Follow:
Europe, Greece, Mainland

Λάρισα: Οδοιπορικό στην πόλη του καφέ και στα κοντινά γραφικά χωριά

 

Η πόλη του καφέ, η πόλη των μουσείων, η πρωτεύουσα του Νομού Λαρίσης, μια πόλη ιδανική για city break αλλά και για ένα long weekend για να την συνδυάσεις με εκδρομές στα κοντινά γραφικά χωριά…ειδικά την περίοδο του Πάσχα.

‘Λάρισα Λάρισα, σε είδα και λαχτάρησα΄θα αναφωνήσεις κι εσύ (όπως κι εγώ έπειτα από τρεις φορές στην πόλη τα τελευταία 2,5 χρόνια)! Γιατί πρέπει να βρεθείς στην πόλη για να την γνωρίσεις, δεν θα την αγαπήσεις με την πρώτη ματιά αλλά αν περπατήσεις στους μεγάλους πεζόδρομους και τα πάρκα και αν κάτσεις για καφεδάκι σε ένα από τα πολυάριθμα καφέ (λέγεται ότι έχει πάνω από 1600) ή για ένα τσίπουρο, θα νιώσεις πόσο ζωντανή είναι μέρα και νύχτα. Και μετά θα ανυπομονείς να την ξαναεπισκεφτείς, όπως έκανα κι εγώ τέλος Μάρτη σε ένα fam trip καλεσμένη από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

 

Δεν θέλω να σε κουράσω με ιστορικά στοιχεία για την Λάρισα. Θα σου πω όμως από πού λένε ότι πήρε το όνομα της. Απλωμένη στις όχθες του ποταμού Πηνειού, έδωσε αφορμή στο θρύλο που λέει ότι ονομάστηκε από την νύμφη Λάρισα, που πνίγηκε στα νερά του ποταμού, καθώς έπαιζε με την μπάλα της. Στην πραγματικότητα, η λέξη «λάρισα» (που σημαίνει λίθινη οχυρωμένη πόλη) αποδόθηκε στην πόλη από τους πρώτους μόνιμους κατοίκους της, τους Πελασγούς, οι οποίοι την όρισαν πρωτεύουσά τους, όταν κυριάρχησαν στην Θεσσαλία.

Πάμε λοιπόν παρέα μια βόλτα στην Λάρισα!!

 

Η βόλτα στην Λάρισα θα σε ενθουσιάσει πιστεύω γιατί δεν θα βαρεθείς να περπατάς στο πεζοδρομημένο κέντρο της με τις πλατείες και τα σιντριβάνια που αποτελούν συχνά πυκνά σημείο συνάντησης για τους ντόπιους. Τολμώ να πω πως είχα την αίσθηση πως περπατούσα σε κάποια μικρή ευρωπαϊκή κωμόπολη. Επίσης είδα αρκετά ποδήλατα, άλλος ένας ωραίος τρόπος να δεις την πόλη.

Θα πέσεις σίγουρα πάνω στο αρχαίο θέατρο το οποίο είναι από μόνο του ένα στολίδι και ζωντανό μνημείο της μακρόχρονης ιστορίας της. Θα ανέβεις στο Λόφο του Φρουρίου που αποτελεί αγαπημένο σημείο για βόλτα, φαγητό και ποτό των Λαρισαίων, καθώς είναι η τοποθεσία όπου βρέθηκαν τα πρώτα σημάδια κατοίκησης της πόλης, με μνημεία από την παλαιοχριστιανική, βυζαντινή αλλά και οθωμανική περίοδο. Από τα σημαντικότερα σωζόμενα μνημεία η σκεπαστή αγορά των Οθωμανών, γνωστή ως Μπεζεστένι. Κι αν θέλεις να χορτάσεις πράσινο,θα πας στον πνεύμονα της πόλης, το πάρκο Αλκαζάρ με τις λιμνούλες και τους χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας.

Από μουσεία θα πρότεινα να μην φύγεις από την πόλη αν δεν επισκεφτείς τα εξής δύο: το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας και τον Μύλο του Παππά!

Το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας στον λόφο του Μεζούρλου στεγάζει εκθέματα από ανασκαφές που διενεργήθηκαν κατά τη διάρκεια του 20ου αι. μέχρι σήμερα στους νομούς Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας, από παραδόσεις και δωρεές αντικειμένων καθώς και από επαναπατρισμό αρχαιοτήτων. Η βασική αφήγηση της έκθεσης είναι ο θεσσαλικός χώρος διαχρονικά, η θεσμική οργάνωση των κοινωνιών και η πορεία που προηγήθηκε προς την οργάνωση αυτή. Η προσέγγιση αυτής της διαδρομής στον χρόνο και τον χώρο γίνεται μέσα από το τρίπτυχο: κράτος, θεσμοί, εξουσίες. Ομολογώ πώς είναι από τα πιο ιδιαίτερα αρχαιολογικά μουσεία που έχω επισκεφτεί.

Μέχρι τέλη Απρίλη θα βρεις και την περιοδική έκθεση με τίτλο «Η Επιστροφή των Μουσών. Λόγιοι, έμποροι και καλλιτέχνες στη Θεσσαλία τις παραμονές της Επανάστασης του 1821», που αποτελεί αφιέρωμα στα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και παρουσιάζει την τέχνη στη Θεσσαλία στο τέλος του 18ου και στις αρχές του 19ου αιώνα.

Για  περισσότερες πληροφορίες τσέκαρε εδώ.

