Follow:
Europe, Greece, Mainland

Καρδίτσα και Λίμνη Πλαστήρα: παραδοσιακοί οικισμοί, φύση,οινοποιεία και εξαιρετικό φαγητό

 

Καρδίτσα! Η πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού ένας τόπος με έντονες αντιθέσεις, που παντρεύει τον επιβλητικό ορεινό όγκο των Αγράφων στα δυτικά, με τον απέραντο θεσσαλικό κάμπο στα ανατολικά. Η θέση του νομού στο κέντρο της ηπειρωτικής Ελλάδας, τον κατέστησε σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών, οι οποίοι άφησαν το στίγμα τους στην περιοχή.

Ομολογώ πως η πόλη της Καρδίτσας δεν ήταν ψηλά στην λίστα μου, δέχτηκα όμως με χαρά την πρόσκληση της Περιφέρειας Θεσσαλίας για ένα fam trip στην Καρδίτσα και τις γύρω περιοχές. Δεν αποτελεί πρώτη επιλογή των Ελλήνων ταξιδιωτών, κακώς θα πω! Ένα κομμάτι της Ελλάδας μας που αξίζει πραγματικά να εξερευνήσεις, γιατί έχει πολλά να προσφέρει στον επισκέπτη, ειδικά εκείνον που ψάχνει να αποφύγει τον μαζικό τουρισμό και θέλει να περάσει ήσυχες διακοπές. Κάτι που μπορεί να κάνει και την περίοδο του Πάσχα!!!

Η Καρδίτσα λοιπόν που λες με τις μεγάλες πλατείες, το τεράστιο πάρκο Παυσίλυπο με τα παγώνια και το αναψυκτήριο και τους όμορφους πεζόδρομους, δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες της να περιηγηθούν στην πόλη με τα πόδια αλλά και με ποδήλατο, καθώς διαθέτει ευρύ δίκτυο ποδηλατόδρομων που θα ζήλευε και η Αθήνα μας. Στο πάρκο θα χαζέψεις και τον επιβλητικό ανδριάντα του στρατηγού και πολιτικού Νικολάου Πλαστήρα. Άλλο ένα αξιοσημείωτο αξιοθέατο της πόλης αποτελεί η Δημοτική Αγορά του 19ου αιώνα που πλέον φιλοξενεί διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις και ένα εμπορικό κέντρο.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας είναι κατά τη γνώμη μου ένα από τα πιο προσεγμένα αρχαιολογικά μουσεία εκτός Αθηνών! Φιλοξενεί αντιπροσωπευτικά και πολύ σημαντικά ευρήματα της περιοχής καταγράφοντας το χαρακτήρα του πολιτισμού της και την πολιτισμική εξέλιξη της μέσα από μια ιστορική διαδρομή που καλύπτει χρονικά όλες τις περιόδους της Προϊστορίας και Ιστορίας από την Παλαιολιθική και Νεολιθική εποχή έως την Ύστερη Αρχαιότητα.

Η έκθεση είναι δομημένη κατά χρονολογική σειρά και με θεματικές ενότητες, αποσκοπώντας στην ανθρωποκεντρική προσέγγιση του παρελθόντος με αναφορές στον ιδιωτικό και δημόσιο βίο, στις καθημερινές δραστηριότητες, την αισθητική, τη λατρεία, το εμπόριο, την οικονομία και τον θάνατο.

Άλλο ένα αξιόλογο μουσείο που μπορείς να επισκεφτείς στην Καρδίτσα είναι το Μουσείο Πόλης.

Στον πρώτο όροφο φιλοξενεί την Ιστορική και Λαογραφική Συλλογή με θέμα την Καρδίτσα από τους οθωμανικούς χρόνους έως τις αρχές του εικοστού αιώνα, μέσα από τις επιλεγμένες όψεις της εξέλιξής της.

Στον δεύτερο όροφο θα βρεις τον πυρήνα της συλλογής του μουσείου: προσωπικά αντικείμενα του Νικολάου Πλαστήρα. Το πιο εντυπωσιακό έκθεμα θα έλεγα ότι αποτελεί η καρδιά του πολιτικού, ναι καλά διαβάζεις…27 ολόκληρα χρόνια, ο επιστήθιος φίλος και προσωπικός γιατρός του Αντώνης Παπαιωάννου, κρατούσε την καρδιά του Νικολάου Πλαστήρα ταριχευμένη σε μια γυάλα στο σπίτι του στην οδό Σόλωνος 45 στην Αθήνα. Τον Νοέμβριο του 1980 αποφάσισε να κάνει πράξη την επιθυμία του Πλαστήρα και να παραδώσει την καρδιά του στους ανθρώπους της γενέτειράς του. Στο μουσείο εκτίθεται ως μέρος μιας σύγχρονης εικαστικής εγκατάστασης, που συνδυάζει την έκθεση της αυθεντικής καρδιάς σε χρονοκάψουλα και της ‘αερόπλαστης‘ καρδιάς από το υλικό διαστημικής τεχνολογίας silicaaerogel.

Αν αγαπάς το κρασί και θέλεις ν’αγοράσεις κάποιο μπουκάλι πέρνα από την κάβα του Οινοποιείου Monsieur Nicolas. Από τις πιο ιδιαίτερες κάβες που έχω δει ποτέ με ζωγραφιές στο ταβάνι. Ψάξε την σπάνια ποικιλία Μεσενικόλας ΠΟΠ με την οποία ο Γιώργος Καραμήτρος συνεχίζει την παράδοση τεσσάρων γενεών στην παραγωγή και οινοποίηση. Προσωπικά μου άρεσε αρκετά και το ξηρό αφρώδες ροζέ Snob.

Να πας μια βόλτα και από το Βυζαντινό Κάστρο του Φαναρίου. Η πρώτη αναφορά στο Φανάρι γίνεται σε αυτοκρατορικό χρυσόβουλο του 1289. Η βυζαντινή πόλη Φανάρι, απαντάται συχνά στις πηγές σε όλη τη διάρκεια του 14ου αι. Κτισμένη σε φύσει οχυρή θέση, αποκτά ιδιαίτερη στρατηγική σημασία στην υστεροβυζαντινή περίοδο, αφού βρίσκεται στην έξοδο μιας από τις διόδους επικοινωνίας της Ηπείρου- Θεσσαλίας και έλεγχε ιδιαίτερα την οδό Τρικάλων- Άρτας. Για τους ίδιους λόγους οι Τούρκοι χρησιμοποίησαν το κάστρο ορμητήριο σε όλη τη διάρκεια της κυριαρχίας τους. Στο εσωτερικό του υπάρχουν ερείπια δύο δεξαμενών, καμαροσκέπαστης πυριτιδαποθήκης, ενός τζαμιού που πατάει επάνω σε παλιότερο κτίριο με λουτρό, καθώς και δίχωρου κτιρίου μπροστά στην είσοδο για τις ανάγκες της φρουράς. Είναι το μοναδικό καλοδιατηρημένο φρούριο σε όλη τη δυτική Θεσσαλία και μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’50 υπήρχαν ακέραιες και οι επάλξεις του. Στεναχωρέθηκα βέβαια όταν έμαθα πως η παραμέληση του από την πολιτεία και τους τοπικούς φορείς είχε ως αποτέλεσμα την λαφυραγώγηση του, καθώς τα υλικά από τα οποία είναι χτισμένο (κυρίως πέτρα πελεκητή και τούβλα) πρόσφεραν την πρώτη ύλη για την κατασκευή σπιτιών από τους ντόπιους, και όχι μόνο.

Για εξαιρετικό φαγητό στο κέντρο της Καρδίτσας, προτείνω το Bistrot ΑΡΝΗ! Θα το βρεις σ’ένα προπολεμικό ροκοκό τεχνοτροπίας κτήριο που ήταν αρχικά ξενοδοχείο, μετά θεατρική σκηνή (ο Βεάκης και η Κοτοπούλη έπαιξαν στη σκηνή του), μετά καφενείο και πλέον είναι hot spot για την γαστρονομική σκηνή της πόλης. Ο σεφ Απόστολος Στεργιόπουλος χρησιμοποιεί τοπικά υλικά με επιρροές από την γαλλική και την ιταλική κουζίνα και πραγματικά τα πιάτα του σε μεταφέρουν σε κάποιο παριζιάνικο μπιστρό ή κάποια ρωμαϊκή τρατορία.

 

Κοντινές εκδρομές γύρω από την Καρδίτσα

Λίμνη Πλαστήρα

Στην καρδιά της Ελλάδας, στα Θεσσαλικά Άγραφα, στις απολήξεις της Πίνδου, θα βρεις ένα τόπο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, την δεύτερη μεγαλύτερη σε μέγεθος λίμνη της χώρας μας που αποτελεί δημοφιλή προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου, την Λίμνη Πλαστήρα! Θυμίζω πως η λίμνη είναι τεχνητή και δημιουργήθηκε χάρις στο μεγαλόπνοο σχέδιο του Νικολάου Πλαστήρα εξού και το όνομά της! Είχα να πάω από το Γυμνάσιο αν θυμάμαι καλά και πραγματικά είχα ξεχάσει πόσο μα πόσο όμορφη είναι!!

