραπευτήριο ο επισκέπτης θα βρει ατομικούς λουτήρες με υδρομασάζ, αίθουσα ατομικών εισπνοών και αίθουσα ρινοπλύσεων. Λέγεται μάλιστα ότι από τους πιο συχνούς πελάτες ήταν ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων! Εγώ πάντως ψήθηκα να πάω για σπα κτλ!!

 

Κι επειδή μετά από τόση χαλάρωση θα πεινάσεις, σου έχω φοβερό μαγαζάκι πολύ κοντά. Θα πας στην ‘Παλιά Φωλιά‘ για μαμαδίστικο φαγητό και θα δοκιμάσεις οπωσδήποτε το πήλινο με το μοσχάρι και τις μελιτζάνες!!!

Πετρίλο Αργιθέας

Το Πετρίλο είναιι το μεγαλύτερο χωριό στην Ανατολική Αργιθέα, με μακρόχρονη ιστορία που σήμερα έχει ελάχιστους μόνιμους κατοίκους, αλλά σφύζει από ζωή τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι δυο πολιτιστικοί σύλλογοι, ο ένας τοπικός και ο άλλος με έδρα το Σχηματάρι, ο οποίος εκδίδει την εφημερίδα «Ψηλά Βουνά», έχουν πλούσια δραστηριότητα, αφού οργανώνουν κάθε χρόνο διάφορες αξιόλογες εκδηλώσεις.

Έχεις ακούσει ποτέ την Λίμνη Στεφανιάδα;; Πρόκειται για μία από τις νεότερες και μικρότερες λίμνες της χώρας μας. Χωμένη στα βουνά των Αγράφων δημιουργήθηκε το 1963 μετά από κατολίσθηση μιας πλαγιάς από το βουνό Σμίνικο που έπεσε στο Στεφανιώτη ποταμό. Πήρε το όνομά της από τον κοντινό οικισμό Στεφανιάδα. Τοπίο σαν πίνακας ζωγραφικής πραγματικά! Και μάλιστα αν επικοινωνήσεις με την Βασιλική και την ομάδα που έχει ιδρύσει (Finix Adventures) μπορείτε να κανονίσετε μια σειρά από δραστηριότητες: καγιάκ στη λίμνη, τοξοβολία, jeep tour κ.α.

Μια στάση στο ‘Διάσελο‘ για παραδοσιακό πλαστό (πίτα με ποικιλία από χόρτα όπως τσουκνίδες, σπανάκι, μαϊντανό, κολοκυθολούλουδο) και άλλες τοπικές νοστιμιές.

Και μια στάση για γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι στα ‘Ραγάζια‘ με τον κύριο Βάιο το οποίο διαθέτει και ξενώνα.

Μια Μονή που προκαλεί δέος στον επισκέπτη όταν την αντικρίζει (γιατί είναι σαν να έχει κρεμαστεί από οτν απότομο βράχο) είναι η Ιερά Μονή Παναγιάς Σπηλιάς Αγράφων. Στο εσωτερικό της Μονής, υπάρχουν 2 λιθόκτιστοι ναοί, με πλούσιο ζωγραφικό διάκοσμο. Ο αρχαιότερος ναός κτίστηκε το 1604, στην μνήμη της Κοίμησης της Θεοτόκου . Ο νεώτερος είναι μεγαλύτερος και έχει αφιερωθεί στην Ζωοδόχο Πηγή.  Τους δύο Ναούς περιβάλλουν τα κελιά των μοναχών, που περικλείονται από οχυρωματικό περίβολο. Φαντάζομαι πως οι εορτασμοί του Πάσχα θα πρέπει να γίνονται σε αρκετά κατανυκτική ατμόσφαιρα. Μας υποδέχτηκε ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος Αρχιμ. Νεκτάριος Μητρόπουλος και μας κέρασε λουκούμια και τσίπουρο παραγωγής τους.