Ο Μύλος του Παππά αποτελεί ένα μουσείο πολιτιστικής κληρονομιάς για την Λάρισα, ένας βιομηχανικός αλευρόμυλος που σήμερα φιλοξενεί πολιτιστικές δραστηριότητες με πρώτο και κύριο το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων: στη μόνιμη έκθεση παρουσιάζονται διαδραστικά οι φάσεις της τεχνολογικής εξέλιξης του Μύλου και τα στάδια της βιομηχανικής επεξεργασίας των σιτηρών. Στεγάζονται και λειτουργούν επίσης σχολή χορού, εργαστήρια εικαστικών τεχνών, μικρό θέατρο χωρητικότητας 150 ατόμων, η φιλαρμονική του Δήμου, κινηματογραφική λέσχη, κουκλοθέατρο.

Τις μέρες αυτές φιλοξενεί περιοδική έκθεση με κοστούμια του Θεσσαλικού θεάτρου και το αποτέλεσμα είναι μαγικό.

Για καφέ θα σου πρότεινα να πάρεις ένα Mikel στο χέρι (ναί από την γνωστή αλυσίδα που ξεκίνησε από εδώ στην Λάρισα) ή να κάτσεις στο Jaxx, το οποίο μας πρότεινε μια ντόπια κοπέλα. Ή αν σε βγάλει ο δρόμος στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, να κάτσεις στο Mikel που δίπλα έχει και ένα μικρό Πάρκο σιδηροδρόμων.

Την επόμενη φορά θέλω να κάτσω σίγουρα στο Las Ramblas (κάθε φορά δεν βρίσκω τραπέζι) και στο Κλίμαξ, το οποίο διαθέτει ταράτσα με φανταστική θέα στο αρχαίο θέατρο και co-working space.

 

Είμαι σίγουρη ότι μετά από τόσο περπάτημα και επισκέψεις στα μουσεία θα έχεις πεινάσει! Δεν υπάρχει περίπτωση να μείνεις νηστικός στην Λάρισα, ίσα ίσα που οι μερίδες στα παρακάτω μαγαζιά που φάγαμε ήταν αρκετά μεγάλες!!

Τα Κίτρινα Γάντια με το φανταστικό φιλέτο κοτόπουλο α λα κρεμ.

 

Οι 12 ώρες στο οποίο ίσως χρειαστεί να κάνεις κράτηση. Μου άρεσαν τα πολλά μεζεδάκια (ειδικά αυτό με το χαλούμι) και το μπιφτέκι που ήταν αρκετά ζουμερό.

Ο Λούκουλος, όνομα και πράγμα, το κάθε πιάτο καλύτερο από το άλλο

Φρούριο για πιο εκλεπτυσμένες γεύσεις και ατμόσφαιρα. Να δοκιμάσετε οπωσδήποτε τα νιόκι.

 

Γραφικά χωριά γύρω από την Λάρισα

Αγιά

Η κωμόπολη Αγιά με τις όμορφες κατοικίες, γνωστή για την παραγωγή μήλων, κερασιών και αχλαδιών. Αξιοθέατο το αρχοντικό του Αλεξούλη που είναι επισκέψιμο με ραντεβού.

Λίγο πιο έξω από την Αγιά, αξίζει να κάνεις μια στάση στην Ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήμονα με τον εντυπωσιακό τρούλο και τις σπουδαίες τοιχογραφίες του 16ου αιώνα.

Μεγαλόβρυσο Αγιάς

Να πας για να δεις το ιστορικό σχολείο που έγινε μουσείο. Μάλιστα εκεί θα γίνουν γυρίσματα για μια νέα ελληνική ταινία εποχής.

Κάτσε και στην ταβέρνα Νιβόλιανη για ψητά της ώρας αλλά και για μαγειρευτά…πολύ ιδιαίτερο το αγριογούρουνο. Φανταστικός και ο χαλβάς που κέρασαν στο τέλος.

Μεταξοχώρι Αγιάς

Το Μεταξοχώρι Αγιάς στους πρόποδες του Κισσάβου με τα αρχοντόσπιτα, την γραφική πλατεία και τα τρεχούμενα νερά, γνωστό για την παραγωγή μεταξιού. Λέγεται μάλιστα και ‘χωριό των καλλιτεχνών’, καθώς πολλοί καλλιτέχνες έχουν αγοράσει σπίτια εκεί όπως ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου και ο εκλιπών Λουκιανός Κηλαηδόνης. Πραγματικά ένα από τα χωριά που μου έκλεψαν την καρδιά αμέσως.

Ραψάνη

Άλλο ένα μέρος που μου έκλεψε την καρδιά, κυρίως λόγω της γλυκύτητας των κατοίκων του. Μια γραφική κωμόπολη φημισμένη για το κρασί της και την βραβευμένη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Μας υποδέχτηκαν πολύ εγκάρδια ο πρόεδρος του χωριού και ο Συνεταιρισμός Γυναικών και μας κέρασαν σαρμαδάκια, κοτόπιτα, μουσταλευριά, γλυκιά πίτα με ρύζι και καρύδι φτιαγμένα από τα χεράκια τους. Ένα μέρος που θα ήθελα να το ξαναδώ!

Πυργετός

Άλλο ένα χωριό που αξίζει να επισκεφτείς και είναι μια γλύκα, καθώς είναι αμφιθεατρικά χτισμένο στους πρόποδες του Ολύμπου. Εδώ δολοφονήθηκε το 1907 από τσιφλικάδες ο Μαρίνος Αντύπας, πρωτοπόρος του Αγροτικού κινήματος στην Θεσσαλία. Ψάξε τον Συνεταιρισμό Γυναικών που φτιάχνει εκπληκτικά πράγματα με ακτινίδιο όπως μαρμελάδα και λικέρ, δοκίμασα το τελευταίο και ουάου! Μας υποδέχτηκαν με τα καλά τους και με κεράσματα πίτες, μαραθοκεφτέδες και πολλά άλλα όπως βλέπετε από τις φωτογραφίες.