Το ξενοδοχείο που μείναμε είχε θέα από το μπαλκόνι την λίμνη και ήταν πραγματικά μοναδικό να ξυπνάς με αυτή την θέα!! Αν θες κι εσύ αυτή τη θέα, θα σου έλεγα να κάνεις έστω μια διανυκτέρευση στο Nevros Resort & Spa στο Νεοχώρι!

 

Στο Νεοχώρι λοιπόν που το αποκαλούν ‘το Μπαλκόνι της Λίμνης Πλαστήρα’ θα πας στο σημείο του Μαλόκεδρου για εκπληκτική θέα και μετά θα κάνεις στάση στο Artemis Cafe του Γιώργου Καραντώνη για να φας γλυκό του κουταλιού μανιτάρι! Εγώ που είμαι λάτρης των μανιταριών ξετρελάθηκα!! Ο Γιώργος είναι υπεύθυνος του συλλόγου ‘Μανιταρόφιλοι Θεσσαλίας’ και θα σε πάει για κυνήγι μανιταριών.

Αξίζει μια επίσκεψη και στον Βοτανικό Κήπο Νεοχωρίου!! Εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 1998 και συνεχίζει τη λειτουργία του έως σήμερα και είναι επισκέψιμο και για εκπαιδευτικές εκδρομές σχολείων. Η έκτασή του ανέρχεται σε 10 στρέμματα. Κατά την είσοδό σας στην «Κεντρική Αλέα», μπορείτε να ξεκινήσετε την περιήγησή σας από το οικολογικό μονοπάτι και να δείτε διάφορες περιοχές, ανάλογα με τα είδη φυτών και βοτάνων που διατηρούνται και αναπαράγονται. Μπορείτε να δείτε τον «Θαμνότοπο», τον «Ανθώνα», το τμήμα με τα «Ενδημικά Φυτά» και τα «Φαρμακευτικά Φυτά» καθώς επίσης και τη «Μικρή Τεχνητή Λίμνη» με ψάρια του γλυκού νερού. Πριν τελειώσετε την περιήγησή σας, θα δείτε «Τεχνητούς Υγρότοπους», «Καλλωπιστικούς Θάμνους» και πλήθος άλλων φυτών που ανήκουν στο χλωριδικό σύστημα της Ελλάδας και όχι μόνο. Για περισσότερες πληροφορίες μπες εδώ.

Να πας και στην Ιερά Μονή Παναγίας Πελεκητής. Βρίσκεται πάνω στο χείλος μιας απόκρημνης πλαγιάς των Αγράφων και αποτελεί αρχιτεκτονικό δημιούργημα του 15ου αιώνα με εκπληκτική θέα στην Λίμνη Πλαστήρα. Η παράδοση αναφέρει ότι το όνομα “Πελεκητή” οφείλει στο βράχο επάνω στον οποίο είναι κτισμένη, που κατά την παράδοση «πελεκίσθηκε» με ξύλινα εργαλεία, ύστερα από υπόδειξη της Παναγίας, που παρουσιάστηκε στο όνειρο των μαστόρων. Το εσωτερικό της είναι γεμάτο με πύλες και φυσικούς θόλους από το βράχο μέσα στον οποίο πελεκήθηκε και εντυπωσιακές τοιχογραφίες.

 

 

Κι από δραστηριότητες στην Λίμνη Πλαστήρα;; Η χαρά του φυσιολάτρη!! Ιππασία, σκοποβολή, τοξοβολία, υδροποδηλασία, πεζοπορίες και άλλα πολλά!!

-Οι δυο ορειβατικοί σύλλογοι της περιοχής, ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας και ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγράφων έχουν καταγράψει περίπου 700 χιλιόμετρα μονοπατιών κάποια εκ των οποίων έχουν διαμορφωθεί και σημανθεί και είναι προσιτά στον επισκέπτη.

 

-Στο Saloon-Φάρμα Ζαμπέτας, σε έναν υπέροχο χώρο μέσα στο πράσινο για ιππασία, τοξοβολία και υδροποδηλασία.

 

-Σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία στην όχθη της λίμνης Πλαστήρα, στη διαδρομή προς ακτή Πεζούλας, βρίσκεται η βάση δραστηριοτήτων του Tavropos. Είναι μια έκταση περιτριγυρισμένη από βελανιδιές και διαθέτει χώρο τοξοβολίας, υδροποδήλατα, κανό-καγιάκ-SUP. Από εδώ ξεκινούν και οι παραλίμνιες χωμάτινες διαδρομές για τα ποδήλατα βουνού (mountain bike).

 

Trekking Hellas σχεδιάζει και υλοποιεί μοναδικά προγράμματα στη λίμνη για όσους αγαπούν τη φύση και τη δράση! Canoe kayak, mountain bike και πολλά άλλα.

Μεσενικόλας

Ιστορικό κεφαλοχώρι με πλούσια αμπελουργική παράδοση αιώνων. Λέγεται ότι στα χρόνια της Φραγκοκρατίας κάποιος “Μεσιέ Νικολά” εγκαταστάθηκε στην περιοχή, φέρνοντας ποικιλίες αμπελιού ανάμεσα στις άλλες και μια ποικιλία, από την οποία παράγεται μέχρι σήμερα το φημισμένο Κρασί Μεσενικόλα. Κάθε Αύγουστο μάλιστα πραγματοποιείται Γιορτή Κρασιού. Στα αξιοθέατα περιλαμβάνεται το Μουσείο Οίνου και Αμπέλου με εκθέματα που αφορούν την ιστορία του κρασιού.

Για φαγητό γύρω στα 10χλμ μακριά θα πας στα Καλύβια Πεζούλας στο ”Φαγοπότι”. Εκεί η κυρία Πολυξένη θα σε περιποιηθεί με τοπικές συνταγές, κάποιες with a twist! Αγάπησα ιδιαίτερα την φάβα με την καπνιστή πέστροφα και τους κεφτέδες της. Και σίγουρα θα χαζέψεις τα σουβενίρ που έχει φέρει από τα ταξίδια της!

Ρεντίνα

Γνωστή ως ‘Βασίλισσα των Αγράφων’ από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Ένα κεφαλοχώρι που δεν πρέπει να χάσεις.

Θα μπεις στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου όπου θα θαυμάσεις το πλουμιστό ξύλινο ταβάνι και μετά δίπλα στο Εκκλησιαστικό Μουσείο Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής τέχνης.

Μην παραλείψεις το εξαιρετικό μουσείο Εθνικής Αντίστασης που στεγάζεται στο κτήριο του δημοτικού σχολείου. Εκεί θα δεις κειμήλια και φωτογραφικό υλικό από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και της ηρωικής αντίστασης.

Λίμνη Σμοκόβου, Φράγμα Σμοκόβου και Ιαματικά Λουτρά

Η λίμνη Σμοκόβου βρίσκεται στα όρια του Νομού Καρδίτσας με το Νομό Φθιώτιδας και το δρόμο Κέδρου-Ρεντίνας–Καρπενησίου, πρόκειται για μία τεχνητή λίμνη στον ορεινό όγκο των νοτίων Αγράφων. Το φράγμα τιθάσευσε τα νερά του ποταμού Ονοχώνου ή Σοφαδίτη με συνέπεια να δημιουργηθεί η τεχνητή λίμνη Σμοκόβου. Τα νερά που συγκεντρώνονται χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την άρδευση σχεδόν μισού εκατομμυρίου στρεμμάτων του θεσσαλικού κάμπου ενώ παράλληλα θέτουν σε λειτουργία δύο εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

Ομολογώ πως δεν είχα ακούσει ποτέ νωρίτερα για τα Ιαματικά λουτρά Σμοκόβου. Πρόκειται για μια πολύ καλά οργανωμένη λουτρόπολη με σπα, πισίνες, σάουνες, γυμναστήριο, αίθουσες για μασάζ κ.α. και στο υδροθεραπευτήριο ο επισκέπτης θα βρει ατομικούς λουτήρες με υδρομασάζ, αίθουσα ατομικών εισπνοών και αίθουσα ρινοπλύσεων. Λέγεται μάλιστα ότι από τους πιο συχνούς πελάτες ήταν ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων! Εγώ πάντως ψήθηκα να πάω για σπα κτλ!!

 

Κι επειδή μετά από τόση χαλάρωση θα πεινάσεις, σου έχω φοβερό μαγαζάκι πολύ κοντά. Θα πας στην ‘Παλιά Φωλιά‘ για μαμαδίστικο φαγητό και θα δοκιμάσεις οπωσδήποτε το πήλινο με το μοσχάρι και τις μελιτζάνες!!!

Πετρίλο Αργιθέας

Το Πετρίλο είναιι το μεγαλύτερο χωριό στην Ανατολική Αργιθέα, με μακρόχρονη ιστορία που σήμερα έχει ελάχιστους μόνιμους κατοίκους, αλλά σφύζει από ζωή τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι δυο πολιτιστικοί σύλλογοι, ο ένας τοπικός και ο άλλος με έδρα το Σχηματάρι, ο οποίος εκδίδει την εφημερίδα «Ψηλά Βουνά», έχουν πλούσια δραστηριότητα, αφού οργανώνουν κάθε χρόνο διάφορες αξιόλογες εκδηλώσεις.