Αν ψάχνεις μια παραδοσιακή ταβέρνα στην περιοχή, να πας στο ‘Κεραμαριό‘! Ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί μοναδικές γεύσεις στο εστιατόριο, με αρώματα της τοπικής κουζίνας και ντόπια κρέατα από τα βουνά των Αγράφων. Η κεντρική είσοδος του εστιατορίου έχει διαμορφωθεί πάνω σε έναν κορμό δέντρου, ενώ στην κεντρική αίθουσα υπάρχει ένα ολόκληρο δέντρο, πάνω στο οποίο στηρίζεται η οροφή. Το μόνο που να πω την αλήθεια με δυσκόλεψε στο μαγαζί ήταν τα βαλσαμωμένα ζωάκια. Ένας χώρος γενικά που θα σε μαγέψει, ιδανικός για απόδραση λίγων ημερών αφού διαθέτει και σπιτάκια (εξοπλισμένα με τα πάντα στο εσωτερικό τους), πέτρινα μονοπάτια, μία πισίνα στον εξωτερικό χώρο παρόμοιας αισθητικής και ένα όμορφο λιβάδι, με διάφορα ζωάκια που κυκλοφορούν ανενόχλητα, όπως ελάφια, σκιουράκια, πόνυ, παγώνια.

Παλαμάς Καρδίτσας

Κωμόπολη του Νομού Καρδίτσας και απέχει από το κέντρο της Καρδίτσας περίπου 20 χλ. Θεωρείται ως η γενέτειρα του Παναγιώτη Παλαμά ιδρυτή της Παλαμαικής σχολης στο Μεσολόγγι και παππού του ποιητή και πεζογράφου Κωστή Παλαμά. Όταν πας να δοκιμάσεις οπωσδήποτε προϊόντα από την Φάρμα Παλαμά: γιαούρτια, κρέμες βανίλιας και σοκολάτας κ.α.

Στην κεντρική πλατεία της κωμόπολης βρίσκεται ο ναός του Αγίου Αθανασίου του Ρουμ-Παλαμά, ο οποίος χτίστηκε το 1811. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο σε διαστάσεις (500 τ.μ.) ναό του νομού Καρδίτσας και ονομάστηκε έτσι επειδή, όταν χτίστηκε, βρισκόταν στην ελληνική (Ρουμ) συνοικία. Ο ναός αυτός, κατασκευάστηκε πάνω σε προγενέστερο ναό, ο οποίος χρονολογείται από τους βυζαντινούς χρόνους (περί το 1300) και θεωρείται από τους παλαιότερους και μεγαλύτερους των Βαλκανίων και από τους ελάχιστους εναπομείναντες του συγκεκριμένου ρυθμού.

11 χιλιόμετρα περίπου έξω από τον Παλαμά θα βρείς το Αγροτικό-Λαογραφικό Μουσείο Ιτέας Καρδίτσας, έναν μοναδικό στο είδος του χώρο στον οποίο στεγάζονται εκθέματα της ευρύτερης περιοχής του θεσσαλικού κάμπου, τα οποία σχετίζονται με την τοπική αγροτική, πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά. Έως σήμερα έχουν συντηρηθεί και καταγραφεί περισσότερα από 8.000 αντικείμενα από τα οποία 4.000 εκτίθενται στο μουσείο. Η συλλογή περιλαμβάνει αντικείμενα που έχουν σχέση με τον υλικό, κοινωνικό και πνευματικό βίο της περιοχής. Για παράδειγμα, Υπάρχει η σάλα με αναπαράσταση του καραγκούνικου δωματίου, διάφορα οικιακά σκεύη, αλλά και μυλόπετρες, τις οποίες χρησιμοποιούσε ο μυλωνάς για να αλέθει το σιτάρι. Επίσης κυρίαρχη θέση κατέχει ο αργαλειός και οι παραδοσιακές στολές. Μου άρεσε πολύ που μας υποδέχτηκαν δύο κορίτσια ντυμένα Καραγκούνες και μας μίλησαν για τις παραδοσιακές αυτές φορεσιές και πόσο περήφανες νιώθουν που τις φορούν.