Αμπελάκια

Ένα από τα μέρη που ανυπομονούσα πώς και πώς να δω! Ένας παραδοσιακός οικισμός, ένα ιστορικό χωριό που γνώρισε μεγάλη οικονομική άνθηση κατά τους 18ο και 19ο αιώνα λόγω της ανάπτυξης της βιομηχανίας και της εμπορίας βαμβακερών υφασμάτων και κόκκινων νημάτων. Εδώ ιδρύθηκε η ‘Συντροφιά των Αμπελακίων’, ο πρώτος οικονομικός οργανισμός θεμελιωμένος σε συνεταιριστική βάση. Στα Αμπελάκια έγιναν και τα γυρίσματα της ταινίας ‘Παπαφλέσσας’ με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Φτάσαμε δυστυχώς βράδυ αλλά και πάλι το χωριό απέπνεε μια ιδιαίτερη γοητεία με τα αρχοντικά του. Το πιο γνωστό και επισκέψιμο είναι το αρχοντικό Σβαρτς με ξυλόγλυπτες οροφές και πλούσιο ζωγραφικό διάκοσμο (ναι στεναχωρέθηκα που προσωρινά ειναι κλειστό για εργασίες και δεν το είδα). Όπως καταλάβατε θα επιστρέψω κάποια στιγμή για να επισκεφτώ τα Αμπελάκια!!

Τύρναβος

Όλοι γνωρίζουμε τον Τύρναβο για το τσίπουρο και το ούζο του. Κάνε λοιπόν μια στάση στο Οινοποιείο Τυρνάβου και για εκλεκτά κρασιά με πιο γνωστό το μοσχάτο μαύρο Τυρνάβου!

Ο δρόμος θα σε βγάλει και στην Ελασσόνα και θα σου πρότεινα να κάνεις μια στάση για φαγητό στο μεζεδοπωλείο Το Σταφύλι!

Τσαριτσάνη

Άλλο ένα ιστορικό χωριό της περιοχής που το αποκαλούσαν Μικρό Παρίσι λόγω της αυτάρκειας του. Εκεί θα δεις την Οικονόμειο σχολή, το μοναδικό πρότυπο γυμνάσιο του κράτους στην επαρχία Ελασσόνας ως το 1943, που λειτουργεί κανονικά ως σχολείο στις μέρες μας. Θα περάσεις από την πλατεία Σοφία Βέμπω για να δεις την προτομή της και θα μπεις σε μία από τις πολλές εκκλησίες…θα σου πρότεινα τον πρώην μητροπολιτικό ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου με την ξύλινη στέγη και το τέμπλο φτιαγμένο στην Βιέννη.

Λιβάδι Ολύμπου

Στα σύνορα των νομών Λάρισας και Πιερίας θα βρεις την κωμόπολη Λιβάδι σε υψόμετρο 1180 μέτρων. Οι κάτοικοι του είναι βλαχικής καταγωγής και ακόμα και σήμερα θα τους ακούσεις να μιλούν μεταξύ τους με την βλαχική διάλεκτο. Γενέτειρα του αγωνιστή του 1821 και μέλους της Φιλικής Εταιρείας Γιωργάκη Ολύμπιου. Προσωπικά μου θύμισε και λίγο Αράχωβα, μάλιστα οι ντόπιοι μας είπαν πως το καλοκαίρι έχει πάρα πολύ κόσμο. Πρώτη φορά εδώ δοκίμασα μελιτζανόπιτα από τα χεράκια των γυναικών του Συλλόγου του Λιβαδιού.

 

 

Όπως βλέπεις η Λάρισα και οι γύρω περιοχές έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και δεν πρόκειται να βαρεθείς ούτε στιγμή. Θέλεις πόλη και βαβούρα…πας Λάρισα…θες να τριγυρίσεις σε όμορφα χωριουδάκια…έχεις άπειρες επιλογές. Εμείς πήγαμε σε όλα αυτά μέσα σε 3 μέρες αλλά θα σου πρότεινα να αφιερώσεις ένα 5ήμερο για να χαρείς πιο πολύ τις διαδρομές και τα μέρη!!

 

Και στείλε μου ποιό μέρος σου άρεσε περισσότερο!!

 

 

*Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας που με κάλεσε σ’αυτό το fam trip! Θερμές ευχαριστίες στον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, στον Ιωάννη Μπουτίνα, Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και Πολιτισμού, στον Βασίλειο Πινακά, Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Λάρισας και στον δήμαρχο Τεμπών Γεώργιο Μανώλη για την αμέριστη βοήθειά τους

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

152 Σχόλια

 • Reply Sharlestoiku

  cancun five star resorts
  https://www.mustat.com/cookingclassesgoa.com

  07/01/2023 at 01:13
 • Reply Sharlesusigt

  all inclusive trip to cancun 2017
  https://selfmadetrip.com/obrazovatelnyiy-turizm-indiya/

  07/01/2023 at 10:35
 • Reply k-tv.ru

  k-tv.ru

  06/02/2023 at 11:53
 • Reply 1542

  1542

  06/02/2023 at 17:55
 • Reply 1027

  1027

  07/02/2023 at 07:22
 • Reply Wameskrazck

  best resorts yucatan peninsula
  mexico cancun vacations
  hotels near south shore music circus

  02/03/2023 at 05:36
 • Reply multisend erc20 tokens

  Hi my family member! I want to say that this post is amazing, nice written and come with almost all significant infos. I’d like to look more posts like this.

  02/03/2023 at 15:42
 • Reply xin gaming

  I have not checked in here for a while because I thought it was getting boring, but the last several posts are good quality so I guess I’ll add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

  10/04/2023 at 22:56
 • Reply cq9 demo

  I’ll right away grasp your rss as I can’t find your e-mail subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you’ve any? Kindly permit me recognize in order that I could subscribe. Thanks.