Έχεις ακούσει ποτέ την Λίμνη Στεφανιάδα;; Πρόκειται για μία από τις νεότερες και μικρότερες λίμνες της χώρας μας. Χωμένη στα βουνά των Αγράφων δημιουργήθηκε το 1963 μετά από κατολίσθηση μιας πλαγιάς από το βουνό Σμίνικο που έπεσε στο Στεφανιώτη ποταμό. Πήρε το όνομά της από τον κοντινό οικισμό Στεφανιάδα. Τοπίο σαν πίνακας ζωγραφικής πραγματικά! Και μάλιστα αν επικοινωνήσεις με την Βασιλική και την ομάδα που έχει ιδρύσει (Finix Adventures) μπορείτε να κανονίσετε μια σειρά από δραστηριότητες: καγιάκ στη λίμνη, τοξοβολία, jeep tour κ.α.

Μια στάση στο ‘Διάσελο‘ για παραδοσιακό πλαστό (πίτα με ποικιλία από χόρτα όπως τσουκνίδες, σπανάκι, μαϊντανό, κολοκυθολούλουδο) και άλλες τοπικές νοστιμιές.

Και μια στάση για γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι στα ‘Ραγάζια‘ με τον κύριο Βάιο το οποίο διαθέτει και ξενώνα.

Μια Μονή που προκαλεί δέος στον επισκέπτη όταν την αντικρίζει (γιατί είναι σαν να έχει κρεμαστεί από οτν απότομο βράχο) είναι η Ιερά Μονή Παναγιάς Σπηλιάς Αγράφων. Στο εσωτερικό της Μονής, υπάρχουν 2 λιθόκτιστοι ναοί, με πλούσιο ζωγραφικό διάκοσμο. Ο αρχαιότερος ναός κτίστηκε το 1604, στην μνήμη της Κοίμησης της Θεοτόκου . Ο νεώτερος είναι μεγαλύτερος και έχει αφιερωθεί στην Ζωοδόχο Πηγή.  Τους δύο Ναούς περιβάλλουν τα κελιά των μοναχών, που περικλείονται από οχυρωματικό περίβολο. Φαντάζομαι πως οι εορτασμοί του Πάσχα θα πρέπει να γίνονται σε αρκετά κατανυκτική ατμόσφαιρα. Μας υποδέχτηκε ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος Αρχιμ. Νεκτάριος Μητρόπουλος και μας κέρασε λουκούμια και τσίπουρο παραγωγής τους.

Αν ψάχνεις μια παραδοσιακή ταβέρνα στην περιοχή, να πας στο ‘Κεραμαριό‘! Ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί μοναδικές γεύσεις στο εστιατόριο, με αρώματα της τοπικής κουζίνας και ντόπια κρέατα από τα βουνά των Αγράφων. Η κεντρική είσοδος του εστιατορίου έχει διαμορφωθεί πάνω σε έναν κορμό δέντρου, ενώ στην κεντρική αίθουσα υπάρχει ένα ολόκληρο δέντρο, πάνω στο οποίο στηρίζεται η οροφή. Το μόνο που να πω την αλήθεια με δυσκόλεψε στο μαγαζί ήταν τα βαλσαμωμένα ζωάκια. Ένας χώρος γενικά που θα σε μαγέψει, ιδανικός για απόδραση λίγων ημερών αφού διαθέτει και σπιτάκια (εξοπλισμένα με τα πάντα στο εσωτερικό τους), πέτρινα μονοπάτια, μία πισίνα στον εξωτερικό χώρο παρόμοιας αισθητικής και ένα όμορφο λιβάδι, με διάφορα ζωάκια που κυκλοφορούν ανενόχλητα, όπως ελάφια, σκιουράκια, πόνυ, παγώνια.

Παλαμάς Καρδίτσας

Κωμόπολη του Νομού Καρδίτσας και απέχει από το κέντρο της Καρδίτσας περίπου 20 χλ. Θεωρείται ως η γενέτειρα του Παναγιώτη Παλαμά ιδρυτή της Παλαμαικής σχολης στο Μεσολόγγι και παππού του ποιητή και πεζογράφου Κωστή Παλαμά. Όταν πας να δοκιμάσεις οπωσδήποτε προϊόντα από την Φάρμα Παλαμά: γιαούρτια, κρέμες βανίλιας και σοκολάτας κ.α.

Στην κεντρική πλατεία της κωμόπολης βρίσκεται ο ναός του Αγίου Αθανασίου του Ρουμ-Παλαμά, ο οποίος χτίστηκε το 1811. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο σε διαστάσεις (500 τ.μ.) ναό του νομού Καρδίτσας και ονομάστηκε έτσι επειδή, όταν χτίστηκε, βρισκόταν στην ελληνική (Ρουμ) συνοικία. Ο ναός αυτός, κατασκευάστηκε πάνω σε προγενέστερο ναό, ο οποίος χρονολογείται από τους βυζαντινούς χρόνους (περί το 1300) και θεωρείται από τους παλαιότερους και μεγαλύτερους των Βαλκανίων και από τους ελάχιστους εναπομείναντες του συγκεκριμένου ρυθμού.

11 χιλιόμετρα περίπου έξω από τον Παλαμά θα βρείς το Αγροτικό-Λαογραφικό Μουσείο Ιτέας Καρδίτσας, έναν μοναδικό στο είδος του χώρο στον οποίο στεγάζονται εκθέματα της ευρύτερης περιοχής του θεσσαλικού κάμπου, τα οποία σχετίζονται με την τοπική αγροτική, πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά. Έως σήμερα έχουν συντηρηθεί και καταγραφεί περισσότερα από 8.000 αντικείμενα από τα οποία 4.000 εκτίθενται στο μουσείο. Η συλλογή περιλαμβάνει αντικείμενα που έχουν σχέση με τον υλικό, κοινωνικό και πνευματικό βίο της περιοχής. Για παράδειγμα, Υπάρχει η σάλα με αναπαράσταση του καραγκούνικου δωματίου, διάφορα οικιακά σκεύη, αλλά και μυλόπετρες, τις οποίες χρησιμοποιούσε ο μυλωνάς για να αλέθει το σιτάρι. Επίσης κυρίαρχη θέση κατέχει ο αργαλειός και οι παραδοσιακές στολές. Μου άρεσε πολύ που μας υποδέχτηκαν δύο κορίτσια ντυμένα Καραγκούνες και μας μίλησαν για τις παραδοσιακές αυτές φορεσιές και πόσο περήφανες νιώθουν που τις φορούν.

Κανάλια Καρδίτσας

Ένα χωριό στο Δήμο Μουζακίου με μια πλατεία μια γλύκα με τρεχούμενα νερά και πλατάνια. Πήγαμε βράδυ για φαγητό και θέλω να ξαναπάω κάποια στιγμή μέρα γιατί είναι κτισμένο αμφιθεατρικά, έχοντας απλωμένο μπροστά του όλο τον ιΘεσσαλικό κάμπο. Φάγαμε στο ‘Καναλίων Γεύσεις‘ και όλα ήταν υπέροχα: και τα πιάτα και η γλυκύτατη ιδιοκτήτρια η Ευαγγελία. Άλλος ένας λόγος να ξαναπάω στο χωριό, για να κάτσω έξω στα τραπεζάκια κάτω από τον πλάτανο.

Συνοδεύσαμε το δείπνο μας με κρασιά από τους βιολογικούς αμπελώνες Κοντοζήση. Ειδικά το A-Grafo λευκό ασύρτικο είναι εξαιρετικό. Τα κρασιά φτιάχνονται με απόλυτα φυσική οινοποίηση χωρίς χρήση βαρελιού. Αξίζει να περάσετε για μια ξενάγηση από το οινοποιείο (όπως κάναμε κι εμείς πριν το δείπνο).

 

Πόσα όμορφα μέρη έχει η Θεσσαλία, πόσα όμορφα μέρη έχει η Ελλάδα μας που δεν τα γνωρίζουμε!!!! Για πες σε έπεισα να πας Καρδίτσα και γύρω σύντομα;;

 

Γράψε μου αν έχεις πάει σε κάποιο από τα παραπάνω μέρη ή ποιό σου έκανε κλικ να επισκεφτείς!!

 

 

* Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας που με κάλεσε σ’αυτό το fam trip. Θερμές ευχαριστίες για την πολύτιμη βοήθειά τους, τη φιλοξενία και τις ευγενικές προσφορές τους: στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κωσταντίνο Αγοραστό, στον Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας Τουρισμού-Πολιτισμού Γιάννη Μπουτίνα, στον Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας Νούσιο Κωσταντίνο και στην Μαρία Τσουρή–Καραμπινά, Συνεργάτη Τουρισμού–Πολιτισμού Π.Ε. Καρδίτσας.

Share on
Previous Post

You may also like

159 Σχόλια

 • Reply zelma

  Waiting patiently for you to come home and fuck me! https://hdo.ai/DVMQq

  12/01/2023 at 05:09
 • Reply zelma

  Waiting patiently for you to come home and fuck me! https://hdo.ai/DVMQq

  12/01/2023 at 05:10
 • Reply mplrs.com

  Good post!