Κανάλια Καρδίτσας

Ένα χωριό στο Δήμο Μουζακίου με μια πλατεία μια γλύκα με τρεχούμενα νερά και πλατάνια. Πήγαμε βράδυ για φαγητό και θέλω να ξαναπάω κάποια στιγμή μέρα γιατί είναι κτισμένο αμφιθεατρικά, έχοντας απλωμένο μπροστά του όλο τον ιΘεσσαλικό κάμπο. Φάγαμε στο ‘Καναλίων Γεύσεις‘ και όλα ήταν υπέροχα: και τα πιάτα και η γλυκύτατη ιδιοκτήτρια η Ευαγγελία. Άλλος ένας λόγος να ξαναπάω στο χωριό, για να κάτσω έξω στα τραπεζάκια κάτω από τον πλάτανο.

Συνοδεύσαμε το δείπνο μας με κρασιά από τους βιολογικούς αμπελώνες Κοντοζήση. Ειδικά το A-Grafo λευκό ασύρτικο είναι εξαιρετικό. Τα κρασιά φτιάχνονται με απόλυτα φυσική οινοποίηση χωρίς χρήση βαρελιού. Αξίζει να περάσετε για μια ξενάγηση από το οινοποιείο (όπως κάναμε κι εμείς πριν το δείπνο).

 

Πόσα όμορφα μέρη έχει η Θεσσαλία, πόσα όμορφα μέρη έχει η Ελλάδα μας που δεν τα γνωρίζουμε!!!! Για πες σε έπεισα να πας Καρδίτσα και γύρω σύντομα;;

 

Γράψε μου αν έχεις πάει σε κάποιο από τα παραπάνω μέρη ή ποιό σου έκανε κλικ να επισκεφτείς!!

 

 

* Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας που με κάλεσε σ’αυτό το fam trip. Θερμές ευχαριστίες για την πολύτιμη βοήθειά τους, τη φιλοξενία και τις ευγενικές προσφορές τους: στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κωσταντίνο Αγοραστό, στον Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας Τουρισμού-Πολιτισμού Γιάννη Μπουτίνα, στον Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας Νούσιο Κωσταντίνο και στην Μαρία Τσουρή–Καραμπινά, Συνεργάτη Τουρισμού–Πολιτισμού Π.Ε. Καρδίτσας.

Share on
Previous Post

You may also like

9 Σχόλια

 • Reply zelma

  Waiting patiently for you to come home and fuck me! https://hdo.ai/DVMQq

  12/01/2023 at 05:09
 • Reply zelma

  Waiting patiently for you to come home and fuck me! https://hdo.ai/DVMQq

  12/01/2023 at 05:10
 • Reply mplrs.com

  Good post!

  17/01/2023 at 23:32
 • Reply zelma

  Waiting patiently for you to come home and fuck me! http://bitly.ws/znHX

  29/01/2023 at 01:10
 • Reply zelma

  Waiting patiently for you to come home and fuck me! http://bitly.ws/znHX

  01/02/2023 at 22:10
 • Reply zelma

  Waiting patiently for you to come home and fuck me! http://bitly.ws/znHX

  01/02/2023 at 22:10
 • Reply www.louporn.com

  With all the types of acts that you could do during sex, there’s nothing more enjoyable and versatile than giving and receiving blowjobs. With this particular type of sex act, both the giver and the receiver enjoy every moment of it. For the giver, sucking on a nice thick dick is something that isn’t too complicated, but isn’t too simple either. Sure, you can just stuff your mouth with the whole thing, but knowing and exploiting the specific areas where your partner feels very sensitive is something that no one can pass up. The sight of him screaming and squirming with delight as you suck away on his stiffened dick, oh what pleasure that would be! And now for the receiver, who has no way of getting out of this predicament, feels a lot of different sensations down his willy, it’s like he’s being taken to nirvana.

  28/02/2023 at 17:20
 • Reply transfer multiple nfts at once

  It’s actually a great and helpful piece of info. I am satisfied that you just shared this helpful information with us. Please stay us up to date like this. Thanks for sharing.

  02/03/2023 at 16:36
 • Reply Ziya Tercüme

  I’m often to blogging and i really appreciate your content. The article has actually peaks my interest. I’m going to bookmark your web site and maintain checking for brand spanking new information.

  11/03/2023 at 03:03
 • Leave a Reply

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.