  13/04/2023 at 05:33
 • Reply Link Alternatif Fastwin77

  I’ve recently started a web site, the information you offer on this web site has helped me greatly. Thank you for all of your time & work.

  22/04/2023 at 18:53
 • Reply Fastwin77

  My spouse and I absolutely love your blog and find almost all of your post’s to be just what I’m looking for. Does one offer guest writers to write content for yourself? I wouldn’t mind creating a post or elaborating on a lot of the subjects you write regarding here. Again, awesome site!

  03/05/2023 at 03:18
 • Reply d4rkm4st3r

  What do you call a reptile who like to troll people on social media?
  An Insta-gator

  23/05/2023 at 01:45
 • Reply Jeremi

  I’ll immediately grab your rss feed as I can’t find your e-mail
  subscription link or newsletter service. Do you
  have any? Please let me recognize in order that
  I may subscribe. Thanks.

  08/06/2023 at 01:52
 • Reply slot gp

  you’re actually a excellent webmaster. The web site loading speed
  is incredible. It seems that you’re doing any unique trick.
  Furthermore, The contents are masterwork. you’ve performed
  a great job on this topic!

  08/06/2023 at 01:53
 • Reply slotpig

  Its not my first time to pay a visit this web site, i am browsing this web site
  dailly and get fastidious information from here daily.

  08/06/2023 at 01:55
 • Reply web site

  Nonsampling error happens when, for example,
  an establishment does nott respond to its survey in a timely or
  total way.

  Allso visit my web-site; web site

  08/06/2023 at 01:57
 • Reply 텐카페 알바

  motfives can be objectively justified.

  Here is my web-site … 텐카페 알바

  08/06/2023 at 02:05
 • Reply 동행복권 스피드키노

  If you ddo not have a seller’s profile completed, adhere to the measures tto add 1.

  Here is my blog poost – 동행복권 스피드키노

  08/06/2023 at 02:07
 • Reply 보글파워볼

  information stored for the user.

  Heere is mmy web page … 보글파워볼

  08/06/2023 at 02:08
 • Reply site

  Other loved ones members will only be permitted a single-entry visa
  that is great for 3 months.

  Feel free to surf to mmy website :: site

  08/06/2023 at 02:12
 • Reply 미수다알바

  Assuming every single shift is an eight-hour day, that adds upp to around a 4-day operate week.

  Have a look at my web sitee :: 미수다알바

  08/06/2023 at 02:13
 • Reply webpage

  The endless quest to make hiring efficient has rendered itt inefficient.

  Heere is my blog; webpage

  08/06/2023 at 02:15
 • Reply รูป สล็อต

  I don’t even know how I stopped up right here, however
  I thought this publish was once great. I don’t understand who you might be but
  certainly you are going to a well-known blogger in case you are not already.

  Cheers!

  08/06/2023 at 02:15
 • Reply bar알바

  By October, Nnamani annd her husband had been each back at work outside the property.

  my page … bar알바

  08/06/2023 at 02:18
 • Reply 언니알바

  Here iss my homepage – 언니알바

  08/06/2023 at 02:18
 • Reply 스웨디시 카드결제

  • Thee effectiveess of the massage depends on the riggt combination of oils.

  my blog … 스웨디시 카드결제

  08/06/2023 at 02:18
 • Reply agslot

  An impressive share! I have just forwarded this onto a
  coworker who was doing a little research on this. And he actually ordered
  me dinner because I discovered it for him…
  lol. So let me reword this…. Thank YOU for the meal!!
  But yeah, thanx for spending some time to talk about this topic here on your blog.

  08/06/2023 at 02:25
 • Reply get more info

  At Bookies.com, we know what to look for when discovering fantastic New Jersey online casinos.

  my blog post get more info

  08/06/2023 at 02:29
 • Reply click here

  The minimum and maximum deposit limitss vary from payment system to payment process.

  My web-site – click here

  08/06/2023 at 02:29
 • Reply site

  Two years later, iin 2021, they hhad been ranked eigyhth with an typical yearly compensation of about
  120 millionn won(93,800 USD).

  Here is my web blog; site

  08/06/2023 at 02:29
 • Reply bg สล็อต

  Thank you a bunch for sharing this with all of us you actually realize what you are speaking about!
  Bookmarked. Please additionally visit my website =).
  We could have a link change contract among us

  08/06/2023 at 02:31
 • Reply 단기 알바

  So, employers prefer you over other applicants or locals in the similar field.

  Also visit my page … 단기 알바

  08/06/2023 at 02:32
 • Reply 스웨디시마사지

  For instance, the scent of brand-new sheets may possibly make somebody want tto get
  into bed.

  Visit my web site 스웨디시마사지

  08/06/2023 at 02:35
 • Reply 일수대출

  Yourr actual APR wwill be involving x aand
  x based on creditworthiness at the time of application.

  Feel free to surf to my webplage – 일수대출

  08/06/2023 at 02:41
 • Reply read more

  That iis an outstanding commence, sso you can try them out
  and see what you feel.

  Also visit mmy site – read more

  08/06/2023 at 02:42
 • Reply 셔츠룸 알바

  You can fuunction in the Caafe in Paulownia Mall on Monday, Tuesday, andd Wednesday evenings, functioning as a waiterr or
  waitress.

  Look into my web blog 셔츠룸 알바

  08/06/2023 at 02:44
 • Reply 룸 알바

  This news was unexpected and did nott give the
  team time to reroute or locate alternative solutions before the
  2023 sesson ended.

  Also visit my web site: 룸 알바

  08/06/2023 at 02:45
 • Reply 동행복권 스피드키노

  The numbers of this ticket match with those drawn, hence customers have won a big sum of revenue.