  17/01/2023 at 23:32
 • Reply zelma

  Waiting patiently for you to come home and fuck me! http://bitly.ws/znHX

  29/01/2023 at 01:10
 • Reply zelma

  Waiting patiently for you to come home and fuck me! http://bitly.ws/znHX

  01/02/2023 at 22:10
 • Reply zelma

  Waiting patiently for you to come home and fuck me! http://bitly.ws/znHX

  01/02/2023 at 22:10
 • Reply www.louporn.com

  With all the types of acts that you could do during sex, there’s nothing more enjoyable and versatile than giving and receiving blowjobs. With this particular type of sex act, both the giver and the receiver enjoy every moment of it. For the giver, sucking on a nice thick dick is something that isn’t too complicated, but isn’t too simple either. Sure, you can just stuff your mouth with the whole thing, but knowing and exploiting the specific areas where your partner feels very sensitive is something that no one can pass up. The sight of him screaming and squirming with delight as you suck away on his stiffened dick, oh what pleasure that would be! And now for the receiver, who has no way of getting out of this predicament, feels a lot of different sensations down his willy, it’s like he’s being taken to nirvana.

  28/02/2023 at 17:20
 • Reply transfer multiple nfts at once

  It’s actually a great and helpful piece of info. I am satisfied that you just shared this helpful information with us. Please stay us up to date like this. Thanks for sharing.

  02/03/2023 at 16:36
 • Reply Ziya Tercüme

  I’m often to blogging and i really appreciate your content. The article has actually peaks my interest. I’m going to bookmark your web site and maintain checking for brand spanking new information.

  11/03/2023 at 03:03
 • Reply slot gacor

  Attractive portion of content. I simply stumbled upon your website and in accession capital to say that I acquire actually enjoyed account your blog posts. Any way I will be subscribing for your augment and even I fulfillment you get right of entry to persistently quickly.

  23/03/2023 at 05:22
 • Reply karşılıklı reklam

  Merhabalar sizelere bugün hayata geçirdiğim kendi tasarımım olan ücretsiz bir
  reklam değişim platformu yani nativereklam.com.tr den bahsedeceğim.
  Kısaca anlatmak gerekirse sitenize yerleştireceğiniz 2 adet kod sayesinde sitenizde göz
  zevkini bozmayan reklamlar çıkacak. Bu sayede kazaanacağınız puanlar sitenizin reklamını yapmanıza olacak sağlayacak.

  Ayrıca siteniz uygunsa ilerleyen zamanlarda ücretli verilen reklamlar
  sayesinde parada kazanabilirisiniz. Site hakkında
  gerekli bilgileri gerek görsel gereksede yazılı bir şekilde ayrıntılarına kadar alacaksınız.
  Şimdiden desreklarinizi bekliyor. Hem sizin hemde benim için faydalı
  bir proje olması dileği ile iyi çalışmalar. Siteye hızlı giriş için Buraya Tıklayın.
  Canlı desteğe başvurmaktan çekinmeyin.

  https://nativereklam.com.tr/

  04/04/2023 at 20:57
 • Reply prestij film

  Selam arkadaşlar film sitemizi ziyaret ederek ve
  eğer izliyor iseniz sitemizde film izleyerek de bizi desteklemenizi rica ederiz.
  Teşekkürler

  Site: https://prestijfilm.com

  04/04/2023 at 21:51
 • Reply slot microgaming demo

  I consider something truly special in this web site.

  12/04/2023 at 18:40
 • Reply 바카라안전사이트

  Hey! I’m at work surfing around your blog from my new apple iphone!
  Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all your posts!
  Carry on the outstanding work!

  14/04/2023 at 03:03
 • Reply Mutlu Son Masaj Facebook

  Bu http://www.masozbayan.org/bayanlarla romantik bir akşam yemeği ya da içki içmek için dışarı çıkmak, otel odanızda ya da dairelerinde yapacağınız bir masajla öğleden sonranızı doyurucu bir şekilde tamamlayacak. Bu gösterişli bayanlar, ihtiyaçlarınızı, kaprislerinizi karşılamak için her şeyi yapacak ve onunla her anın tadını çıkaracak.

  14/04/2023 at 17:45
 • Reply Osmaniye Escort

  Sizi, beyefendinin beraberinde rahat etmesi ve her anın keyfini çıkarması için her randevusunda kendini maksimuma veren, iyi bir partinin keyfini çıkarmaya can atan Osmaniye escort bayanlar ile tanıştırıyoruz. Bu ​​kadınlar tüm dünyada en hoş kadınlar olarak bilinirler. Sert göğüsleri, naturel yumuşak teni ve açılmış karakteriyle baştan çıkarıcı bir bedeni var. Bu profesyonel bir eskort değil, yalnızca sahip olunan işini azıcık eğlence ile birleştirmek istiyor. Boş vakti, zevkli, kaliteli erkeklerle geçirmek için can atıyorlar. Çok sevecen, eğitilmiş, ince bir kız ve karşılaşmalarında her daim kusursuz. Hizmetleri ve müşterilerle nasıl beraber olunacağını bilmesi sebebiyle en çok tavsiye edilen bayanlardır. Onlarla tanışma fırsatını kaçırmayın.

  17/04/2023 at 16:16
 • Reply Balıkesir Dul Escort

  Balıkesir escort bayanlar gençliğe kıymet veren beyefendilere şiddetle tavsiye edilir. İnanılmaz, şehvetli, hastalıklı, kıvrımlı, tatlı bir yüz ve dışa dönük bir karakterler. Tüm bayanlar dost canlısı bir karaktere sahip bir zarafete sahiptir. Akıllı ve ince, çok şık bir dost nasıl olunacağını bilen ve bilhassa mahremiyete adanmış kadınlar. Keyfini doyasıya çıkarabilmeniz için her şeye sahip, sıcak kanlı ve sizi hipnotize edecek, onlarla sıcak ve baştan çıkarıcı yapan bir tasarıma sahip bir ateş volkanı. Bayanlar uzun endamlı, podyum mankeni gibi gözüken biri, bu nedenden onların beraberinde doyasıya eğleneceksin. Artı, sana seksi olmanın bütün sırlarını öğretmeye arzulular.

  17/04/2023 at 16:29
 • Reply Kırıkkale Öğrenci Escort

  Kırıkkale escort görünüş olarak bir erkeğin aklını alacak kadar samimi ve özeller. Hem sizi hem de kendisini mutlu edecek kadar seks konusunda deneyimli olan bayanlarla bir araya gelmeye hazır olun. Bu bayanlar görkemli bir bedene sahip, partiler ve gösterişli bir hayat isteğiyle ihtiraslı, hayatın ve seksin sunmuş olduğu bütün anların keyfini çıkaran tatlı birer afetler. Birinci sınıf bir genç bayanların beraberinde eşsiz bir tecrübe yaşayın. Bu kadınların beraberinde katiyen unutamayacağınız çok hususi içten anların keyfini çıkaracaksınız. Hizmetleri çok kusursuz. Her türlü masajı yapar. Erotik, ön sevişme yapan ve rahatlatıcı. Seyahat etmeyi seven ve maceraperest ruhu bir gezide arkadaşlığını vazgeçilmez kılacaktır.

  17/04/2023 at 16:30
 • Reply Uşak Şişman Escort

  Uşak escort bayanlara dokunmalara doyamayacaksınız. Bayanların neresine dokunursanız dokunun avucunuzu dolacak ve bayanları seveceksiniz. Cazibe ve romantizmle dolu olağanüstü bir kent ve onu şehvetli kıvrımlara sahip, ince, eğitilmiş ve kentte eğlenmek için nereye gideceğini bilen hoş bir bayanın elinden tanımak aslında büyüleyici. Bu şehre gittiğinizde yemeklerini denemeden duramazsınız, aslında olağanüstü ve şehirdeki büyük restoranlara seksi bayan ile gitmek her şey kolaylıkla unutamayacağınız bir duygusallık dokunuşuna bürünüyor. İyi bir sohbetin ve rahat bir ortamın keyfini çıkarmak çok kolay olacak ve yalnız kalmak mecburiyetinde değilsiniz. Sevilla’ya vardığınızda, bir Escort hizmeti isteyin ve mutlaka olağanüstü anlar yaşayacaksınız.

  17/04/2023 at 16:34
 • Reply Edirne Zenci Escort

  Edirne escort bayanlar burada. Mutlu olmak fazlası vakit yalnızca istediğinizi alabilmek manasına gelir. İster seksi bir âşık olarak vücutlarını hissetmek istersin, ister eğlenceyi seven doğalarını ince hallerde deneyimlemeyi tercih edersin. Karizmatik kişiliğinin çeşitliliği nerdeyse sonsuz gözüküyor ve maceranıza sağduyulu bir şekilde dalmak istiyorlar. Bayanlar hakkımda çok yaşama tabi, açılmış fikirli fakat bunun yanı sıra nükteli biri olduğu özetlenebilir. Erotik vücudunun ince bir şekilde, saygılı tavırlarına ilave olarak, erotik tutkuda pekçok yeni serüven yaşamanız için mutlaka kusursuz olduğunu öğrenmek çok daha hoş. Buna hazır mısın? Kocalarına düzenli olarak onlarla seksüel haz alma fırsatı vermeyen kadınların olması çok üzücü. Bir erkek seksüel baskısını serbest bırakamadığında, tasa yaratır. Bu bayanlarla bir adam hak ettiği rahatlamayı bulur. Cinsel doyumunuzla ilgileneceklerinden emin olabilirsiniz. Seni seksüel olarak mesut edebilecekleri yeri seç. Tabii ki, sıcak randevunuzda dahi sıcak bir kıyafetle görüneceksiniz.

  17/04/2023 at 16:42
 • Reply Giresun Escort Adresi

  Giresun escort bayanlar bir erkeğin aklını alacak kadar hem güzel hem de özeller. Önemli olan bu bayanlarla nerede ve ne zaman sevişmek istediğinize karar vermektir. Çünkü bu güzel bayanlar seks için oldukça hazır ve ateşliler. Bayanların fotoğraflarına bir göz atın zira onları bir moda kataloğunda gördüğünüzü düşüneceğinize eminiz. Bayanlar yalnızca reel bir model olmakla kalmıyor, bunun beraberinde bu işin ona çok para kazandıran bir yeteneği de var: şehvet ve tatlılık. Sana iyi cinsellik teklif etmek talip hoş bayanlar. O gözler ve kahverengi sarı saçlarla, kusursuz kıvrımları ve meleksi gülümsemesi olan seksinin kökeni ile ilgili epey az kuşku var. Bayanlar oldukça seksi zira sen her anın keyfini sonuna kadar çıkarırken rahatlamış olarak keyif almanı sağlayacaktır.

  17/04/2023 at 16:45
 • Reply Çorum Escort Telefon

  Güzel, tatlı, genç ve platformun tavsiyelerinden Çorum escort bayanlar tutkusu ve çözücü beyefendilerle iyi zaman geçirme arzusu olan hanımlardır. Bayanlar bu gösterişli seks hizmetine başladı. Fotoğraflarda dahi görebileceğiniz gibi, kusursuz kıvrımları ve meleksi yüzü olan bayanların iştah açıcı göğüslerini okşamaktan ve bu tatlı dudakları öpmekten vazgeçemeyeceksiniz. Özel partileri ve gezileri severler. Dışarıda bir gece geçirmek, okşamalarla cinsellik uygulamak ve hayatınızın en heyecanlı gecesinin keyfini çıkarmak istiyorsanız bu bayanlar sizin için oldukça özeller. Bu hoş bayanları yatağında hayal edebiliyor musun? Erotik masajlarından, sıcak öpücüklerinden ve okşamalarından nasıl keyif alıyorsunuz? Çarşaflarınızın arasındaki genç bedeni. Onları arayıp randevu alırsanız bu düş gerçeğe dönüşebilir. Ne için bekliyorsun?

  17/04/2023 at 16:48
 • Reply Kırşehir Genç Escort

  Kırşehir escort bayanların ipeksi bacaklarına dokunmak size çok iyi gelecek. Onların bu bakımlı halleri sizi çok mutlu edecek. Genç bayanlar sevecen, yumuşak ve ipeksi bir cilde sahip. Onlar profesyonel bir bayan olmanın yanı sıra lüks hayatın sunmuş olduğu eğlencenin bütün yönlerini denemeye arzulu bir talebe ve her randevusunda azami haz alma iştahı. Espri zihniyeti olan ince bir bayanın arkadaşlığını takdir etmeyi bilen ve nasıl olunacağını bilen bonkör beylere öncelik verin. Lüks bir eskort ile olmak için imajınıza büyük itina gösteriyorsunuz.

  17/04/2023 at 16:49
 • Reply Kahramanmaraş Zengin Escort

  Maraş escort bayanların tüm fanteziler için uygun bir tip de olduğunu bilmelisiniz. Bu kadınları ister kucakta ister koltukta ister yatakta becerebilirsiniz. Bu bayanlar sizi mutlu edecek. Elit ve bonkör beyefendilerin arkadaşlığından tam manasıyla haz alabilmek için büyük bir arzuyla bu bayanlarla görüşmeyi tercih ediyorlar. Sekse, tatlı okşamalara, erotik haz vermek ve alabilmek için önemli bir tutkusu var. Narin bedeni ve Masum yüzü ile bu bayanlar sizi mest edecek. Çok kusursuz hizmetler gerçekleştirirler. Öpücükler, 69, oral cinsellik, erotik masajlar ve çok daha çoğu. Zaman kaybetmeyin ve bu tatlı bayanlarla tanışın.

  17/04/2023 at 16:59
 • Reply Yozgat Escort Fiyatı

  Yozgat escort bayanlar hoş olmasının beraberinde yatakta nasıl hareket edeceğini ve müşterilerini eğlendirmesini çok iyi biliyor. Deneyimi ona katiyen başarısız olmayan birtakım iyi numaralar öğretti ve bu, günah için yaratılmış bu bedenle, kimsenin onu denemeye karşı koyamayacağıdır. Kendinizi bırakın ve akşam yemekleri, davetler, partiler gibi hususi günlerde size eşlik eden bu şehvetli, hoş ve ince esmerin arkadaşlığının keyfini çıkarın. Bu kadınların her yeri dikkat çekiyor. Dudakları, göğsü, duruşu, her şeyi erkekleri kendisine çekiyor. Güzel, ince, her randevusunun keyfini sonuna kadar çıkarmak talip. İşine karşı takdire şayan bir tutkusu var ve bu onu ajansta en çok tavsiye edilen kızlardan biri yapıyor.

  17/04/2023 at 17:07
 • Reply Manisa Arabada Sevişen Escort

  Manisa escort bayanlar seksi vücuduyla sizi ihtiras ve hazzın en leziz ve şehvetli yollarına götürecek. Çünkü karşınızda onlar gibi bir kız olduğunda, bütün vücudunuzun onlara karşı duru bir istek alevine dönüştüğü açıktır. Bu tatlı genç bayanlar olağanüstü derecede sıcak ve kusursuz hizmetleri yardımıyla sizi ziyadesiyle tatmin edecek. Tüm hizmetleri tabu olmadan yerine getiriyorlar. zira onlar için ilk şey mesut müşteriyi görmek. Bayanlar seni arsız bir zevkle çıldırtacak. Sarışın, hoş, ince, sevecen, sevinçli, melek yüzlü ve çok dost canlısı bir karakter, kuşkusuz onların arkadaşlığından keyif almanızı sağlayacak. Sekse ve müşteri hizmetlerine olan tutkusu ve klas erkeklerin beraberinde olmayı bilmesiyle en çok hatırlanan bayanları tercih etmelisiniz.

  17/04/2023 at 17:14
 • Reply Amasya Ucuz Escort

  Amasya escort bayanlar o kadar çılgın ve harika bir seks yaşayarak zevk almanızı ve seksten de büyük bir hayranlıkla ayrılmanızı sağlayacaklar. Mükemmel bedeni, melek yüzü ve uzun bacakları olan bayanlardır. Oldukça ince ama her şeyden evvela ihtiraslı bayanlar. Lüks seks kızları profesyonel bir masöz ve mükemmel birer arkadaştır. Erkeklerin onlardan hoşlandığını pek iyi biliyorlar. Özel günler için sizi unutulmaz bir randevu durumuna getiren enteresan bir sohbete sahip olabilirsiniz. Randevunuzun mükemmel geçmesi için bayanlar ile eskiden önceden almanız daha iyi olur. Şiddetle tavsiye edilir ve kuşkusuz aradığınız ideal kadınlar burada.

  17/04/2023 at 17:21
 • Reply Kütahya Escort Telefon

  Kütahya escort bayanlar Ayrıca etkinlikler, akşam yemekleri, yat gezileri için kusursuz bir arkadaştır. Bayanlar ile kuşkusuz bir alaka ve hasetlik merkezi olacaksınız. Hatunlar erkeklerden çok çok alaka görmeye alışkın ve önemini merak etmene gerek yok mu? Bayanların ipeksi teni ve ilk tanıştığınızda nefesinizi kesecek iştah açıcı göğüsleri ile etkileyen bir modellerdir. Platformun en çok tavsiye edilen hanımları müşterilerin onlardan hoşlandığını biliyor. Fiziği, müşterilerden itimat ve sıcakkanlılık kazanmasına çok yardım ediyor. Kıskanmayı ve kız arkadaşınızla ve bir arkadaşınızla dışarı çıkmayı hayal ediyorsanız bayanlar kusursuz seçiminiz olacaktır. Bu hatunların yanında kendinizi güvenilir ellerde hissedeceksiniz. Kadınlar hususi beraberlikler ve her çeşitli halka açılmış faaliyet için mükemmeldir. Nasıl olunacağını bilmesi her daim her yerde kusursuz olacaktır. İmajına büyük itina işaret ediyor ve spora çok zaman ayırıyor, bu nedenden kusursuz, bakımlı bir bedeni vardı.