  Feel free to vvisit my webb page; 동행복권 스피드키노

  08/06/2023 at 02:47
 • Reply 파워볼

  Most crypto and NFT gaming platforms now give an NFT
  lottery in which customers can participate and win prizes.

  Feel freee to surf to my page … 파워볼

  08/06/2023 at 02:47
 • Reply read more

  Ordinarily, bonus rounds or promotional events give players a likelihood to win cost-free spins.

  Here is my webpage: read more

  08/06/2023 at 02:50
 • Reply 비제이알바

  LG, an additional electronics giant, also has a Korean cosmetics
  line — and dozens of other companies and subsidiaries.

  Here iis my website: 비제이알바

  08/06/2023 at 02:51
 • Reply 해외카지노사이트

  As such, players caan look forward to slot gaames with marvelous graphics, higher-RTPs, and premium
  jackpots from tthis licensed andd egulated casino.

  Take a look at mmy webpage; 해외카지노사이트

  08/06/2023 at 02:52
 • Reply 직장인대출

  This will enable you to use platforms withbout having worry of losing
  revenue.

  Here is my blog … 직장인대출

  08/06/2023 at 02:54
 • Reply 아가씨알바

  UN Volunteers are administratively managed by UNV and
  are subject to tbeir cofe of conduct and circumstances of service, which shall be shared with the
  UN Volujnteer prfior the deployment.

  Feel free to visit my web blog: 아가씨알바

  08/06/2023 at 02:59
 • Reply 유흥알바

  Van Velsor said she hhas taught part-time at Clatsop Neighborhood College for seven years.

  Feel freee to surf to my homepage … 유흥알바

  08/06/2023 at 03:01
 • Reply 경기 스웨디시

  Spa Manja specialises in massages that aid deal with chronic pain, sport strains, arthritis,
  and much more.

  My wweb blog – 경기 스웨디시

  08/06/2023 at 03:02
 • Reply 몬스터파워볼

  Your chances oof clinching the jackpkt is around 250,000,000 to 1.

  Also visit my blog post :: 몬스터파워볼

  08/06/2023 at 03:04
 • Reply 동행스피드키노

  Processing claims by U.S. mail is nonetheless a secure andd effective alternative.

  my site :: 동행스피드키노

  08/06/2023 at 03:04
 • Reply homepage

  Meanwhile, it also attributes a sectgion introducing the StarPlay – a new
  game you can play anytime.

  Feel free to surf to my blog post; homepage

  08/06/2023 at 03:10
 • Reply 카페알바

  And when you have discovered employment, you can apply for a operate permit,” tthe official internet site of the University
  of Gothenburg reads.

  Look at my blog :: 카페알바

  08/06/2023 at 03:11
 • Reply 오피

  OMG! This is amazing. Ireally appreciate it~ May I shout out on a
  secret only I KNOW and if you want to really findout?
  You really have to believe mme and have faith and I will show how to
  make money Once again I want to show my appreciation and may
  all the blessing goes to you now!.

  08/06/2023 at 03:21
 • Reply 밤알바

  It appears logical that skme members of thee overemployed communnity would take advantage of such capabilities.

  Here iis my page … 밤알바

  08/06/2023 at 03:21
 • Reply 온라인카지노사이트

  For the chip placed on the , you will want to split it
  among the and 00.

  Here is my web blog; 온라인카지노사이트

  08/06/2023 at 03:28
 • Reply 여성알바

  An accounts assistant, is expected to help an accountant wth
  alll the preparation of budgets, upkeep of records, report drafting,
  and so forth.

  Feel free to visit my page 여성알바

  08/06/2023 at 03:30
 • Reply 카지노사이트

  In other words, you can quickly double up on your initial deposit up to the
  worth of $1,000.

  My web page: 카지노사이트

  08/06/2023 at 03:31
 • Reply webpage

  In particular when they face sexist conduct
  or garner interest for items like their look.

  Also visit my homepage webpage

  08/06/2023 at 03:34
 • Reply 개인돈대출

  Customer reports or credit checkks mayy be produced by the lender via Equifax, Experian, TransUnion, or option providers.

  my blog post – 개인돈대출

  08/06/2023 at 03:39
 • Reply webpage

  Your job is to monitor, inspect and test products to ensure the company’s standards are upheld.

  Also visit my webpage :: webpage

  08/06/2023 at 03:39
 • Reply get more info

  A large downfall to the banking at Bovada is that they have
  pretty low withdrawal limits.

  Review my website … get more info

  08/06/2023 at 03:40
 • Reply 홈타이 마사지

  They’ve got an in depth menu of massages onn offer you to assistance you resst
  and rebalance.

  Feel free to surf to my web site: 홈타이 마사지

  08/06/2023 at 03:42
 • Reply 일용직 대출

  These repairs can cost a couple thousand dollars, which not everybody can fford out of pocket.

  Here iss my website – 일용직 대출

  08/06/2023 at 03:45
 • Reply 무직자대출

  You can select your monthly payment to make sure that it fits within your price range.

  Here is my web blog – 무직자대출

  08/06/2023 at 03:47
 • Reply 해외카지노사이트

  Having said that, games are luck-based, and playing a game with a larger
  RTP wjll not guarantee a greater payout.

  Here is my web page: 해외카지노사이트

  08/06/2023 at 03:49
 • Reply 파워볼분석

  And your twins.com/MLB.com account by following the directions readily
  available right here.

  Here is my website … 파워볼분석

  08/06/2023 at 03:53
 • Reply website

  Right after 15 minutss hass passed, unplug the diffuser from the wall once
  more to continue cleaning it.

  Here is my website – website

  08/06/2023 at 03:55
 • Reply 스웨디시마사지

  Aded enhancements included a private modify location and 1000-thread count sheets on heated massage beds.

  My homepage … 스웨디시마사지

  08/06/2023 at 03:57
 • Reply 신용대출

  If you default on your payments or have to extend your lozn terms, you will bbe
  in even far more debt than you had been pfior to.

  Check out my page:신용대출

  08/06/2023 at 04:00
 • Reply 대출

  To qualify for same day credit you need to meet
  a sset of lending criteria.

  Here is my weeb site 대출

  08/06/2023 at 04:01
 • Reply webpage

  Beyond the workforce, there has been a disproportionate effect on the wellness of
  girls compared to international averages.

  Stop by my webpasge … webpage

  08/06/2023 at 04:02
 • Reply 정부지원대출

  Once you sign, we’ll deposit your income within 72 hours
  into the checking account yoou specify.

  my webpage 정부지원대출

  08/06/2023 at 04:05
 • Reply web page

  The casino has won numerous awards moe than the years, like Most effective
  UK Casino and Manager.

  Have a look at my web-site – web page

  08/06/2023 at 04:13
 • Reply 동행복권 파워볼

  When it comes to wwelcome bonuses,K8 haas a norrmal welcome bonus,
  which is a one hundred% matched deposit bonus
  of up to $200.

  Feel free to visit my homepage; 동행복권 파워볼

  08/06/2023 at 04:17
 • Reply 토토사이트추천

  In a lot of situations,

  my site – 토토사이트추천

  08/06/2023 at 04:43
 • Reply get more info

  Thrills Casino is a leading provfider of mobile casino games,
  foinded iin 2013.

  Feel free to surf to my websaite – get more info

  08/06/2023 at 04:46
 • Reply website

  Massachusetts’ very best sportsbooks aare offshore, with odds on every
  single esports matchup.

  Feel free to visit my wewbpage … website

  08/06/2023 at 05:20
 • Reply here

  We want to reiterate that Bitstrz is a crypto-only casino for numerous nations.

  Feel free to surf to my wweb blog … here

  08/06/2023 at 05:41
 • Reply 홈타이 마사지

  It very easily retrofits to your current shower and
  diffuses aromatherapy into the water.

  Feel free to surff to my blog :: 홈타이 마사지

  08/06/2023 at 05:43
 • Reply 우리카지노

  At this point, Asthana says, the governor nevertheless
  believed he could claw back the stolen revenue.

  Feel free to surf to myy bkog post … 우리카지노

  08/06/2023 at 05:46
 • Reply 카지노사이트

  Ignition also offers extra Bitcoin incentives on itts frequent offers.

  Check out my blog post … 카지노사이트

  08/06/2023 at 05:51
 • Reply 밤알바

  This iis going to be created worse bby the continuing financial downturn resulting frtom
  the Covid-19 crisis.

  Stop by my site; 밤알바

  08/06/2023 at 06:06
 • Reply 업소 알바

  “I employed to go to sleep with my telephone in my hand, Googling jos and telling myelf to by no means give up,” ays Brown.

  Here is my blog: 업소 알바

  08/06/2023 at 06:09
 • Reply 여성알바

  “Most folks couldn’t believe I got a full-time job so fast,” she said.

  Visit my web-site – 여성알바

  08/06/2023 at 06:14
 • Reply website

  There mayy well even be times when youu can get an exclusive bonus
  code for plaers who download a casino’s mobile app.

  Here is my web page – website

  08/06/2023 at 06:34
 • Reply 해외토토사이트

  These outcomes indicate that social casino games are a salient aspect of
  young adult online gamblers’ experiences.

  Feel free to visit my sitge :: 해외토토사이트

  08/06/2023 at 06:38
 • Reply web page

  The third grouup of participants was conposed of three members of the Korean Casino Association to acquire
  opinions frfom a non-governmental point off view.

  Alsoo visit my web page; web page

  08/06/2023 at 06:57
 • Reply 온라인카지노 추천

  This post will help the internet visitors for creating new weblog or even a
  blog from start to end.

  08/06/2023 at 06:59
 • Reply astrikos

  I’m gone to say to my little brother, that he should also pay a quick visit this web site on regular basis to obtain updated from most recent news update.

  08/06/2023 at 07:00
 • Reply 서울 오피사이트

  Thanks designed for sharing such a pleasant thinking, post is nice, thats why i have read
  it completely

  08/06/2023 at 07:01
 • Reply 서울 출장마사지

  I believe people who wrote this needs true loving because it’s a blessing.
  So let me give back and give my hidden information on change your life and if you want to have a
  checkout I will share info about how to make passive income Don’t forget..

  I am always here for yall. Bless yall!

  08/06/2023 at 07:11
 • Reply 이지알바

  The May well emppoyment numbers come with a self-assurance interval of +/-110,000 at
  90% self-confidence, the BLS reports.

  Here is my homepage … 이지알바

  08/06/2023 at 07:16
 • Reply http://xpress.iwinv.net/

  Regulations permit sports leaguss oor colleges to request “to utilize a geofence to prohibit wagers at the location of a unique sporting event.”

  Feel free to surf to my page :: http://xpress.iwinv.net/

  08/06/2023 at 07:23
 • Reply 토토사이트검증

  Sports betting with close friends in North Carolina iss not prohibited by
  law.

  Feel free to surf to my web blog: 토토사이트검증

  08/06/2023 at 07:38
 • Reply 카지노사이트

  Baccarat is a further card game that is played aat casinos around the globe.

  My site – 카지노사이트

  08/06/2023 at 07:56
 • Reply aulavirtualcfc.pge.gob.pe

  Ignition accepts 4 types of cryptocurrency, credit card deposits,
  and voucher payments.

  My web page – aulavirtualcfc.pge.gob.pe

  08/06/2023 at 09:59
 • Reply read more

  If you are like quite a few, ease of withdrawal, bonuses and volume and assortment of
  games best the list.