  17/04/2023 at 17:22
 • Reply Kıbrıs Çıtır Escort

  Kıbrıs escort bayanlar ile birlikte hayatınızın en unutulmaz anlarını geçireceksiniz. Sizi, kendinizi çok rahat hissedeceğiniz hususi bir dairede ağırlıyorlar. Gerekli sağduyuyla tek başına katılıyor fakat en çok sevdiği şey kentte yürüyüş uygulamak, bir şeyler içmek için dışarı çıkmak, gülmek ve eğlenmek. Atletik bir bedene sahip, çok titiz bayanlardır. Mükemmel olmak için spor salonunda çok vakit harcarlar. Hiç kuşkusuz, rastgele bir genç hatun onun fiziki görünüşü için onu kıskanırdı. Onlar için en mühim şey, sizi memnun, beraberinde rahatlamış ve akşamın keyfini çıkarırken görmek. Bu bayanlar, bir sevgilide aradığınız bütün ihtiyaçları karşılıyor.

  17/04/2023 at 17:30
 • Reply Şanlıurfa Otelde Sevişen Escort

  Şanlıurfa escort bayanlar ile aklınıza gelen tüm fantezileri yaşamanızı tavsiye ederiz. Bu bayanlar tüm fantezilere açık oldukları için çılgın ve bir o kadar da özeller. Bayanların renkli dünyasına konuk olmalısınız. Bayanların atletik bedeninin bütün erkekler yönünden istek edildiğini çok iyi bilen ve elbet bundan yararlanan, iyi bir eskort olarak keyfini sonuna kadar çıkaran çarpıcı ve hararetli hanımlar. Etkileyici bir yol dostu olan bayanlar yaptığı her hizmette kendini nasıl maksimuma çıkaracağını biliyor ve ona önereceğiniz her çeşitli fanteziyi en yoğun şekilde tatmin edecek güce sahipler. Onlarla her daim yüzde yüz keyif alacaksınız, her daim isteğinize göre sonsuz ve engelsiz keyif alacaksınız. Bayanlar sizi tamamıyla tatmin etmede, erkeklerin eğlenmesini sağlamada uzmandır zira eskort olarak geçirdiği zaman süresince çok şey öğrenmiştir. Ve kuşkusuz, bu tecrübe onun buraya gelmesine çok yardımcı oldu.

  17/04/2023 at 17:46
 • Reply Trabzon Kırgız Escort

  Trabzon escort, içsel kuvveti, yaşamdan haz alma arzusu, zarafeti ve her geçen gün daha çok şey öğrenme tutkusu ile sizi daha ilk bakışta delirtecek. Onlar çok hararetli, patlayıcı kadınlar çarpıcı kıvrımları, küstah kıçı ve dolgun dudakları olan birer volkan. Heyecan verici, keyifli bir bayan arayan erkekler için gösterişli bayanlar eskort hizmetinde deneyimi olan incedirler. Sevgili tadında en sevdiği hizmeti deneyimliyorlar. Beyefendiler ve mükemmel zariflik ile ince bir muameleleri var. Kusursuz ince kıyafetleri, topuklu ayakkabılarıyla şaşırtmayı seviyorlar. Hiç kuşkusuz kıyafetinizle tamamıyla çıldıracaksınız. Sizi merkezi hususi dairesinde gerekli mahremiyetle karşılar, ayrıca nerede olursanız olun sizin yanınıza gelebilirler. Mum ışında ya da şömineli romantik bir yerde hoş bir akşam yemeği yemeyi seviyorsanız bu bayanlar size göre. Rahatlayabileceğiniz ve her şeyi unutabileceğiniz egzotik bir randevuya hazır olun. Bu hatunlar tam da sizin isteklerinize göre hazırlar.

  17/04/2023 at 17:51
 • Reply Sinop Escort Adresi

  Uzun endamlı, cılız, çok şık ve zariflik sahibi Sinop escort bayanlar sizinle. Bayanlar reel gösterişli arkadaşıdırlar. Tecrübeli eskort Kusursuz bir model imajına sahip olun. İyi hizmeti ve türlü dillerde kesintisiz konuşmayı takdir eden müşteriler için mükemmel bayanlardır. Yürüyüşleri, sanatı, romantik yemekleri, gezileri, alışverişi sever. Bu esmer, birinci sınıf bir bayanların bütün gereksinimlerini karşılayacaktır. İyi eğitilmiş, akıllı, dost canlısı, espri zihniyeti olan bu hoş kadınlarla tanışma fırsatını kaçırmayın.

  17/04/2023 at 17:53
 • Reply Sivas Escort Whatsapp

  Sivas escort bayanların renkli seksi dünyası sizi mest edecek. Bayanlar ile harika bir ortam ve harika bir zevk alacaksınız. Yeter ki nasıl bir seks istediğinizi karar verin. Gerisini en iyi şekilde bu hatunlar çözecekler. Bu bayanlar her vakit hafızanızda kalacak badem şeklindeki ve unutulmaz gözlerin eşlik ettiği rahat ve dayanıklı karakterleri, etkileyen gülümsemeleri ve sizi çıldırtan o aksanı ile karakterize edilir. Bayanlar ile elbet size sunabilecekleri olağanüstü haz gecelerinin dışında yapılacak pek çok etkinlik var. Eğlenceli bir gün ve duygusallık dolu bir gece geçirmek istiyorsanız, size bayanlar ile yapabileceğiniz birtakım aktiviteleri gösteriyoruz.

  17/04/2023 at 18:00
 • Reply Esenler Elit Escort

  Esenler escort bayanların seksi hayatlarını yakından tanımak isteyen beyler için bu platformu hazırladık. Burada tüm bayanların kişilikleri ve yaşam şartları hakkında bilgi sahibi olmanız oldukça mümkün. Siz yeter ki isteyin bayanlar sizi mest edecekler. Seksi eskort kızları mutlaka olağanüstü, enerji ve şehvet dolu. İster kısa bir tatil için ister iş için ya da yaşam sürdürmek için kentte olun, şehrin sizin için hazırladığı bütün aktivitelere kendinizi kaptıracak daha iyi bir dost bulamazsınız.

  17/04/2023 at 18:01
 • Reply Tokat Evde Sevişen Escort

  Çok sağduyulu Tokat escort, ince fakat her şeyden evvela çok eğitilmiş. Alışverişe gitmeyi, kentte dolaşmayı, dolaşmayı seviyor. Çok eğlenceliler, tasarımcı kıyafetleri giymeyi seviyorlar. Bu güzelliğinle kuşkusuz çevrendeki bütün erkeklerin kıskançlığını uyandıracaksın. Randevunun keyfini çıkarman, seni tatmin etme isteğiyle ilgili. Yeni yerler keşfetmeyi ve yeni insanlarla, bilhassa erkeklerle tanışmayı seven seyyah bayanlardır. Bu hoş bayanlar kuşkusuz sizi büyüleyecek. Neşeli ve sevinçli karakteri herkesi kendine aşık edecek. Her vakit iyi giyimli, çok tarz sahibi ince hanımlar. Akşam yemeği, içten bir hususi parti ya da arkadaşlarla beraber olmak gibi hallerde kusursuz bir beraberlik olacaktır.

  17/04/2023 at 18:13
 • Reply Fethiye Escort Adresi

  Fethiye escort bayanların bedeni görkemli, kıvrımlı. Sıkı göğüsleri ve düzgün teni olan, uzun endamlı fakat her şeyden evvela hoş ve keyifli bayanlar. Zevkli ve bir bayanı nasıl takdir edeceğini bilen ve yeni deneyimlerin keyfini çıkaran beyefendilerin arkadaşlığından hoşlanıyorlar. Buradaki bütün hanımlar gibi o dahi partileri ve hoş zaman geçirmeyi, gülmeyi ve bir kadeh şampanya içmeyi, havuzda yıkanmayı ya da adada yelkenle dolaşmayı, deniz ve güneşin keyfini çıkarmayı seviyor. Bu kızla görüşmenizin her anından yüzde yüz keyif alacaksınız. Platform yönünden şiddetle tavsiye edilir.

  17/04/2023 at 18:17
 • Reply Esenyurt Gecelik Escort

  Esenyurt escort bayanlara ne yaptığınızı söyleyin, kentte iş, tatil ya da hafta sonu için gezi ediyor olun, her daim hayal edebileceğiniz en hoş anları yaşatmaya hazır hoş bir bayan bulacaksınız. Karşınızda hoş seksi Hanım sizi deli edecek. Klas bir kadını nasıl takdir edeceğini bilen kaliteli erkeklerin arkadaşlığından hoşlanan, iştah açıcı kıvrımlara sahip esmer. Bu bayanlar marka modellerin ve en iyi markaların seksi iç çamaşırlarının sevgilisi. Harika bir bedeni, büyük göğüsleri ve uzun bacakları vardı. Bu hatunlardan bazıları profesyonel bir masöz. Temiz dairesinde, aromatik ortamı, şehvetli yağı ile rahatlayabilir, bütün sorunlarınızı ve rutin hayatınızı unutabilirsiniz. Onların yanında vakit uçup gidiyor. Çok eğitimli ve ince fakat her şeyden evvela sağduyulu. Bu kadınların beraberinde bu anların keyfini çıkarın.

  17/04/2023 at 18:30
 • Reply Ataşehir Gerçek Escort

  Ataşehir escort bayanların farklı seks dünyalarına dahil olmak ve orada onlarla farklı bir seks yaşamak size çok iyi gelecek. Bugüne kadar yaşadığınız beraberliklerden çok daha farklısını yaşayacaksınız. Onlar sempati ve cazibe dolu görkemli birer hatunlar. Sarışın kahverengi gözleri, tamamıyla naturel göğüsleri, seksi bedeni ve mükemmel ölçüleri ile olağandışı bir güzelliğe sahipler. Çok hususi günlerde gösterişli randevular için otantik profesyonel model. Onlar yalnızca hoş, sevecen, espri zihniyeti olan alımlı bir kız değil, bunun yanı sıra duru erotizm ve duygusallık olan bir hatun dahi bulacaksınız. Her randevuda hava atmayı severler. İlgi odağı olmak ve bu ilgiyi üstüne çekmek. Bununla beraber, rastgele bir partide ayrım edilmeyeceksiniz. Şampanyayı, romantik akşam yemeklerini, bir şeyler içmek için farklı mekana gitmeyi severler. Fakat her şeyden evvela iyi muhabbet edebileceği eğitilmiş erkeklerle tanışmayı severler.

  17/04/2023 at 18:32
 • Reply Fatih Balık Etli Escort

  Fatih escort atletik bir bedene sahip bir dans sanatçısı olan bayanlar ile delireceksiniz. Onlar isteklerinizi yerine getirerek sizi sonuna kadar memnun etmek için önemli bir arzuya sahip, çok şehvetli, profesyonel birer partnerdir. Kendiniz için hizmetlerini deneyimleyebilirsiniz. Bu çok hararetli kadınlar, son derece ihtiraslıdır. Bayanlar siz tamamıyla tatmin olana kadar kendini tamamıyla size nasıl vereceğini bilecektir, zira bu onun en çok sevdiği şeydir ve bunu oldukça vakittir yapmaktadırlar. Bu kadar iyi bir dans sanatçısı, masöz ve profesyonel seks kadınları olmasını gerçekleştiren, pek çok hizmete istinaden elde ettiği bu deneyimdir. Hiç kuşku yok ki, almaya arzulu olduğunuz sürece leziz ve enfes olanın size sunacağı çok şey var. Çünkü bayanların beraberinde en deli ve sapkın fantezileri yaşayacağınıza kuşku yok fakat bu randevunun keyfini yüzde yüz çıkarmanızı engel olan engelleri aşabilirseniz mutlu olabilirsiniz.

  17/04/2023 at 18:37
 • Reply İstanbul Mutlu Son Masaj

  Bakırköy masöz bayanlar ile aklınıza gelen tüm fantezileri yaşamanızı tavsiye ederiz. Bu bayanlar tüm fantezilere açık oldukları için çılgın ve bir o kadar da özeller. Bayanların renkli dünyasına konuk olmalısınız. Bayanların atletik bedeninin bütün erkekler yönünden istek edildiğini çok iyi bilen ve elbet bundan yararlanan, iyi bir eskort olarak keyfini sonuna kadar çıkaran çarpıcı ve hararetli hanımlar. Etkileyici bir yol dostu olan bayanlar yaptığı her hizmette kendini nasıl maksimuma çıkaracağını biliyor ve ona önereceğiniz her çeşitli fanteziyi en yoğun şekilde tatmin edecek güce sahipler.

  17/04/2023 at 18:47
 • Reply Gaziosmanpaşa Otelde Sevişen Escort

  Gaziosmanpaşa escort bayanlar ile özel bir beraberlik yaşamak size kendinizi çok özel hissettirecek. Seçimlerinizi yaparken kendi isteklerinizi göz önünde bulundurularak tam manası ile zevkli bir beraberlik yaşayabilirsiniz. Çok hoş bayanlar buradalar. Seksi bayanla tanıştığınızda, onun sınıfına ve güzelliğine hayran kalacaksınız. Genel olarak, seks hanımları uzun endamlı, ince, orantılı, ipeksi tenli ve mavi gözlüdür. Kendileri için dünya genelinde ün kazanan kadınlardır. Bu bayanlar hararetli, seksüel, sevgi dolu ve müşteriyi memnun etmek için her çeşitli yeteneğe sahipler.

  17/04/2023 at 18:49
 • Reply Marmaris Arabada Görüşen Escort

  Merhaba Marmaris escort bayanlar ile hayatınızın ilk seks deneyimini yaşamaya hazır mısınız? Sevgili genç beyler bu hatunlar sizi milli yapacak olan olgun hatunları. Hayatınızın en özel ilk seks deneyimini bu bayanlar ile yaşayacak ve durumdan da çok mutlu olacaksınız. Bayanlar yaşamı bütün duyularıyla keşfetmeyi severler. Bu şehvetli hatunlar her daim çok şık ve ince görünür. İyi huylu, kaliteli ve sevinçli bir seks perisi olan bayanlar, hayatın hususi anları için kusursuz bir dosttur.

  23/04/2023 at 09:03
 • Reply Betwing88

  With havin so much written content do you ever run into any problems of plagorism or copyright violation? My site has a lot of unique content I’ve either written myself or outsourced but it looks like a lot of it is popping it up all over the internet without my agreement. Do you know any techniques to help stop content from being stolen? I’d genuinely appreciate it.

  04/05/2023 at 06:26
 • Reply somun

  Pretty! This has been a really wonderful post. Many thanks for providing these details.

  05/05/2023 at 19:33
 • Reply gijon

  There is definately a lot to find out about this subject. I like all the points you made

  06/05/2023 at 03:42
 • Reply Belek escort

  I just like the helpful information you provide in your articles

  22/05/2023 at 15:05
 • Reply Перекладные фокусы

  Hello, I log on to your blogs like every week. Your writing style is awesome, keep doing what you’re doing!

  22/06/2023 at 18:03
 • Reply Slimcrystal Reviews

  SlimCrystal Reviews: Why SlimCrystal Reusable Water Bottle is the Best Choice for Your Lifestyle
  SlimCrystal is a unique water bottle that comes with a container of
  natural crystals. When water is poured into the bottle, it comes in contact with the crystals which then infuse the liquid
  with their healing properties. This helps you to reduce
  weight ; experience various other health benefits.

  SlimCrystal is a revolutionary water bottle that adds crystal energy to your drinking water,
  aiding weight loss goals by providing a natural balance to the body.Consuming 2 to 3 liters of water from SlimCrystal on a daily basis is believed to have
  numerous advantages such as aiding in weight
  reduction, aiding digestion, enhancing energy levels and boosting overall wellness.

  This review will uncover all that you need to know about SlimCrystal
  and how it currently functions. Keep reading to find out more.

  23/06/2023 at 11:29
 • Reply spravki-kupit.ru

  медицинская справка

  26/06/2023 at 22:12
 • Reply condos for sale in canada

  I do not even know how I stopped up here, but I assumed this publish used to be great. I don’t know who you might be however definitely you’re going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

  27/06/2023 at 15:31
 • Reply купить диплом колледжа

  Keep on working, great job!

  28/06/2023 at 22:16
 • Reply vipbetflex

  Some really great blog posts on this web site, thankyou for contribution.

  30/06/2023 at 10:41
 • Reply bezogoroda.ru

  When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get three emails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service? Thanks!

  04/07/2023 at 12:39
 • Reply Jason Cordova

  Hi there to all, for the reason that I am genuinely keen of reading this website’s post to be updated on a regular basis. It carries pleasant stuff.

  11/07/2023 at 03:47
 • Reply Leila Branch

  very informative articles or reviews at this time.

  11/07/2023 at 13:21
 • Reply купить бисер в интернет магазине дешево

  Thank you, I have recently been searching for information approximately this topic for ages and yours is the best I have found out so far. However, what concerning the conclusion? Are you positive about the source?

  12/07/2023 at 03:01
 • Reply daachka.ru

  I am really loving the theme/design of your website. Do you ever run into any internet browser compatibility problems? A small number of my blog visitors have complained about my blog not operating correctly in Explorer but looks great in Chrome. Do you have any tips to help fix this issue?

  12/07/2023 at 19:17
 • Reply yes-dacha.ru

  I am extremely impressed with your writing skills and also with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Either way keep up the nice quality writing, it’s rare to see a nice blog like this one these days.

  13/07/2023 at 06:10
 • Reply rem-dom-stroy.ru

  I am sure this piece of writing has touched all the internet viewers, its really really nice post on building up new website.

  14/07/2023 at 19:08
 • Reply Best Porn Sites

  Discover the Epitome of Adult Entertainment – Unlock a realm of seduction and pleasure with the Best Porn Sites that set the benchmark for excellence.

  15/07/2023 at 13:39
 • Reply obshchestroy.ru

  I am extremely inspired with your writing talents and alsosmartly as with the format for your blog. Is this a paid subject matter or did you customize it yourself? Either way stay up the nice quality writing, it’s rare to see a nice blog like this one these days..

  16/07/2023 at 02:41
 • Reply remont-master-info.ru

  Hi there, this weekend is nice in favor of me, since this occasion i am reading this enormous informative piece of writing here at my house.