  Feel ffree to surf too my homepage; read more

  08/06/2023 at 18:19
 • Reply yrmii.ssnblog.com

  If the ABV number is high, it strongky indicates that it is a generous bonus and worth
  for you to find out additional about.

  Feell free to visit my page yrmii.ssnblog.com

  08/06/2023 at 18:55
 • Reply here

  If you have ever stepped foot inn a casino, you have undoubtedly noticed the craps tables –-
  that’s exactly where all the cheers are coming from.

  Here is my website – here

  08/06/2023 at 20:50
 • Reply click here

  We continue the procedure by claimijng an offer thaat requiress payment.

  Look at my blog … click here

  08/06/2023 at 21:35
 • Reply get more info

  Withdrawals are lless varied (though nowhere significantly less impressive, with
  13 payout choices).

  my homepage – get more info

  08/06/2023 at 21:52
 • Reply 강남 오피

  Let me give you a thumbs up man. Can I show true love on amazing values and
  if you want to seriously get to hear and also share valuable info about how to get connected to girls easily and quick yalla lready
  know follow me my fellow commenters!.

  09/06/2023 at 04:22
 • Reply 먹튀검증

  I was able to find good info from your articles.

  09/06/2023 at 05:01
 • Reply 카지노먹튀검증

  Let me give you a thumbs up man. Can I give true love to amazing
  values and if you want to have a checkout and also share valuable info about how to find good hackers for good
  price yalla lready know follow me my fellow commenters!.

  10/06/2023 at 02:59
 • Reply opart4

  I have read so many content about the blogger lovers but this article is really a
  good post, keep it up.

  10/06/2023 at 03:01
 • Reply 성인 웹툰

  This post is worth everyone’s attention. How can I find out more?

  10/06/2023 at 03:03
 • Reply mtpolice

  Good post! We are linking to this particularly great content on our site.
  Keep up the good writing.

  10/06/2023 at 05:09
 • Reply inscore.co.kr

  Moreover, there is a poker casino bonus that you can reeceive upon registration.

  Here iis my wweb page – inscore.co.kr

  10/06/2023 at 07:24
 • Reply Перекладные фокусы

  Hi there, I check your blogs regularly. Your writing style is awesome, keep up the good work!

  22/06/2023 at 17:11
 • Reply spravki-kupit.ru

  нужна медицинская справка

  27/06/2023 at 03:21
 • Reply купить диплом о высшем образовании гознак

  I know this website gives quality based articles and other data, is there any other web site which gives such information in quality?

  29/06/2023 at 03:42
 • Reply bezogoroda.ru

  I like the valuable information you provide in your articles. I will bookmark your weblog and check again here frequently. I am quite certain I will learn a lot of new stuff right here! Good luck for the next!

  05/07/2023 at 04:26
 • Reply daachka.ru

  These are actually great ideas in concerning blogging. You have touched some nice factors here. Any way keep up wrinting.

  06/07/2023 at 23:17
 • Reply сколько стоит бисер

  Hi there, after reading this awesome piece of writing i am too happy to share my familiarity here with mates.

  12/07/2023 at 03:39
 • Reply daachka.ru

  Link exchange is nothing else except it is only placing the other person’s blog link on your page at proper place and other person will also do same in favor of you.

  12/07/2023 at 16:20
 • Reply yes-dacha.ru

  What’s up to all, how is everything, I think every one is getting more from this site, and your views are good for new viewers.

  13/07/2023 at 03:09
 • Reply rem-dom-stroy.ru

  What’s up, I want to subscribe for this website to take most recent updates, so where can i do it please assist.

  15/07/2023 at 05:59
 • Reply obshchestroy.ru

  It is appropriate time to make some plans for the future and it is time to be happy. I have read this post and if I could I want to suggest you few interesting things or suggestions. Perhaps you could write next articles referring to this article. I wish to read more things about it!

  15/07/2023 at 23:37
 • Reply remont-master-info.ru

  Thanks for sharing your thoughts on %meta_keyword%. Regards

  17/07/2023 at 13:24
 • Reply аренда офиса в минском районе

  Whats up very nice website!! Guy .. Beautiful .. Amazing .. I will bookmark your blog and take the feeds also? I am glad to seek out so many useful information here in the post, we need develop more strategies in this regard, thank you for sharing. . . . . .

  20/07/2023 at 05:58
 • Reply Juristide konsultatsioon

  First off I want to say superb blog! I had a quick question that I’d like to ask if you don’t mind. I was curious to know how you center yourself and clear your mind before writing. I have had a difficult time clearing my mind in getting my thoughts out. I do enjoy writing but it just seems like the first 10 to 15 minutes are usually wasted just trying to figure out how to begin. Any ideas or tips? Thank you!

  21/07/2023 at 11:07
 • Reply ричтрак в аренду

  I read this article fully regarding the resemblance of latest and previous technologies, it’s awesome article.

  21/07/2023 at 23:02
 • Reply Juristide konsultatsioon

  It’s a shame you don’t have a donate button! I’d without a doubt donate to this superb blog! I suppose for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to fresh updates and will talk about this blog with my Facebook group. Chat soon!

  22/07/2023 at 12:59
 • Reply Õigusabi

  I simply could not leave your web site prior to suggesting that I really enjoyed the standard information a person supply for your visitors? Is going to be back steadily in order to check up on new posts

  22/07/2023 at 22:09
 • Reply аренда ричтрака

  It’s enormous that you are getting ideas from this piece of writing as well as from our argument made at this place.

  23/07/2023 at 23:25
 • Reply daachnik.ru

  Hurrah! At last I got a blog from where I can really take useful data regarding my study and knowledge.

  04/08/2023 at 01:19
 • Reply купить гостиничный чек в москве

  Howdy, I believe your site might be having internet browser compatibility issues. When I look at your web site in Safari, it looks fine however when opening in Internet Explorer, it has some overlapping issues. I simply wanted to give you a quick heads up! Besides that, wonderful blog!

  04/08/2023 at 23:41
 • Reply xxxx com video

  Simply wish to say your article is as amazing. The clearness in your post is simply cool and i can assume you are an expert on this subject. Well with your permission allow me to grab your RSS feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the gratifying work.

  08/08/2023 at 01:19
 • Reply myinfodacha.ru

  We are a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your web site provided us with valuable information to work on. You have done an impressive job and our whole community will be grateful to you.

  10/08/2023 at 14:01
 • Reply продвижение в гугле

  Appreciating the commitment you put into your site and in depth information you provide. It’s awesome to come across a blog every once in a while that isn’t the same unwanted rehashed material. Fantastic read! I’ve saved your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

  11/08/2023 at 23:28
 • Reply sadounik.ru

  I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get bought an nervousness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again since exactly the same nearly a lot often inside case you shield this increase.

  14/08/2023 at 04:01
 • Reply xxx hars

  What a data of un-ambiguity and preserveness of precious experience concerning unexpected feelings.

  18/08/2023 at 11:52
 • Reply фитнес тренер обучение

  Having read this I thought it was extremely informative. I appreciate you finding the time and effort to put this information together. I once again find myself spending way too much time both reading and leaving comments. But so what, it was still worth it!

  22/08/2023 at 16:05
 • Reply daachka.ru

  Its like you read my mind! You seem to know so much approximately this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with some p.c. to drive the message house a bit, however other than that, this is wonderful blog. A great read. I’ll definitely be back.

  26/08/2023 at 13:41
 • Reply daachka.ru

  I like the valuable information you provide in your articles. I will bookmark your weblog and check again here frequently. I am quite certain I will learn many new stuff right here! Good luck for the next!

  26/08/2023 at 17:37
 • Reply daachka.ru

  I absolutely love your blog and find most of your post’s to be just what I’m looking for. Do you offer guest writers to write content for yourself? I wouldn’t mind publishing a post or elaborating on a few of the subjects you write in relation to here. Again, awesome web site!

  26/08/2023 at 21:48
 • Reply Scotty

  WOW just what I was looking for. Came here by searching for Hair loss and PRP therapy

  26/08/2023 at 23:38
 • Reply daachka.ru

  I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was good. I don’t know who you are but definitely you are going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

  27/08/2023 at 01:24
 • Reply daachka.ru

  Hello there, You have done a fantastic job. I will definitely digg it and personally recommend to my friends. I am sure they will be benefited from this site.

  27/08/2023 at 04:57
 • Reply www animal xxnx com

  Great article! This is the type of information that are supposed to be shared around the internet. Disgrace on the seek engines for now not positioning this publish upper! Come on over and talk over with my site . Thank you =)

  28/08/2023 at 05:45
 • Reply www xxx with animal

  I couldn’t resist commenting. Very well written!

  29/08/2023 at 08:59
 • Reply Jina

  If some one wishes expert view regarding running a blog after that i advise him/her to pay
  a visit this blog, Keep up the fastidious work.

  31/08/2023 at 12:01
 • Reply химчистка дивана в смолевичах

  We are a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your site provided us with useful information to work on. You have performed an impressive process and our whole community might be grateful to you.

  01/09/2023 at 21:23
 • Reply pentrexyl 500 mg disponible sans ordonnance en Espagne

  An outstanding share! I have just forwarded this onto a co-worker who has been conducting a little research on this.

  And he actually ordered me breakfast because I found it for him…
  lol. So let me reword this…. Thanks for the meal!!
  But yeah, thanx for spending the time to talk about this matter here on your web page.

  05/09/2023 at 03:27
 • Reply agrosadovnik.ru

  This post is invaluable. Where can I find out more?

  07/09/2023 at 01:36
 • Reply чеки на гостиницу в москве с подтверждением

  Hi, i think that i saw you visited my website so i came to return the favor.I am trying to find things to improve my site!I suppose its ok to use some of your ideas!!

  12/09/2023 at 04:53
 • Reply сделать чеки на гостиницу

  I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get bought an edginess over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again since exactly the same nearly a lot often inside case you shield this increase.

  14/09/2023 at 02:21
 • Reply гостиничные чеки мск

  This is very interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your feed and look forward to seeking more of your wonderful post. Also, I have shared your site in my social networks!

  16/09/2023 at 02:21
 • Reply link indexing url

  What’s up to every one, it’s in fact a good for me to go to see this website, it consists of important Information.

  16/09/2023 at 23:07
 • Reply чеки гостиницы с подтверждением

  Sweet blog! I found it while browsing on Yahoo News. Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News? I’ve been trying for a while but I never seem to get there! Cheers

  20/09/2023 at 06:13
 • Reply Доставка алкоголя Екатеринбург 24

  Great delivery. Solid arguments. Keep up the good effort.

  21/09/2023 at 18:32
 • Reply Verkauf von amitriptyline in Berlin

  I’m impressed, I must say. Seldom do I encounter a blog
  that’s both educative and amusing, and let me tell you, you’ve hit the nail on the head.

  The issue is an issue that too few folks are speaking intelligently about.
  Now i’m very happy that I stumbled across this during my search
  for something regarding this.

  22/09/2023 at 23:10
 • Reply acquista montelukast in Nederland senza problemi

  Hello! I could have sworn I’ve been to this web site before but after looking at many of the posts I realized it’s new to me.
  Nonetheless, I’m definitely pleased I discovered it and I’ll be bookmarking it and checking back often!

  24/09/2023 at 00:38
 • Reply modalert dostępny online w Poznaniu

  Very good info. Lucky me I recently found your website by chance (stumbleupon).
  I’ve book marked it for later!

  24/09/2023 at 18:56
 • Leave a Reply

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.