  17/07/2023 at 16:21
 • Reply аренда офиса минский район

  Having read this I thought it was really informative. I appreciate you taking the time and effort to put this information together. I once again find myself spending a significant amount of time both reading and commenting. But so what, it was still worth it!

  19/07/2023 at 16:55
 • Reply снять офис в пригороде минска

  I am extremely inspired together with your writing talents and alsowell as with the format on your blog. Is this a paid subject or did you customize it yourself? Either way stay up the nice quality writing, it’s rare to peer a nice blog like this one these days..

  20/07/2023 at 04:12
 • Reply Jurist

  Hello, I check your blogs daily. Your story-telling style is awesome, keep up the good work!

  20/07/2023 at 21:58
 • Reply аренда ричтрака

  Hi there, I enjoy reading all of your post. I like to write a little comment to support you.

  21/07/2023 at 21:13
 • Reply Juristide konsultatsioon

  Remarkable! Its really awesome article, I have got much clear idea concerning from this piece of writing.

  22/07/2023 at 12:16
 • Reply Juriidiline abi

  It is appropriate time to make a few plans for the future and it is time to be happy. I have read this post and if I may just I wish to recommend you few fascinating things or suggestions. Perhaps you could write next articles referring to this article. I wish to read more things approximately it!

  23/07/2023 at 10:23
 • Reply ричтрак в аренду

  There is definately a lot to know about this topic. I love all the points you made.

  23/07/2023 at 20:54
 • Reply invincible season 2

  Wow, awesome blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your website is great, as well as the content! Here to Watch invincible season 2

  24/07/2023 at 10:10
 • Reply whoiscall

  Thanks.

  24/07/2023 at 19:44
 • Reply daachnik.ru

  I was more than happy to discover this site. I want to to thank you for your time for this wonderful read!! I definitely enjoyed every little bit of it and I have you book-marked to check out new things on your web site.

  03/08/2023 at 18:50
 • Reply daachnik.ru

  Thanks to my father who told me regarding this website, this webpage is really awesome.

  04/08/2023 at 03:42
 • Reply çankaya veteriner kliniği

  çankaya veteriner hizmeti arıyorsanız hemen arayın. evcil dostunuza gereken yardımda bulunalım.v

  04/08/2023 at 10:33
 • Reply где можно заказать гостиничные чеки в москве

  Hey! Do you know if they make any plugins to protect against hackers? I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any recommendations?

  05/08/2023 at 19:51
 • Reply xxxx video dog

  We are a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your site provided us with useful information to work on. You have performed an impressive process and our whole group will probably be grateful to you.

  07/08/2023 at 12:42
 • Reply myinfodacha.ru

  Woah! I’m really loving the template/theme of this site. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s challenging to get that “perfect balance” between superb usability and visual appearance. I must say you have done a amazing job with this. In addition, the blog loads extremely fast for me on Internet explorer. Exceptional Blog!

  10/08/2023 at 21:34
 • Reply продвижение в гугле

  We are a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your web site provided us with valuable information to work on. You have done an impressive job and our whole community will be grateful to you.

  12/08/2023 at 15:50
 • Reply sadounik.ru

  Thanks for one’s marvelous posting! I truly enjoyed reading it, you might be a great author. I will ensure that I bookmark your blog and will often come back sometime soon. I want to encourage one to continue your great writing, have a nice morning!

  14/08/2023 at 05:37
 • Reply www animal xxxx com

  Hi there to every body, it’s my first visit of this website; this website contains remarkable and really fine data in favor of readers.

  18/08/2023 at 14:51
 • Reply ремонт окон пвх в Борисове

  Spot on with this write-up, I really believe this site needs much more attention. I’ll probably be back again to read through more, thanks for the information!

  22/08/2023 at 04:25
 • Reply фитнес тренер обучение

  I am sure this article has touched all the internet viewers, its really really nice piece of writing on building up new website.

  22/08/2023 at 22:02
 • Reply daachka.ru

  Thanks for finally writing about > %blog_title% < Liked it!

  26/08/2023 at 09:46
 • Reply daachka.ru

  Howdy! Quick question that’s entirely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My blog looks weird when viewing from my iphone. I’m trying to find a theme or plugin that might be able to fix this problem. If you have any suggestions, please share. With thanks!

  26/08/2023 at 15:29
 • Reply daachka.ru

  Simply wish to say your article is as astonishing. The clearness for your submit is simply spectacular and i can assume you are a professional in this subject. Well with your permission allow me to seize your RSS feed to stay up to date with imminent post. Thank you one million and please continue the rewarding work.

  26/08/2023 at 19:14
 • Reply daachka.ru

  Hi to all, as I am really keen of reading this website’s post to be updated regularly. It includes nice stuff.

  26/08/2023 at 23:21
 • Reply daachka.ru

  Hi, I do believe this is an excellent website. I stumbledupon it 😉 I will come back once again since I book marked it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to help other people.

  27/08/2023 at 02:59
 • Reply daachka.ru

  Howdy, i read your blog occasionally and i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of spam feedback? If so how do you reduce it, any plugin or anything you can suggest? I get so much lately it’s driving me insane so any help is very much appreciated.

  27/08/2023 at 06:23
 • Reply xxx video zoo

  Hi there friends, how is all, and what you want to say about this post, in my view its truly awesome for me.

  28/08/2023 at 07:24
 • Reply химчистка диана цены на услуги в борисове

  Wow, this piece of writing is good, my sister is analyzing such things, so I am going to let know her.

  02/09/2023 at 03:05
 • Reply Equalizer 3 streaming vf

  03/09/2023 at 07:27
 • Reply equalizer 3

  03/09/2023 at 07:49
 • Reply Watch Movies free

  03/09/2023 at 12:56
 • Reply free movies

  03/09/2023 at 13:31
 • Reply watch movies free

  03/09/2023 at 14:03
 • Reply ver pelicula completa

  03/09/2023 at 17:38
 • Reply ver pelicula completa

  03/09/2023 at 18:06
 • Reply pelicula completa espanol

  03/09/2023 at 18:48
 • Reply ping back

  05/09/2023 at 07:48
 • Reply ping back

  05/09/2023 at 08:19
 • Reply streaming vf

  05/09/2023 at 16:33
 • Reply ping back

  05/09/2023 at 16:36
 • Reply streaming vf

  05/09/2023 at 16:37
 • Reply film complet

  05/09/2023 at 16:41
 • Reply streaming film

  05/09/2023 at 16:42
 • Reply film streaming vf

  05/09/2023 at 17:53
 • Reply streaming vf

  08/09/2023 at 10:30
 • Reply ping back

  08/09/2023 at 11:01
 • Reply streaming vf

  08/09/2023 at 11:42
 • Reply movie watch

  watch movie free

  09/09/2023 at 08:07
 • Reply film vf

  streaming film vf

  11/09/2023 at 07:46
 • Reply гостиничные чеки москва

  If you desire to improve your familiarity simply keep visiting this web site and be updated with the most recent news posted here.

  12/09/2023 at 13:16
 • Reply отчетные документы за проживание

  Very rapidly this website will be famous among all blogging users, due to it’s nice articles or reviews

  14/09/2023 at 10:44
 • Reply movies watch

  watch movies

  16/09/2023 at 14:11
 • Reply indexation url

  My brother suggested I would possibly like this website. He was totally right. This publish actually made my day. You cann’t consider just how much time I had spent for this information! Thank you!

  17/09/2023 at 06:37
 • Reply lunchtime results

  Touche. Outstanding arguments. Keep up the amazing effort.

  17/09/2023 at 09:59
 • Reply movies watch

  watch movies

  17/09/2023 at 10:53
 • Reply movies watch

  watch movies

  18/09/2023 at 11:25
 • Reply movies watch

  watch movies

  18/09/2023 at 16:25
 • Reply movies watch

  watch movies

  19/09/2023 at 11:44
 • Reply movies watch

  watch movies

  19/09/2023 at 13:27
 • Reply movies watch

  <a href="https://rentry.co/zpg5v

  20/09/2023 at 04:55
 • Reply гостиница с отчетными документами

  Do you mind if I quote a couple of your posts as long as I provide credit and sources back to your webpage? My blog site is in the very same area of interest as yours and my visitors would definitely benefit from a lot of the information you present here. Please let me know if this okay with you. Thanks a lot!

  20/09/2023 at 11:24
 • Reply movies watch

  pingback

  20/09/2023 at 16:52
 • Reply movies watch

  pingback

  21/09/2023 at 11:19
 • Reply Доставка алкоголя Екатеринбург 24 часа

  Hi there, I found your website by means of Google at the same time as searching for a comparable matter, your site got here up, it looks good. I have bookmarked it in my google bookmarks.

  22/09/2023 at 03:43
 • Reply movies watch

  pingback

  22/09/2023 at 10:21
 • Reply movies watch

  pingback

  22/09/2023 at 17:24
 • Reply Trend News

  Nice work brother, I am grateful for your efforts, we are very happy that you share such content with us.. Transfer News

  23/09/2023 at 16:22
 • Reply movies watch

  pingback

  25/09/2023 at 11:44
 • Leave a Reply

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.